Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο ...Ο φούρναρης δίπλα στη θάλασσα



Σ΄ένα χωριό πέρα από τους λόφους,

Όπου όλοι δουλεύουν σκληρά πλάι στη θάλασσα, ένα αγόρι ονειρεύεται να γίνει ψαράς, να ρίχνει δίχτυα, να πιάνει ψάρια, να αψηφά τα κύματα. Και αναρωτιέται γιατί ο πατέρας του είναι ένας απλός φούρναρης…(από το οπισθόφυλλο)



Η καθημερινότητα σε αυτό το χωριό είναι βασισμένη στη θάλασσα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι ξυπνούν από τα χαράματα για να μαζέψουν τα δίχτυα τους, να κουβαλήσουν τα ψάρια τους στην στεριά, και δεν σταματούν παρά αργά το βράδυ που θα ρίξουν το νέο παραγάδι. Πλέοντας ή παλεύοντας με τα κύματα κάθε μέρα, η θάλασσα φαίνεται να έχει τον κυρίαρχο λόγο σε αυτό το μέρος.
Έτσι ο μικρός πρωταγωνιστής, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο πατέρας του είναι φούρναρης. Πώς κατέφυγε σε αυτό το τόσο ασφαλές και αδιάφορο επάγγελμα, ζυμώνοντας και ψήνοντας όλη μέρα ψωμιά και κουλουράκια.


Εμπνευσμένη από το μικρό ψαροχώρι στο οποίο μεγάλωσε, η Paula White, μας παρουσιάζει μια τρυφερή ιστορία γύρω από τη σχέση ενός αγοριού που ονειρεύεται κάποια μέρα να κατακτήσει τη θάλασσα, και τον πατέρα του που επέλεξε την ασφάλεια της στεριάς. Μέσα από αυτή την αντίθεση και την αναζήτηση του μικρού ήρωα, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο καθένας ώστε να λειτουργεί σωστά το γενικό σύνολο.

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια παύση για να μιλήσουμε για την εικονογράφηση. Σπάνια με εντυπωσιάζουν οι εικόνες, συνήθως είναι απλά συνοδευτικές, προσφέρουν οπτική αποτύπωση του κειμένου και αν θα έχετε παρατηρήσει δεν στέκομαι και τόσο σε αυτές. Εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εικονογράφηση της Paula White, είναι κάτι παραπάνω από συνοδευτική. Είναι από αυτές τις δουλειές που σκέφτεσαι ότι ο δημιουργός πραγματικά αγαπάει το έργο του. Αφιέρωσε πολύ χρόνο για να δώσει όλες αυτές τις λεπτομέρειες στις εικόνες, φρόντισε κάθε μικρό σημείο, το μελέτησε, και μας παρουσιάζει σκηνές που πριν αλλάξουμε σελίδα μας κρατάνε εκεί για κάμποση ώρα όχι μόνο για να τις παρατηρήσουμε, αλλά και να τις θαυμάσουμε. Παίζοντας βασικά με ασπρόμαυρες αποχρώσεις, και προσθέτοντας γαλάζιες και κίτρινες πινελιές, οι εικόνες αποπνέουν μια ατμοσφαιρική αίσθηση που μας εισάγουν σε ένα μοναδικό τοπίο.

M
ια νοσταλγική και γλυκιά ιστορία που μας θυμίζει πόσο σημαντικοί είναι όλοι, ανεξάρτητα από το πόσο μικρός μοιάζει ο ρόλος του.
Όπως καταλάβατε το λατρέψαμε!

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 5 χρόνων και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μάρτης.

Σας φιλώ γλυκά!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου