Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο Τελευταίος λύκος, του Σεμπαστιάν Περέζ!


Ο Μίλο μισεί τους λύκους. Τους απεχθάνεται από τότε που θυμάται τον εαυτό του και αυτό γιατί θυμάται τις ιστορίες για τον Μεγάλο Πόλεμο όπου πέθαναν χιλιάδες κάτοικοι του χωριού του.... 



Το επαναλαμβάνει συνέχεια στο εαυτό του καθώς διανύει το ταξίδι του, σαν να θέλει να μην ξεχάσει, σαν να θέλει να καταπνίξει άλλα, τρυφερά συναισθήματα που έχει. Δεν θέλει ξεχάσει το λόγο για τον οποίο έχει βγει στο δάσος και ψάχνει τον τελευταίο λύκο... η εκδίκηση για όλα όσα πέρασαν οι δικοί του! Κατα τη διάρκεια της αναζήτησης, αντιλαμβανόμαστε πως σιγά σιγά ο Μίλο μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο. Όλο το μίσος που τρέφει την ανάγκη για εκδίκηση μετέτρεψε τον ίδιο στον άγριο εχθρό του. Έγινε εκείνος θηρευτής πεινασμένος για αίμα, και ο λύκος έγινε το θύμα. Όταν τελικά το αντιλαμβάνεται αυτό, θα ανακαλύψει πόσο μακρυά μπορεί κανείς να φτάσει από τον εαυτό του όταν τρέφεται από το μίσος.

Πολλά τα μηνύματα αυτού του βιβλίου. Η απώλεια, οι επιπτώσεις του πολέμου, το πώς χτίζεται το μίσος μεταξύ των λαών, το πόσο μας αλλάζει αυτή η διαδικασία, η σημασία της ιστορίας και το πώς μας την παρουσιάζουν, η αγάπη για τα ζώα και τη φύση, και τελικά η ανάγκη να μείνουμε κοντά στον πυρηνά που μας τρέφει και να μας δίνει δύναμη ... την αγάπη! Μέσα από αυτη την ιστορία αντιλαμβανόμαστε πως ο καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά και το δικό του πρίσμα και τελικά η αλήθεια δεν είναι πάντοτε μία.



O τελευταίος λύκος  του Σεμπαστιάν Περέζ, είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι για μικρά παιδιά, αλλά είμαι σίγουρη πως και οι μεγάλοι θα το αγαπήσουν εξίσου. 
Η εικονογράφηση από την Justine Brax, γνωστή πετυχημένη γαλλίδα εικονογράφος, είναι πολύ εντυπωσιακή, γεμάτη με λεπτομέρειες, και κινείται στο ίδιο ύφος με το κείμενο διατηρώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό παραμύθι.
Σε άσπρους και γκρι τόνους, με αποχρώσεις του μπλε, και ένα φωτεινό κόκκινο για να σπάει την μονοτονία, καθώς κοιτάς τις εικόνες νιώθεις το κρύο του χειμώνα κατα τον οποίο εκτυλλίσεται η ιστορία πραγματικά να σε τυλίγει, σχεδόν ακούς τις πατημασιές στο χιόνι.  

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 7 χρόνων και πορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη!

Σας φιλώ γλυκά!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου