Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Διαβάσαμε το ... O Φάνης ο φαρσέρ, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου



Ο Φάνης είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Κάθε πρωι σηκώνεται νωρίς και ετοιμάζεται να πάει στο σχολείο του. Δίνει ένα πεταχτό φιλί στη μαμά του και βγαίνει τρέχοντας από την πόρτα. Στα διαλείμματα παίζει με του συμμαθητές του και γελάει μέχρι λιποθυμίας με τα αστεία που κάνουν μεταξύ τους. Όμως ο Φάνης δεν μένει μόνο εκεί. Περισσότερο από όλα του αρέσει να κάνει αστεία και φάρσες καθημερινά και σε όλους! Πόσες φορές δεν έχουν χάσει λίγο από το μάθημα εξαιτίας των κατορθωμάτων του;
Τελευταία όμως φαίνεται πως το έχει παρακάνει.



Όπως όταν έβαλε νερό στην καρέκλα της Μαριλούς. Όταν η καημένη έκατσε έγινε μούσκεμα και ο Φάνης φώναζε "Μαριλού η κατρουλού!". Ή όταν κόλλησε τσίχλα στα μαλλιά του συμμαθητή του, του Κώστα, και η μαμά του αναγκάστηκε να τον κουρέψει με τη ψιλή για να καθαρίσει! Και τόσες άλλες φάρσες που μπορεί να φαίνονται αστείες αλλά κάποια παιδιά πληγώνονταν. Μάταια τον μάλωνε η δασκάλα και τον έβαζε τιμωρία. Ο Φάνης δεν σταματούσε. 




Οι φάρσες του είχαν αρχίσει να ενοχλούν τους συμμαθητές του, και οι περισσότεροι πλέον δεν γελούσαν. Του γυρνούσαν την πλάτη και συνέχιζαν να κάνουν ό,τι έκαναν.

"Μόνο οι κολλητοί του γελούσαν πού και πού αλλά και αυτοί ανόρεκτα.
Τι νόημα έχουν οι φάρσες αν δεν γελούν οι φίλοι σου; αναρωτιόταν ο Φάνης λυπημένα."

Ευτυχώς πλησίαζαν τα γενέθλιά του και θα έκανε το πάρτυ του όπως κάνει κάθε χρόνο. Και ίσως έτσι έφτιαχναν οι σχέσεις του με τους συμμαθητές του.... 'Η μήπως είναι μια καλή ευκαιρία να καταλάβει ότι δεν είναι όλες οι φάρσες αστείες, και ότι όσο καλή πρόθεση και να έχουμε μπορεί μερικές φορές οι πράξεις να πληγώσουν; 





Ένα τρυφερό και αστείο παραμύθι από την αγαπημένη Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, που πάντα μας γοητεύει με τις ιστορίες της. Γραμμένο τόσο όμορφα, σε βάζει αμέσως στην θέση του ήρωα, και νιώθεις τόσο την χαρά του με τα αστεία του όσο και την στενοχώρια του όταν αντιλαμβάνεται ότι απογοητεύει τους φίλους του. Οι μικροί αναγνώστες θα ενθουσιαστούν με τον Φάνη και τις φάρσες και θα προβληματιστούν για το πότε ξεπερνάμε τα όρια και αν η καλή πρόθεση δικαιολογεί τις πράξεις.

Στο τέλος του βιβλίου μας περιμένουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες εμπνευσμένες από την ιστορία.
Προτείνεται για παιδιά από 6χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου