Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Διαβάσαμε το ... Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου, της Kimberly Brubaker Bradley!



Η δεκάχρονη Έιντα, η οποία έχει μια δυσμορφία στο κάτω μέρος του ενός ποδιού της, ζει με τη μητέρα της και τον μικρό της αδερφό, Τζέιμι. Δεν έχει βγει ποτέ έξω από το σπίτι, να περπατήσει στο δρόμο ή να παίξει με άλλα παιδιά,  καθώς η μητέρα της ντρέπεται για εκείνη. Μάλιστα δεν της επιτρέπει ούτε την κοινόχρηστη τουαλέτα να χρησιμοποιεί για να μην τη δει κανένα, και της έχει ένα μικρό κουβά για να κάνει την ανάγκη της. Την κακοποιούσε καθημερινά αφού έτσι νόμιζε πως ξορκίζει το κακό! Η μόνη χαρά της Έιντα είναι ο μικρός της αδερφός, ο Τζέιμι, που τον φροντίζει σαν να είναι εκείνη η μητέρα του, και τον περιμένει
καθημερινά πώς και πώς να γυρίσει από την βόλτα του για να της διηγηθεί όλα αυτά τα απλά και αυτονόητα για εμάς, που δεν της επιτρέπεται να δει και να ζήσει εκείνη.




Η ζωή της Έιντα ήταν ένα μαρτύριο, ώσπου ξεσπάει ο πόλεμος. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προστατέψει τα παιδιά, δίνει εντολή να μεταφερθούν σε ανάδοχες οικογένειες, μια και θεωρούσαν οτι οι μεγάλες πόλεις θα είναι ο πρώτος στόχος των Γερμανών. Ο Τζέιμι θα πήγαινε, όμως η μητέρα είχε αποφασίσει να μην στείλει την Έιντα καθώς δεν ήθελε να την δει κανείς.
Η Έιντα, παρόλη την αναπηρία της που την εμποδίζει από το να περπατήσει, αποφασίζει να δραπετεύσει μαζί τον αδερφό της.
Θα καταφέρουν να επιβιώσουν; Θα μείνουν ενωμένα τα δύο αδέρφια παρά τον πόλεμο; Θα νιώσει επιτέλους η Έιντα, την αγάπη που τόσο άδικα της στέρησε η ζωή;

Η γραφή της Kimberly Brubaker Bradley είναι μοναδική. Ζωντανός λόγος, που σε ταξιδεύει στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και ζεις δυνατά τις αγωνίες της πρωταγωνίστριας, σχεδόν νιώθεις το πόδι της που πονάει, ακούς τους βομβαρδισμούς, μυρίζεις τη φωτιά! Η συγγραφέας μελέτησε την απόβαση των Γερμανών στην Αγγλία, και πάτησε σε ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες, για να μας δώσει μια συναρπαστική ιστορία.
Παρόλο που είναι ένα έντονα συναισθηματικά βιβλίο, με αρκετά στενάχωρα στοιχεία, η συγγραφέας κατορθώνει περίτεχνα να μην φορτίσει τόσο τους μικρούς αναγνώστες γράφοντας ένα κείμενο που είναι κατα βάση αισιόδοξο και σου αφήνει μια γλυκιά χαρά ικανοποίησης, καθώς το κορίτσι βρίσκει τελικά τη δύναμη να σταθεί "όρθια", πιάνει τη ζωή από τα μαλλιά και πολεμάει για αυτό που πραγματικά ποθεί. 
Μέσα από την Έιντα η συγγραφέας μας αποκαλύπτει μια δυνατή αλλά και τρομακτική αλήθεια. Τα παιδιά θεωρούν πως το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, όποιο και να είναι αυτό, είναι το φυσιολογικό. Από εκεί σχηματίζεται η πρώτη εντύπωση που έχει ένα παιδί για τον κόσμο, αλλά και το ποια είναι η θέση του μέσα σε αυτόν. Η ταυτότητά του και η αξία του διαμορφώνεται στο μυαλό του από τους πρώτους μήνες μέσα στην οικογένεια και καθώς περνάει ο καιρός εδραιώνεται σαν την αλήθεια τους. Έτσι η Έιντα, πιστεύει πως πραγματικά πρέπει να μένει κλεισμένη μέσα στο σπίτι, καθώς αν την δουν οι άλλοι άνθρωποι στο δρόμο θα αηδιάσουν εξαιτίας της αναπηρίας της. Πως της αξίζει να την κλειδώνουν μέσα στο υγρό και γεμάτο έντομα βρώμικο ντουλάπι, διότι είναι άχρηστη να κάνει οτιδήποτε.
Όμως το βιβλίο μιλάει και για μια άλλη μεγάλη και υπέροχη αλήθεια. Για τη δύναμη της αγάπης που μπορεί
να γιατρέψει πληγωμένες ψυχές, να αλλάξει τους ανθρώπους και κατ' επέκταση τον κόσμο!

Το βιβλίο, που πρωτοκυκλοφόρησε στο εξωτερικό το 2015, έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις όπως:

- Newberry Honor Book 2016
- Oublishers Weekly Best Books 2015
- Wall Street Journal Best Children's Book 2015
- The New York Times Best Seller

Προτείνεται για ηλικίες από 10χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορείες στο site των εκδόσεων Παπαδόπουλου εδώ.


Η συγγραφέας Κimberly Brubaker Bradley, έχει γράψει και τη συνέχεια του βιβλίου με τίτλο "The war I finally won" και εύχομαι να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα σύντομα!

Σας φιλώ γλυκά!

2 σχόλια:

  1. Φαίνεται καταπληκτικό.
    Θα ήθελα πολύ να υπάρχει κάτι ανάλογο για μικροτερες ηλικίες.
    Πράγματι είναι πολλά τα παιδιά που θεωρούν ότι το περιβάλλον που μεγαλώνουν, ακόμα κ αν αυτό δεν είναι το κατάλληλο, είναι αυτό που τους αξίζει. Όλα τα παιδιά αξίζουν το καλύτερο. Όλα. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να τους στερεί το δικαίωμα αυτό.
    👧👦👧👦👧👦👧👦👧👦👧👦👧👦👧👦

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως το βιβλίο "Τα παιδιά είναι...;" από εκδόσεις Ηλίβατος πλησιάζει κάπως αυτό που λες;
      δες εδώ ---->>> https://vimeo.com/15984464

      Διαγραφή