Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Διαβάσαμε το ... Το μαγικό φίλτρο, του Μίχαελ Έντε



Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο μάγος μυστικοσύμβουλος Βελζεβούλης Παλαβόπουλος, κάθεται χωμένος στην τετρακοσίων χρονών πολυθρόνα του. Καπνίζοντας την πίπα του, αναστέναζε βαθιά γιατί ήξερε πως σε λίγο θα του ζητούσαν το λογαριασμό.
Είχε υποσχεθεί στον Άρχοντα του Απώτερου Σκότους ότι μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου θα είχε καταφέρει σοβαρές οικολογικές καταστροφές και θα είχε μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους. Σε αντάλλαγμα η αυτού Κολασμένη εξοχότητά του θα του εξασφάλιζε υπεράνθρωπες δυνάμεις κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, δυνάμεις που στ' αλήθεια ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Όμως, ο μάγος Βελζεβούλης παραμέλησε τις υποχρεώσεις του και δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε τους μισούς στόχους του. Τι μπορούσε να πει για να δικαιολογήσει τον εαυτό του; Και το βασικότερο όλων: θα δέχονταν ο Άρχοντας του Απώτερου Σκότους τις δικαιολογίες του;


Και σαν να μην έφτανε αυτό, να που έρχεται απρόσμενα και η θεία του, η μάγισσα Τυρανία, η οποία πιστεύει πως τα χρήματα ανοίγουν πόρτες, για αυτό και πήρε ειδικότητα στη μαγεία πάνω στο πώς να φτιάνει χρήματα. Αρχικά φαίνεται σαν ένας ακόμα μπελάς στο κεφάλι του, αλλά σύντομα συνειδητοποιεί ότι η θεία Τίτη έχει ένα σατανικό και τρομερό σχέδιο για να γλιτώσουν και οι δύο, αφού και εκείνη
έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Άρχοντα του Απώτερου Σκότους.
Τα πράγματα περιπλέκονται όταν στην ιστορία μας γίνεται η αποκάλυψει ότι ο γάτος του Βελζεβούλη, ο Μαουρίτσιο, και το κοράκι της θείας Τίτη, ο Γιάκομπ, δεν είναι απλά κατοικίδια. Είναι κατάσκοποι απεσταλμένοι από τη Γενική Συνέλευση των ζώων, έτοιμοι να καταστρέψουν τα σατανικά σχέδια του μοχθηρού δίδυμου και να σώσουν τον
υπέροχο, ολοζώντανο κόσμο μας. Έχουν μόλις μερικές ώρες μέχρι στη διάθεσή τους και τα πράγματα φαίνονται σκοτεινά δύσκολα. Θα τα καταφέρουν άραγε;
Το εξώφυλλο της της 14ης χιλιάδας

Το "Μαγικό φίλτρο" του Μίχαελ Έντε είναι ένα παραμύθι τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους, με οικολογικό μήνυμα. Και μπορεί να φαίνεται παρωχημένος ένας τέτοιος συνδιασμός, όμως ο Έντε καταφέρνει με μαεστρία να ξεφύγει από την παγίδα και μέσα από τη μαγική γραφή του, να μας ταξιδεύει  στους παραμυθένιους κόσμους του και να μας παθιάζει με τις ιστορίες του.
Χρησιμοποιώντας την κλασική μάχη του καλού - τα δύο ζωάκια που μάχονται για την φύση- και του κακού, τους 2 μοχθηρούς  χαρακτήρες που εκπροσωπούν την επιστήμη
και τον καπιταλισμό - ο Βελζεβούλης είναι ο κλασικός μάγος που αναμειγνύει διάφορα υλικά και η θεία Τίτη πιστεύει ότι το χρήμα είναι δύναμη- μας παρασέρνει στην αλληγορική πλοκή με επιδέξιο και έμμεσο τρόπο.
Πατώντας σε κλασικούς τόνους των γερμανικών ιστοριών (μην ξεχναμε ότι οι μεγαλύτεροι παραμυθάδες παλιότερων καιρών ήταν Γερμανοί πχ αδελφοί Γκριμ) ο συγγραφέας καταφέρνει να μας χαρίσει ένα μοντέρνο και ανατρεπτικό παραμύθι.




Ο Μίχαελ Έντε θεωρείται από τους καλύτερους και πιο διάσημους γερμανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1929 στη Βαυαρία. Γιος του σουρεαλιστή ζωγράφου Έντγκαρ Έντε, είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες από μικρός. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά, μελετούσε ποίηση και είχε ξεκινήσει να γράφει. Παρόλο που στρατολογήθηκε από τον Γερμανικό στρατό, εκείνος έφυγε και άρχισε να βοηθάει αντιστασιακές ομάδες που πραγματοποιούσαν σαμποτάζ στους Ναζί. Όταν τελείωσε ο πόλεμος συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, και έγινε ηθοποιός. Έπαιζε κατά κύριο λόγο σε κείμενα που ο ίδιος είχε γράψει.
Γνώρισε την Ingeborg Hoffman το
1952 και παντρεύτηκαν το 1964. Το πρώτο του βιβλίο "Ο Τζιμ Κνοπφ και ο οδηγός της ατμομηχανής" εκδόθηκε το 1960 με το οποίο κέρδισε αμέσως το Γερμανικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. Tο 1970 έφυγε από την Γερμανία και μετακόμισε στην Ιταλία.
Ακολούθησαν η "Μόμο" το 1973 και η "Ιστορία χωρίς τέλος" το 1979 με το οποίο έγινε διάσημος. Και τα δύο αυτά βιβλία έγιναν ταινίες, δυστυχώς όμως δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος ειδικά από την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου "Ιστορία χωρίς τέλος" καθώς θεώρησε πως το παραποίησαν σε βαθμό αλλοίωσης. To "Μαγικό φίλτρο" εκδόθηκε το 1989 ενώ στη χώρα μας κυκλοφόρησε 1991.
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και έχουν πουλήσει 20 εκατομύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Έχει τιμηθεί ακόμα με το βραβείο JANUSZ-KORCZAK το 1981, το Διεθνές βραβείο LORENZO IL MAGNIFICO το 1982, και πήρε το σημαντικότερο ιταλικό βραβείο πολιτισμού, το ΒΡΟΝΖΙ DI RIACE.
Πέθανε τον Αύγουστο του 1995 στην Γερμανία.


Το βιβλίο προτείνεται για ηλικίες από 9 χρονών. Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Ψυχογιός εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

2 σχόλια: