Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Διαβάσαμε το... "Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα", της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου



To αγόρι με τα φωτεινά μάτια, τα ανυπόμονα χείλη και τα δυνατά χέρια τρέχει στο λιβάδι ξένοιαστος, λαχανισμένος. Ανεβαίνει στη ρόδα του λούνα παρκ και γελάει δυνατά! Κάνει ποδήλατο στο λιβάδι με τις μαργαρίτες! Μόνο που όλα αυτά τα κάνει με τα μάτια κλειστά καθισμένος πάνω στις δικές του ρόδες. Ο Τρεχαλητής, ένα αγόρι σαν όλα τα άλλα, ονειρεύεται. Ονειρεύεται όλα όσα δεν μπορεί αλλά θα θελε να κάνει, όλα όσα θα θελε να αλλάξει. Αχ, πόσο όμορφα θα ήταν να μπορούσε να έπαιζε με τα άλλα παιδιά, να έμοιαζε σε εκείνα. Μπορεί κανένας να μην μπορεί να τον φτάσει στα μαθήματα, αλλά στα διάλειμμα δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει εκείνος τους συμμαθητές του.





Το κορίτσι με τα δύο σκούρα καστανά μάτια, τις κοτσίδες που κουνιούνται όταν τρέχει, τα δυο λακάκια στα μάγουλα και τα δυο πολύ αδύναμα πόδια. Η τσάντα της είναι γεμισμένη με μολύβια, χαρτιά, γλυκά και πολλές πολλές καραμέλες. Μόνο που στην πραγματικότητα η τσάντα της δεν έχει τίποτα. Το  κορίτσι που πάντα έχει στα χείλη της ένα αστραφτερό χαμόγελο, αλλά όταν της μιλούν δεν απαντάει τίποτα.



Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα, δυο τόσο συνηθισμένα όσο και ξεχωριστά παιδιά, που καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να χτίσουν μια αληθινή φιλία. Ο ένας μπαίνει στον κόσμο του άλλου με την ευγένεια και τον μοναδικό τρόπο που έχουν τα παιδιά. Ένα βιβλίο που αγγίζει τόσα θέματα, όπως η αληθινή φιλία, η απομόνωση, η μοναξιά, η φτώχεια και τα όνειρα.




"Δύο μπλε φωτεινά μάτια συναντούν δύο σκούρα καστανά.

Και τότε είναι σίγουροι
ότι ο ένας θα σταθεί δίπλα στον άλλο,
ότι ο ένας θα είναι για τον άλλο ένα λαμπερό αστέρι
που θα διαλύσει τα σκοτάδια
και θα κάνει τα όνειρα αληθινά."






Η συγγραφέας Κατερίνα Παπαγαρυφάλλου, αγγίζει με τρόπο τόσο τρυφερό το θέμα της περιθωριοποίησης των παιδιών. Με σχεδόν ποιητικό λόγο μας μεταφέρει τα συναισθήματα και τα όνειρά τους, δίνοντας τελικά μια αισιόδοξη νότα μέσα από την δύναμη της φιλίας και της αποδοχής! Η εικονογράφηση από την Θέντα Μιμηλάκη, συμπληρώνει μοναδικά την ονειρική ιστορία και μας μεταφέρει στον φανταστικό κόσμο του Τρεχαλητή και της Τίποτα μέσα από τα χρώματα και τις ζωγραφίες της.

Ένα υπέροχο βιβλίο για τα όνειρα και την δύναμη της ψυχής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το οποίο θα σας γεμίσει τόσα χρωματιστά συναισθήματα που αξίζει να το έχετε στην βιβλιοθήκη σας.
Προτείνεται για παιδιά από 6 ετών και αν θέλετε να δείτε περισσότερα μπείτε στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά.

1 σχόλιο: