Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Οι ξένοι, του Αλφρέντο Σοντεργκίτ!



Σε μια φάρμα πουλερικών, τα ζώα ζουν ικανοποιημένα και ασφαλή ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν. Μέχρι που καταφθάνουν οι ξένοι...



 

 

Οι ξένοι όμως είναι εντελώς διαφορετικοί από τα ζώα αυτής της φάρμας, δηλαδή τις κότες. Είναι μεγάλοι, υπερβολικά βρεγμένοι και τριχωτοί. Οι κότες όσο φιλόξενες και να θέλουν να είναι δεν νιώθουν και τόσο άνετα με τους ξένους. Με βαριά καρδιά δίνουν την άδειά τους, θέτουν όμως τους δικούς κανόνες τους όποιους δεν θα τους χαρακτηρίζαμε και πολύ δίκαιους. Οι ξένοι αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος ανήκει σε αυτές, δέχονται αυτούς τους κανόνες χωρίς να φέρουν αντιρρήσεις. Οι κότες φυσικά νιώθουν ανώτερες και δεν θέλουν πολλά πάρε δώσε με αυτά τα βρώμικα και τριχωτά ξένα πλάσματα. Τα γεγονότα όμως των επόμενων ημερών θα κάνουν τις κότες να δουν με άλλο μάτι τους ξένους.

 

Γραμμένο και εικονογραφημένο από τον Αλφρέντο Σοντεργκίτ, αυτο το υπέροχο βιβλίο είναι μια φανταστική παραβολή για το πώς υποδεχόμαστε όποιον είναι διαφορετικός από εμάς πχ τους μετανάστες. Πώς τους αντιμετωπίζουμε αρχικά; Πώς νιώθουν οι ίδιοι; Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όπως και οι κότες, έτσι και εμείς θέτουμε κάποιους όρους: Δεν θα μπλέκεστε στα πόδια μας, δεν θα κάνετε φασαρία, δεν θα μπαίνετε στα "χωράφια μας" κλπ.
Αυτό που τόσο όμορφα φαίνεται από αυτό το παραμύθι είναι πως τα παιδιά για άλλη μια φορά κάνουν τη διαφορά. Με τα αθώα ματάκια τους, και τις καθαρές ψυχές τους δεν αντιλαμβάνονται αυτούς τους κανόνες και συνήθως τους προσπερνούν χωρίς να το καταλάβουν. Σπάνε τα σύνορα που μας χωρίζουν άδικα και είναι τα παιδιά που μας δείχνουν πάντα το δρόμο για την αγάπη και την αλληλεγγύη.
Και όταν συμβεί το αδιανόητο, όταν δηλαδή οι ξένοι γίνονται ασπίδα και κόβουν την τραγική μοίρα που θα είχαν οι κότες, τότε όλα αλλάζουν και η αρμονική συμβίωση είναι μονόδρομος!



Υπέροχα γραμμένο, με ένα παραλληλισμό απλό αλλά τόσο εύστοχο, μας συγκίνησε και μας ενέπνευσε να μιλήσουμε για τα συναισθήματα που έχουν και οι δύο μεριές κατά την πρώτη τους επαφή. Πώς ένιωσαν οι κότες όταν πρωτοείδαν τους ξένους; Τι φοβήθηκαν; Οι ξένοι από την άλλη, πώς ένιωθαν πριν ακόμα φτάσουν στο μέρος που ζουν οι κότες; Πώς ένωσαν όταν τους δέχτηκαν ναι μεν, αλλά με όρους;

Φυσικά ανατρέξαμε στο διαδίκτυο για να μάθουμε περισσότερα για τα καπιμπάρα, πού ζουν, τι τρώνε κλπ.

Τέλος σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε όλες αυτές τις ιστορίες με παράξενες φιλίες που ακούμε κατά καιρούς!  Δείτε 3 όμορφες ιστορίες παράξενης φιλίας στο επόμενο video.




Το βιβλίο έχει διακριθεί με τα παρακάτω βραβεία:

New York Public Library Best Books in Spanish 2020 ;
International Youth Library White Raven, 2020;
Babelia Selection από το  El País, 2020;
Cuatrogatos Foundation Prize, 2021.


Απευθύνεται σε παιδιά από 3χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου