Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Διαβάσαμε το... Το Ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Στολίδι, της Αγγελικής Δαρλάση



Αυτή είναι η ιστορία ενός διαφορετικού χριστουγεννιάτικου στολιδιού. Δεν είναι καινούργιο ούτε λαμπερό, με χρυσόσκονες. Καλά καλά δεν θυμίζει τα Χριστούγεννα. Τουλάχιστον όχι σε αυτούς που δεν γνωρίζουν την ιστορία του. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

   


Ένα αγόρι, έφηβος, με αυτιά περίεργα που τον κάνουν να μοιάζει ξωτικό, παίρνει την δύσκολη απόφαση να πάει στον πόλεμο. Όχι γιατί το θέλει πραγματικά. Αλλά ντρεπόταν ότι θα τον έλεγαν δειλό, καθώς όλοι του οι φίλοι θα πήγαιναν. Δεν του έμενε και τίποτα άλλο να κάνει για να βοηθήσει την οικογένειά του μια και η ανεργεία ήταν μεγάλη εκείνο τον καιρό στα μέρη του. Άλλωστε πίστευε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα είχε τελειώσει ο πόλεμος και θα είχε επιστρέψει στο σπίτι του. Δυστυχώς όμως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα και οι στρατιώτες έμειναν μακριά από τις οικογένειές τους αυτές τις γιορτινές μέρες. Παρηγοριά ήταν τα πακέτα με τα διάφορα καλούδια που κατεύθαναν από τους δικούς τους. Ένα τέτοιο πακέτο έφτασε και στο μικρό αγόρι με τα αυτιά ξωτικού.





Λίγα μέτρα πιο πέρα, στα χαρακώματα του εχθρού συνέβαινε το ίδιο σκηνικό. Στρατιώτες άνοιγαν τα δικά τους πακέτα, διάβαζαν τα δικά τους γράμματα, τσιμπολογούσαν από τις διάφορες νοστιμιές που κερνούσαν ο ένας τον άλλο και σκούπιζαν κρυφά δάκρυα νοσταλγίας  και μοναξιάς. Εκείνη την ημέρα δεν έπεσε κανονιά. Δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός.
Καμία μεριά δεν είχε διάθεση να πολεμήσει.
Και το βράδυ ακούστηκε η μελωδία της "Άγιας Νύχτας" από τη μεριά του εχθρού. Και τότε εντελώς αυθόρτητα άρχισε και το αγόρι με τα αυτιά ξωτικού να τραγουδάει και σιγά σιγά παρέσυρε και τους συμπολεμιστές του. Το θαύμα των Χριστουγέννων έγινε. Η μαγεία αυτής της μέρας άγγιξε τις καρδιές των στρατιωτών, που τις ζέστανε και τις έκανε να ενωθούν όλες μαζί. 
Και τώρα είναι που ξεκινάει το ταξίδι για το πιο ωραίο χριστουγεννιάτικο στολίδι.

 


Αυτό το βιβλίο όμως, δεν είναι απλώς η ιστορία του ξεχωριστού αυτού στολιδιού. Είναι μία ιστορία για την ελπίδα, και την αγάπη, ένα μήνυμα για αδελφοσύνη και ειρήνη επί γης.
Ένα ιστορικό παραμύθι μια που είναι πέρα για πέρα αληθινό αλλά μερικοί ήθελαν να το αποσιωπήσουν. Τα Χριστούγεννα του 1914, κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, η χριστουγεννιάτικη μαγεία απλώθηκε στο Δυτικό μέτωπο και οι στρατιώτες έκαναν μια μικρή εκεχειρία μέσα σε αυτό το μεγάλο πόλεμο. Κάτι τέτοιο φόβησε τους ανωτέρους ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανταρσία, και έτσι δόθηκαν αυστηρές εντολές για σκληρές τιμωρίες σε όποιον τυχόν αρνιόταν να πολεμήσει.

Ήμουν σίγουρη πως και αυτό το βιβλίο θα ήταν ξεχωριστό.

Η Αγγελική Δαρλάση δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ και για άλλη μια φορά μας ταξιδεύει μέσα από τα βιβλία της σε γεγονότα ιστορικά και αληθινά. Παρατηρώ οτι την ενδιαφέρουν σημεία της ιστορίας τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά, που όμως αξιζεί να ειπωθούν. Αυτό φαντάζομαι απαιτεί αρκετή δουλειά και ψάξιμο από τη συγγραφέα, το οποίο ειναι σημαντικό να το αναφέρουμε παράλληλα με το συγγραφικό της ταλέντο που ποτέ δεν την προδίδει.




Οι εικόνες από την Αλέξια Οθωναίου είναι πανέμορφες. Η εικονογράφος δίνει έμφαση στο κεντρικό θέμα της εικόνας, με χρώματα και λεπτομέρειες, και αφήνει με πιο απλές γραμμές όσα διαδραματίζονται σε 2ο πλάνο, καταφέρνει να μας μεταφέρει πότε την θλίψη του πολέμου και πότε το αισιόδοξο μήνυμα της ιστορίας.

Ένα βιβλίο δυνατό, με πολύ συναίσθημα και ιστορικές αλήθειες, από αυτές που αξίζει να μαθευτούν.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ. Για παιδιά από 6χρ.

Σας φιλώ γλυκά!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου