Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, της Μπέτυ Σμίθ

 


Η Φράνσυ, ένα αδύναμο και ασθενικό κοριτσάκι, μεγαλώνει στις φτωχικές γειτονιές του Μπρούκλιν. Μαζί με τους γονείς της και τον μικρό της αδερφό, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην τους καταβάλει η απελπισία της φτώχειας. Ακόμα και όταν δεν έχουν φαγητό για μέρες, προσποιούνται πως είναι επιστήμονες εξερευνητές που έχουν αποκλειστεί σε δύσβατα μέρη και περιμένουν τη βοήθεια να έρθει. Πάντα στο τέλος αυτή η βοήθεια έρχεται, είτε με ένα πιάτο φαΐ που έδωσε στον μπαμπά τους ο προϊστάμενός του, είτε με τα έξτρα χρήματα που κέρδισε η μαμά τους καθαρίζοντας ένα ακόμα σπίτι. Παρ όλες τις δυσκολίες, την πείνα, και την ανέχεια, η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι διάχυτη. Ακόμα και όταν ο πατέρας τους πεθαίνει, η οικογένεια ενώνεται ακόμα πιο δυνατά και καταφέρνουν μαζί όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να διαπρέψουν. Η Φράνσυ όλο αυτό το διάστημα βρίσκει παρηγοριά στην συγγραφή ιστοριών αλλά και στην παρέα του Νιλι, του αδερφού της. Δύσκολες εποχές για να μορφωθούν τα φτωχά παιδιά, όμως η μητέρα τους είναι κάθετη: τα παιδιά πρέπει να σπουδάσουν.


Η ιστορία ξετυλίγεται γύρω στο 1912 και αποτελεί μια εξαιρετική ηθογραφία της εποχής. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι λίγο αυτοβιογραφική καθώς και η ίδια η συγγραφέας Μπέτυ Σμίθ, έζησε όπως η μικρή Φράνσυ. Γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια μεταναστών, έγραφε ιστορίες από μικρή, και έχασε τον πατέρα της νωρίς.
Ένα εξαιρετικό εφηβικό βιβλίο, μια υπέροχη ιστορία ενηλικίωσης με φόντο την μαγευτική πόλη της Νέας Υόρκης. Το βιβλίο διαβάζεται από έφηβους αναγνώστες αλλά και από μεγαλύτερους και είναι γεμάτο τόσο με πιο ανάλαφρες αστείες καταστάσεις όσο και με έντονες συγκινησιακές στιγμές των ηρώων. Η Μπέτυ Σμιθ έχει μια εξαιρετικά δυνατή γραφή, σε κάθε της σελίδα αποπνέει αισιοδοξία και μας θυμίζει αυτό που πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ στη ζωή μας: Να πιστεύουμε στα όνειρά μας και στη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας!

Αγαπημένο!!!

Κυκλοφορεί από Εκδόσεις Μεταίχμιο - Ekdoseis Metaixmio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου