Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Διαβάσαμε το βιβλίο... Το δικό μας 1821, της Αναστασίας Ευσταθίου!



Το τσέρκι, το ξύλινο αλογάκι, η υφαντή ποδιά, το σπαθί του Νικηταρά, η πιστόλα της Μπουμπουλίνας, η εικόνα της Παναγιάς, ο κονδυλοφόρος του Γ. Τερτσέτη αφηγούνται ιστορίες του 1821.




Εφτά αντικείμενα της εποχής του 1821, μας αφηγούνται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, και μας δίνουν μια πιο καλή εικόνα για της πτυχές της καθημερινότητας εκείνης της εποχής. Όλοι γνωρίζουμε τα βασικά: γεγονότα, μάχες, άξιους αγωνιστές, νίκες και ήττες, αλλά τι συνέβαινε σε μικρές γωνιές της χώρας δεν μας είναι γνωστό.
Έτσι το τσέρκι μας μιλάει για τη ζωή του, πώς από ζώνη βαρελιού γινόταν το πιο αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών εκείνης της εποχής και πώς κατάφερε να σώσει από το δουλοπάζαρο 2 μικρά παιδιά που τα απήγαγαν οι Τούρκοι. Το ξύλινο αλογάκι μας εξιστορεί πώς είναι να βρίσκεσαι μέσα σε ένα πεδίο μάχης, την αγωνία, τους αλαλαγμούς πόνου και θριάμβου, μέσα από την ιστορία ενός μικρού παιδιού που αποφάσισε να πάει με το άλογό του να πολεμήσει, παρόλο που ο πατέρας του τον συμβούλεψε το αντίθετο.

Ιστορίες συγκινητικές και ενδιαφέρουσες πού όλες έχουν κάτι ξεχωριστό να μας πουν, μας ταξιδεύουν σε γωνιές της επαναστατημένης Ελλάδας , από το Μοριά ως την Ήπειρο και την Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους, στην Αθήνα αλλά και τη Πάντοβα της Ιταλίας. Μας μεταφέρουν σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια του Αγώνα και μας συστήνουν ανθρώπους που ονειρεύονται ένα κράτος ελεύθερο και ειρηνικό.




========fun fact=========
Tα περισσότερα από τα αντικείμενα υπάρχουν 
σε διάφορα μουσεία της χώρας. 
Στο τέλος κάθε ιστορίας αναφέρεται το κάθε σημείο.



Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με αφορμή τις ιστορίες.
Προτείνεται για παιδιά από 9χρόνων και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site της Ελληνοεκδοτικής.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου