Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Εμείς οι ασταμάτητοι, του Yuval Noah Harari!


Τι το ξεχωριστό έχει ο άνθρωπος και έχει καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο; Κατά περιόδους διάφορα ζώα ήταν κυρίαρχα. Για παράδειγμα οι δεινόσαυροι ήταν οι βασιλιάδες της στεριάς, ακριβώς εξαιτίας του μεγέθους και της δυνάμης. Τα δελφίνια ή οι καρχαρίες ήταν βασιλιάδες της θάλασσας ως άριστοι κολυμβητές και κυνηγοί. Οι αετοί με το γρήγορο και άψογο πέταγμά τους αλλά και ως ικανότατοι θηρευτές, ήταν βασιλιάδες του ουρανού. Τώρα πια ο άνθρωπος κυριαρχεί παντού και δεν είναι καν ο πιο δυνατός, ούτε ο πιο ικανός κολυμβητής ούτε ο μπορεί να πετάξει μόνος του. Ο Γιουβάλ  Χαράρι μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι στο χρόνο από τα εμβρυικά στάδια ανάπτυξης του ανθρώπινο είδους μέχρι το σήμερα σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε πώς και γιατί ο άνθρωπος έφτασε να είναι ο βασιλιάς όλων.



Από πού είσαι; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση βγαίνει σχεδόν αυτόματα. "Από την Αθήνα", ή "Από την Κρήτη". Όμως η πιο σωστή απάντηση από επιστημονική άποψη θα ήταν "Από την Αφρική". Η ιστορία της ανθρωπότητας και ο τρόπος που κατάφερε το είδος μας από ένα από θηλαστικό να γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου είναι όχι μόνο πολύπλοκος αλλά απαιτεί και εξειδικευμένες γνώσεις. Χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς όλη την πορεία του ανθρώπινου είδος από την Αφρική μέχρι το σήμερα, να δει και να μάθει για όλα τα στάδια της της εξέλιξης για να αντιληφθεί τη δύναμη που έχει το ανθρώπινο είδος. Ακόμα πιο δύσκολο όμως γίνεται όταν θες αυτές τις πληροφορίες να τις δώσεις στα παιδιά. Κι εδώ έρχεται ο Γιουβάλ Χαράρι, ο συγγραφέας του best seller του 2015, "Σάπιενς: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου" να μας κάνει τα δύσκολα απλά.

Με τη βοήθεια του εικονογράφου Ritchard Zaplana Ruiz, o Χαράρι μας περιγράφει πώς το ανθρώπινο είδος κατάφερε όχι να εκτοπίσει από την κυριαρχία τα άλλα ζώα, αλλά να ορίζει πλέον ποιο ζώο θα ζήσει και ποιο όχι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη δύναμή μας, αλλά όπως μας λέει και ο συγγραφέας ακόμα πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε για το καλό μας και όχι εναντίον μας. Με αυτό ως οδηγό, μας ταξειδεύει μέσα στο πέρασμα των αιώνων, ανακαλύπτουμε την ιστορία μας, τη διαδρομή και πώς οδηγηθήκαμε στο σημείο που είμαστε τώρα και τέλος μας εμπνέει να γίνουμε η καλύτερη έκδοση του εαυτού μας. Η αλήθεια είναι πως αναταράσσει λίγο τα νερά καθώς ο Harari δεν χαρίζεται και μας  θυμίζει τη σημασία της δουλειάς που πρέπει να γίνεται αλλά δεν γίνεται από διάφορους φορείς.



Ένα παραμύθι για εμάς, για το είδος μας, γραμμένο με απλά λόγια, κατανοητά, και με ενδιαφέρουσα ροή, που το σίγουρο είναι πως θα οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους θησαυρούς σας. Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα! Θα το αγαπήσετε και εσείς!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Σας φιλώ γλυκά!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου