Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο αστερισμός της Ενριέτας, της Ιλιάδας Καλαμαρα!

 

Η Ενριέτα ζει με τη γιαγιά της σε ένα απομακρυσμένο νησί. Είναι στιγμές που ακούει το κάλεσμα των φαλαινών και δεν μπορεί να αντισταθεί. Έτσι τρέχει στο μόλο για να τις δει από κοντά. Όμως τα μεγάλα αυτά ζώα σπάνια αποκαλύπτονται στους ανθρώπους...


Η Ενριέτα όμως δεν σταματάει να ελπίζει πως μια μέρα θα τις ξαναδεί. Όπως τότε, στο ταξίδι που έκανε με τον μπαμπά της στο πλοίο, όπου τα υπέροχα αυτά πλάσματα έκαναν τα παιχνίδια τους, και εκείνη είναι μαγευτεί. Αγκαλιά στον μπαμπά της, να την γαργαλούν τα γένια του στο μάγουλό της, να τα κοιτάει όπως εμφανίζονταν πάνω από το νερό και εξαφανίζονταν και πάλι. Πάει καιρός καιρός που έχει να τις δει, πάει καιρός που ο μπαμπάς της δεν ήταν πια κοντά τους. Σε κάποιο ταξίδι, το καράβι του είχε
χαθεί και μαζί με αυτό χάθηκες και όλο το πλήρωμα. Αγνοούμενος λοιπόν, και αυτή η λέξη έδινε ελπίδες στο μικρό κορίτσι ότι ερχόταν και πάλι κοντά της. Η θάλασσα της πήρε έναν αγαπημένο, αλλά της δίνει τον Τζαμάλ. Τον μικρό πρόσφυγα που κατάφερε με τη βάρκα του να έρθει στο νησί μαζί με άλλους που έφυγαν από τον τόπο τους για να σωθούν. Μόνος του όμως χωρίς του γονείς του. Ο Τζαμάλ θα γίνει ο αγαπημένος της φίλος, και μαζί θα περάσουν το καλοκαίρι. Η Ενριέτα αποφασίζει πως θα του φέρει πίσω όλη του την οικογένεια. Θα είναι όμως τόσο δυνατό αυτό το κορίτσι για να φέρει εις πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο;Ένα βιβλίο που με μάγεψε πρώτα με την αισθητική του και στην συνέχεια με την εικονογράφηση και το κείμενο του. Η ιστορία της Ενριέτας είναι μια ιστορία για την απώλεια, την αβεβαιότητα, τη βία και την μετανάστευση, αλλά και για τη μαγεία που έχουμε μέσα μας και την δύναμη της φιλίας.


Το τέλος του ιδιαίτερο και ομιχλώδες, σε αφήνει να σκεφτείς, να φανταστείς και να το φτιάξεις όπως εσένα του ταιριάζει.

Όμορη γραφή και πανέμορφη εικονογράφηση στους τόνους του μπλε από την Ιλιάδα Καλαμαρά, και είναι σίγουρο πως θα αναζητήσουμε και άλλα της βιβλία!
Το συγκεκριμένο δεν μπορώ να το κατατάξω ηλικιακά, νομίζει πως αγγίζει μεγάλη γκάμα, σίγουρα όμως θα το πρότεινα ηλικίες από 9χρ έως 99χρ! Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Υδροπλάνο.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου