Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Διαβάσαμε το ... Μια πινελιά μυστήριο, της Μαρίας Νομικού



Η Αριάδνη, ένα 10χρονο κορίτσι μετακομίζει σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων μαζί με τους γονείς της, στο σπίτι του προπάππου της του Καπετάν Δημήτρη. Η ζωή της αλλάζει όπως είναι φυσικό απότομα, μια και θα πάει σε νέο σχολείο, απομακρύνεται από την αγαπημένη της φίλη την Ιωάννα, και πρέπει να συνηθίσει τη ζωή σε ένα μέρος μικρότερο από την Αθήνα, όπου όλοι γνωρίζουν τους πάντες.


Αντιδρά στην αρχή και φαίνεται να δυσκολεύεται αρκετά, καθώς αυτά που χάνει της κοστίζουν. Ευτυχώς, εξαιτίας της τεχνολογίας συνεχίζει να διατηρεί επαφές με τη φίλης της και μέσω της μεγάλης της αγάπη, τη ζωγραφική, μπορεί να ξεφεύγει από την καθημερινότητα. Αφοσιώνεται λοιπόν στην ζωγραφική και κλείνεται αρκετές ώρες στην σοφίτα, όπου έχει και πολλά έργα του προπάππου της καθώς φαίνεται πως το ταλέντο της το κληρονόμησε από εκείνον. Σιγά σιγά όμως και χωρίς να το καταλαβαίνει στην αρχή, ξεκινά ένα κυνήγι θησαυρού, μια και κάποια φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία της αποκαλύπτονται σταδιακά. Καρτ ποστάλ από τόπους μακρινούς, βαλίτσες που κρύβουν μυστικά, εξαναφισμένοι πίνακες ζωγραφικής, ταξίδια, διάσημοι ζωγράφοι, παλιοί και νέοι φίλοι θα δώσουν νόημα στην καινούργια της ζωή και θα την οδηγήσουν σε αλήθειες, που δεν περίμενε να αποκαλύψει.


Το βιβλίο ξεκινά κάπως έτσι...

"Το άρωμα της ανθισμένης λεβάντας σκαρφαλώνει από τον κήπο μέχρι το ανοιχτό παράθυρο της Αριάδνης, πατώντας σαν τον κλέφτη στις μύτες των ποδιών του, για να μην ενοχλήσει. Μαζί του ανεβαίνει -το ίδιο διακριτικά- και το τραγούδι του ερωτευμένου γρύλου, που σας βιρτουόζος βιολιστής βάλθηκε να ταιριάξει τις νότες για να γοητεύσει το ταίρι του. Το δροσερό ανοιξιάτικο αεράκι, με ένα απαλό φύσημα, σπρώχνει παράμεσα τους δύο ντροπαλούς επισκέπτες και στέλνει την κουρτίνα να σκουντήξει στον ώμο της Αριάδνη, μήπως και καταφέρει να της τραβήξει την προσοχή."
 
Πώς γίνεται να μην ενθουσιάσει ένα βιβλίο και να μην μαγέψει τον αναγνώστη όταν ξεκινάει με αυτή την φανταστική περιγραφή!
Η συγγραφέας Μαρία Νομικού μας αφηγείται μια πολύχρωμη ιστορία γεμάτη μυστήρια που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη μέχρι και την τελευταία λέξη. 
Καταφέρνει με πολύ πετυχημένο τρόπο και χωρίς υπερβολές να μας βάλει στα παπούτσια της Αριάδνης και να νιώσουμε τις αγωνίες της.
Καθώς το μικρό κορίτσι ψάχνει τα ίχνη για να λύσει τους γρίφους που της εμφανίζονται, ανακαλύπτουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί όταν αναγκάζεται να αλλάξει περιβάλλον και να αφήσει τους φίλους του.

Η ιστορία είναι καλοδουλεμένη και είναι γεμάτη χρώματα. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην γραφή της συγγραφέως καθώς το θεωρώ από τα πιο σημαντικά στοιχεία για ένα παιδικό βιβλίο. Οι περιγραφές όπως είδατε και από το απόσπασμα που προηγήθηκε είναι ευφάνταστες χωρίς να είναι πολύπλοκες, καλλιεργώντας έτσι το πλούσιο λόγο και γενικότερα την γλωσσική νοημοσύνη των μικρών βιβλιοφάγων. 



Η εικονογράφηση από την Ράνια Βαρβάκη γίνεται με άχρωμα σκίτσα, τα οποία όμως ειναι πλήρως ολοκληρωμένα, γεμάτα και με τόσες λεπτομέρειες που δεν νιώθεις ότι τους λείπει το χρώμα.

"Η ζωή είναι μόλις ένα κλάσμα δευτερολέπτου. Ελάχιστος χρόνος για να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας, τα όνειρά μας, το πάθος μας."

Ένα βιβλίο απολαυστικό, ένα ταξίδι στον κόσμο της ζωγραφικής που σίγουρα θα το αγαπήσετε. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου