Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο Το νησί της Ελευθερίας, του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ!




Ποιος δεν θα ήθελε να ζει στο νησί της Ελευθερίας! Να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να τρώει οτιδήποτε του κάνει κέφι, να παίζει μόνο και να μην διαβάζει, και να μην έχει τον μπαμπά και τη μαμά να φωνάζουν ότι είναι η ώρα του ύπνου. Λέτε να είναι το ιδανικό αυτό; Να είναι ο ορισμός της Ελευθερίας; Χμ, για πάμε να το δούμε πιο προσεκτικά μέσα από την ιστορία της Λίλι και του Ντανίλο.




Τα δυο μικρά κουνελάκια έχουν πια κουραστεί να πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες! Πότε πια θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να μην δίνουν δεκάρα για τα πρέπει; Να είναι απολύτως ελεύθεροι να επιλέγουν ό,τι τους αφορά! Και όταν τους παρουσιάζεται η ευκαιρία και μπορούν να πάνε στο νησί της Ελευθερίας δεν το σκέφτονται καθόλου. Τώρα είναι ελεύθεροι να τσαλαβουτούν όσο θέλουν στην μικρή λιμνούλα... μέχρι τι στιγμή βέβαια που ο ιπποπόταμος κάνει τα τσίσα του μέσα σε αυτή, γιατί όπως λέει ο ίδιος "Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Βρισκόμαστε στο νησί της Ελευθερίας". Και ίσως να έχουν άπλετο χώρο για να παίξουν κρυφτό ... μέχρι βέβαια τη στιγμή που εμφανίζονται οι δύο μαϊμουδίτσες και μαρτυρούν δυνατά τις κρυψώνες. Και το κάνουν γιατί όπως λένε "Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Βρισκόμαστε στο νησί της Ελευθερίας".



Τέλος πάντων ήρθε η ώρα για φαγητό οπότε μπορούν να τσιμπήσουν λίγο φρέσκο τριφυλλάκι, μέχρι τη στιγμή που ήρθε ο τράγος και τους απαγόρευσε να το φάνε γιατί όπως λέει "Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Βρισκόμαστε στο νησί της Ελευθερίας".

Συνεπώς, πόσο απολαυστικό είναι να ζει κανείς χωρίς κανόνες; Μήπως η πολλή ελευθερία τελικά ξεπερνάει τα όρια και μετατρέπεται σε ασυδοσία; Μήπως οι κανόνες αντί να μας περιορίζουν, μας βοηθούν να ζούμε αρμονικά και να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας στο έπακρον και αυτό σημαίνει τόσο όσο δεν καταπατάμε την ελευθερία του άλλου;
Πολύ γλυκιά και αστεία ιστορία που θα κάνει τους μικρούς βιβλιοφάγους να δουν τους κανόνες και τα όρια με άλλο μάτι.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου