Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Διαβάσαμε το ... Η Έλλα στο περιθώριο, της Καθ Χάου


Η Έλλα είναι καινούργια στο σχολείο.
Δεν γνωρίζει κανέναν, δεν έχει καθόλου φίλους
και κυρίως έχει ένα φοβερό μυστικό.
Όταν η Λίντια, το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου,
αποφασίζει να γίνει η καλύτερή της φίλη, η Έλλα
δεν μπορεί να το πιστέψει. Όμως τι θέλει στ' αλήθεια
η Λίντια; Και τι σχέση είχει με όλα αυτά η ήσυχη,
κλεισμένη στον εαυτό της Μόλι,
που δεν μιλάει με κανέναν;



H 'Ελλα με την οικογένειά της μετακόμοισαν σε καινούργια γειτονιά. Όλα της φαίνονται ξένα και της λείπουν το σπίτι της, οι παλιές της φίλες, οι δάσκαλοι και ο μπαμπάς της. Στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον νιώθει άβολα και ότι δεν την υποδέχονται θερμά οι συμμαθητές της.  Ενθουσιάζεται λοιπόν, με την ιδέα ότι το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου, η Λίντια, την έχει επιλέξει για καλύτερή της φίλη. Δεν πιστεύει στην τύχη της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ταιριάξει στην νέα της παρέα
και να ικανοποιήσει την καινούργια της φίλη. Δυστυχώς δεν διακρίνει τους κρυφούς σκοπούς που έχει η Λίντια και καταλήγει να παίρνει λάθος αποφάσεις. Όταν το καταλαβαίνει είναι αρκετά αργά, αφού πλέον πλήγωσε ένα άλλο κορίτσι, την Μόλυ, και η Λίντια την έχει στο χέρι μια και ξέρει το μυστικό της, το οποίο είχε υποσχεθεί στη μαμά της ότι δεν το μοιραζόταν ποτέ και με κανένα. Η Λίντια δεν κάνει το κλασικό bullying αλλά σίγουρα η συμπεριφορά της είναι χειριστική και προκαλεί.

Η Έλλα μέσα από τις απογοητεύσεις της και τα λάθη της, μέσα από όλη αυτή την εμπειρία, θα ανακαλύψει πόσο σημαντική είναι η φιλία και τι σημαίνει τελικά "καλός φίλος". Θα καταλάβει πως το να παίρνεις λάθος αποφάσεις είναι αναπόφευκτο μερικές φορές, αλλά το σημαντικό είναι να μην αφήνεις αυτές τις αποφάσεις να ορίζουν την ζωή σου. Να έχεις το θάρρος να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να διορθώνεις ό,τι πιθανόν "χάλασες". Να είσαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, ακόμα και αν έβαλες το χεράκι σου σε αυτό.

Μια πολύ καλογραμμένη και καλοδουλεμένη ιστορία που ξεδιπλώνεται υπέροχα σελίδα τη σελίδα. H συγγραφέας έχει φτιάξει τους ήρωες με τέτοια μαεστρία που οι μικροί αναγνώστες σίγουρα θα νιώσουν να ταυτίζονται με την λαχτάρα της Έλλα να γίνει μέλος της παρέας, με την αγωνία της να κάνει το σωστό, με την απογοήτευσή της για τις λάθος επιλογές της, με τις φοβίες της από το ψυχολογικό bullying που δέχεται. Μέσα στο πνεύμα της εποχής, καθώς με πολύ άμεσο τρόπο παρουσίαζεται ο κίνδυνος των social media και της εύκολης ανταλλαγής δεδομένων όπως φωτογραφίες και video. Ενδιαφέρον σημείο είναι και η αντίθεση των δύο μητέρων που έχουν βιώσει την απώλεια. Η μία δεν μπορεί να ανακάμψει από τον πόνο, και έτσι έχει εντελώς παραιτηθεί αφήνοντας το παιδί της να τα βγάλει πέρα μόνο του, αλλά και να φροντίζει την ίδια. Από την άλλη, η μητέρα της Έλλα που πείσμωσε και στάθηκε στα πόδια της αρνούμενη να το βάλει κάτω,  μας δείχνει ότι ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά τις καταστάσεις χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος τα καταφέρνει καλύτερα ή χειρότερα. Άλλο ένα σημαντικό μήνυμα που μας δίνει αυτή η ιστορία είναι για την δύναμη της προσφοράς στον συνάνθρωπο ακόμα και αν σου είναι άγνωστος.

Παράλληλα με την κύρια ιστορία, διαβάζουμε τα γράμματα που ανελλιπώς γράφει η Έλλα στον μπαμπά της, και μέσα από αυτά γνωρίζουμε το παρελθόν της, την σχέση της με τον πατέρα της αλλά και τις κρυφές της σκέψεις. Δεν βλέπουμε τις απαντήσεις του μπαμπά, παρά μόνο στο τελευταίο κεφάλαιο, όπου η συγκίνηση κορυφώνεται. Μια παράλληλη μικρή ιστορία μπορούμε να πούμε, η οποία συμπληρώνει με πολύ όμορφο και έξυπνο τρόπο την κύρια πλοκή.

Θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που θα ήταν ωφέλιμο να διαβάσουν και οι δάσκαλοι αλλά και οι γονείς, γιατί μπορούν να δουν από την σκοπιά του νέου μαθητή και να αντιληφθούν με έμμεσο τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά μας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στην σελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

4 σχόλια: