Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Tα παιχνίδια είναι δικά μου, της Μαριάννας Κουμαριανού!


Είναι απόγευμα και ο Σάγκι επισκέπτεται τον φίλο του τον Σαμόρο. Παιχνίδι και καλή παρέα, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε και οι δύο φίλοι καταλήγουν να χωρίσουν το βράδυ στενοχωρημένοι...

Ο Σάγκι φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται τα όρια που θέτει ο Σαμόρο και συνεχώς κάνει πράγματα που στενοχωρούν το φίλο του. Αλλά και ο ίδιος αρχίζει να μην νιώθει καλά, με τόσες φωνές και τόσες παρατηρήσεις. Έτσι οι δύο φίλοι θα έρθουν σε σύγκρουση και μέσα από το μικρό τους τσακωμό θα καταλάβουν τι θα πει σεβασμός  και πότε πρέπει να υποχωρείς.





Αιώνες πριν, στη μακρινή Ιαπωνία, οι Σαμουράι μίλησαν για τις αρετές που πρέπει να έχει ένας γνήσιος πολεμιστής. Με αφορμή αυτές τις διαχρονικές αρετές, η συγγραφέας Μαριάννα Κουμαριανού, χτίζει μικρές ιστορίες καθημερινότητας που μας δείχνουν πώς να ξεπερνάμε δυσκολίες χρησιμοποιώντας αυτές τις αρετές σαν εργαλεία. Μέχρι τώρα ο Σαμόρο μας μίλησε για το θάρρος, τη γενναιότητα, και την δικαιοσύνη. Σε αυτό το βιβλίο ο μικρός ήρωας θα καταλάβει ότι ο σεβασμός δεν είναι απλά να υποχωρείς σε κάθε απαίτηση ή επιθυμία των άλλων, αλλά να τους ακούς και να δείχνεις με ευγένεια αυτό που χρειάζεσαι για να είσαι χαρούμενος.




Η εικονογράφηση από τη Γιώτα Κοκόση παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτή την ιστορία.
Ακριβώς επειδή το κείμενο είναι μικρό, αυτό δίνει πολύ χώρο στην εικονογράφο να γεμίσει τις σελίδες, να προσθέσει πολλές λεπτομέρειες, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χωρίς όμως να το "κλέβουν" από την ιστορία. Είναι βλέπετε από τα βιβλία που οι εικόνες μιλάνε και αυτές, δείχνουν το δικό τους "κείμενο", χωρίς να επισκιάζουν τις λέξεις, περισσότερο σαν εικόνα και λέξεις να είναι απόλυτα συγχρονισμένοι παρτενέρ σε έναν αρμονικό χορό αφήγησης.  


Μπορείτε να δείτε πολλές ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες σχετικές με τους Σαμουράι και την Ιαπωνία στο άρθρο μας "Αυτός είναι φίλος μου".


Ακόμα ένα όμορφο βιβλίο από την πολύ ενδιαφέρουσα σειρά με πρωταγωνιστή το μικρό Σαμόρο από την Ιαπωνία αφιερωμένο στους καλούς τρόπους και στην ουσία του σεβασμού, ιδανικό για παιδιά από 3χρ.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου