Ο δον Φουλχένσιο είχε μια μεγάλη μύτη, κατακόκκινα μάγουλα και δύο μεγάλες μουστάκες, αλλά ήταν γνωστός για το μικρό πολύχρωμο μαγαζί που διατηρούσε και μέσα στο οποίο κατασκεύαζε και πουλούσε τις πιο φημισμένες πινιάτες σε ολόκληρο το Μεξικό. Φημισμένες, γιατί αυτές οι πινιάτες δεν ήταν άδειες, αλλά γεμάτες με εκπλήξεις! Από εκεί παίρνουν και οι γονείς της Πεπίτα τις πινιάτες για τα γεννέθλιά της. Μία κάθε χρόνο μέχρι τα 18 της όπου η Πεπίτα, ολόκληρη κοπέλα πια, μέσα στην πινιάτα βρίσκει μία διαφορετική, από κάθε άλλη φορά, έκπληξη που θα τη φυλάξει στην πιο βαθιά τσέπη της καρδιάς της.
Ένα παραμύθι για τις μεγάλες αλήθειες της ζωής που κρύβονται σε πράγματα μικρά. Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου με την υπέροχη και σπιρτόζικη γραφή της μας δίνει μια ιστορία τρυφερή με αρώματα από το Μεξικό. Ακολουθώντας την Πεπίτα, με σημείο αναφοράς τα γεννέθλιά της, μαθαίνουμε και αναζητούμε μαζί της το νόημα και την ερμηνεία των εκπλήξεων που της σκαρώνει κάθε φορά ο δον Φουλχένσιο.
Ευρηματικός ο τρόπος που δίνονται οι μεγάλες αλήθειες, και δεν θα περιμέναμε τίποτα λιγότερα από την τόσο δημιουργική Κωνσταντίνα Τασσοπούλου.
Η πολύ όμορφη εικονογράφηση, με τα ζεστά χρώματα και τις ζωντανές γραμμές που συνοδεύει το κείμενο και μας μεταφέρει απόλυτα το ύφος και την κουλτούρα του Μεξικού ανήκουν στην Χρύσα Σπυρίδωνος.
To ξέρετε ότι:
1) Παραδοσιακά στο Μεξικό, η πινιάτα είναι στρογγυλή και έχει 7 εξογκώματα που αντιπροσωπεύουν τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα (αλαζονία, οκνηρία, οργή, ζηλοφθονία, απληστία, λαιμαργία, λαγνεία).
2) Τα γλυκά στο εσωτερικό της πινάτας συμβολίζουν τους πειρασμούς της ζωής.
3) Αυτός που χτυπάει την πινιάτα με το ξύλο, έχει καλυμμένα τα μάτια του το οποίο συμβολίζει την απόλυτη πίστη (αυτό που λέμε "εμπιστεύομαι τυφλά").
4) Ο συμβολισμός αυτού το εθίμου, είναι ότι με τυφλή πίστη όπως χτυπάμε την πινιάτα και τη σπάζουμε σε κομμάτια, έτσι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις αμαρτίες.
3) Αυτός που χτυπάει την πινιάτα με το ξύλο, έχει καλυμμένα τα μάτια του το οποίο συμβολίζει την απόλυτη πίστη (αυτό που λέμε "εμπιστεύομαι τυφλά").
4) Ο συμβολισμός αυτού το εθίμου, είναι ότι με τυφλή πίστη όπως χτυπάμε την πινιάτα και τη σπάζουμε σε κομμάτια, έτσι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις αμαρτίες.
Άγαλμα με μοναχό που χτυπάει την πινιάτα, στην πόλη του Μεξικού, δημιουργός AlejandroLinaresGarcia πηγή: https://kids.kiddle.co/Image:MonkPi%C3%B1ataAcolman1.JPG |
5) Η λέξη "πινιάτα" έχει λατινική ρίζα και σημαίνει "εύθραστο σκεύος"
6) Στα απομνημονεύματά του ο Μάρκο Πόλο είχε γράψει πως η πινιάτα προέρχεται από την Κίνα. Μάλιστα έφερε το έθιμο αυτό στην Ιταλία για τον εορτασμό του "Festividades de Cuaresma"
7) Φυσικά με το πέρασμα των χρόνων η πινιάτα "ταξίδεψε" σε όλο τον κόσμο και δεν χρησιμοποιείται μόνο για θρησκευτικούς εορτασμούς, αλλά είναι πλέον συνώνυμο του πάρτυ και της γιορτής γενικότερα.
8) Η μεγαλύτερη πινιάτα που έχει ποτέ κατασκευαστεί, είναι 14.3μ ύψος και 20.9μ μήκος και 11μ πάχος. Ήταν ένα ανθρωπάκι των M&Ms που στεκόταν πάνω από μια τούρτα γεννεθλίων (πηγή)
Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε μια στρογγυλή πινιάτα!
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Καστανιώτη εδώ.
Σας φιλώ γλυκά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου