Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Διαβάσαμε το ... 'Ετοιμος; του Γιάννη Διακομανώλη



Ο Οδυσσέας, το μικροκαμωμένο και αδύνατο αγόρι με τα τεράστια στρογγυλά γυαλιά, καθόταν στο παγκάκι του σχολείου πριν χτυπήσει το κουδούνι για την προσευχή, και ανυπομονούσε να έρθει το διάλειμμα για να διαβάσει το καινούργιο εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων που κρατούσε στα χέρια του. 
Ο Αχιλλέας "ο γίγας", ο νέος μαθητής του σχολείου που ήρθε από την Νέα Υόρκη, έκατσε δίπλα του.  Και θα ήταν μια ακόμα συνηθισμένη μέρα, αν η δασκάλα δεν ανέθεται στα δύο παιδιά να πάνε στο εργαστήριο μελέτης, που είναι στο υπόγειο του σχολείου, για να φέρουν την υδρόγειο και μερικούς χάρτες για το μάθημα που θα ακολουθούσε.


Διότι καθώς ο Οδυσσέας και ο Αχιλέας βρισκόταν στο εργαστήριο, ένα πάτωμα κάτω από τη γη, ψάχνοντας για τους χάρτες, στο ισόγειο, ο διευθυντής δέκτηκε ένα τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, που τον ενημέρωνε πως πρέπει σήμερα και μάλιστα άμεσα, το σχολείο να κάνει μια έκτακτη άσκηση για το σεισμό.
Τα δύο παιδιά στο υπόγειο συνέχιζαν αμέριμνα το ψάξιμο όταν ήχησε ο συναγερμός και έσβησαν τα φώτα. Τι θα κάνουν τώρα ο Οδυσσέας και ο Αχιλέας; Θα φοβηθούν; Γνωρίζουν άραγε ποιές είναι οι βασικές και πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση σεισμού; Γιατί ο Οδυσσέας κουβαλάει πάντα μαζί του μια σφυρίχτρα και ένα μικρό φακό; Ποια είναι η ιστορία του;






Ένα υπέροχο βιβλίο από τον συγγραφέα Γιάννη Διακομανώλη, που ενημερώνει τους μικρούς αναγνώστες για το σεισμό και τις αρχές προστασίας, που θα αποτελέσει εξαιρετικό εργαλείο και για τους δασκάλους. Είναι σίγουρο πως οι πληροφορίες, για τα πρώτα και βασικά βήματα που πρέπει κάποιος να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση, θα αποθηκευτούν στα μικρά μυαλουδάκια αβίαστα μέσα από αυτή την μικρή περιπέτεια των δύο αγοριών.
Το ποίημα που έχει γράψει ο Οδυσσέας με όλες τις βασικές αρχές προφύλαξης, και το οποίο περιέχεται μέσα στην ιστορία, είναι μια φανταστική ιδέα την οποία μπορείτε να την μελωποιήσετε και να παίξετε με τα παιδιά σας.





Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Η εικονογράφηση ειναι της Μαρίας Μανουρά. Προτείνεται για παιδάκια από 6χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site της Ελληνοεκδοτικής εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!


2 σχόλια: