Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο απρόθυμος δράκος, του Κένεθ Γκράχαμ!


 Μια οικογένεια σε ένα απομακρυσμένο χωριό, ζει την καθημερινότητά της χωρίς εκπλήξεις. Ο μπαμπάς βοσκάει τα πρόβατα κάθε μέρα, η μαμά ασχολείται με το μαγείρεμα και το ράψιμο, το μικρό αγόρι διαβάζει βιβλία συνέχεια! Έτσι γεμίζει το κεφάλι του με εικόνες και γνώσεις και έχει γίνει πολύ σοφό! Ό,τι δεν γνωρίζει ο πατέρας του είναι σίγουρος πως θα το ξέρει ο γιος του. Ώσπου μια μέρα ο μπαμπάς συναντάει σε μια σπηλιά ένα δράκο τρομερό. Το μικρό αγόρι που έχει διαβάσει και μάθει πολλά, αποφασίζει να πάει να βρει τον δράκο ο ίδιος. Τελικά αποδεικνύεται πως είναι ένα πολύ φιλικός δράκος με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Μαζί με το αγόρι περνούν πολλές ώρες απαγγέλοντας ποιήματα και κάνοντας φιλοσοφικές συζητήσεις. Ώσπου τα νέα μαθαίνονται στο χωριό και οι κάτοικοι καλούν το Άγιο Γεώργιο, τον φοβερό εξολοθρευτή δράκων για να τακτοποιήσει και το δικό τους.






Το μικρό αγόρι μόλις μαθαίνει τα τρομερά νέα ενημερώνει τον δράκο. Από την μία φοβάται για τη ζωή του φίλου του από την άλλη όμως έχει ακούσει πως αυτές οι μάχες είναι καταπληκτικές. Ο δράκος δεν έχει καμία όρεξη να πολεμήσει και δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να το κάνει εφόσον δεν ενοχλεί κανένα. Έτσι το αγόρι θα πρέπει να βρει τον Άγιο Γεώργιο και να του εξηγήσει πως εδώ δεν πρόκειται για ένα δράκο που κάνει καταστροφές, τρώει παιδιά και φυλακίζει πριγκίπισσες. Ο Άγιος Γεώργιος όμως έχει ένα όνομα και δεν πρόκειται να κάνει πίσω με τίποτα. Αυτή τη μάχη θα την δώσει θέλει δεν θέλει ο δράκος. Οι τρεις τους θα πρέπει να βρουν μια λύση για να είναι όλοι ευχαριστημένοι!

Ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν τα μικρά βιβλιοσκουλικάκια τόσο για την ευφάνταστη πλοκή όσο και για το χιουμοριστικό τρόπο γραφής και τις ανατροπές που κάνουν την ιστορία ζωντανή και ενδιαφέρουσα! Οι κόντρα ρόλοι μας θυμίζουν πως θα πρέπει να περιμένουμε πριν κρίνουμε κάποιον και πως όλα μπορούν να συμβούν. Ας κάνουμε πάντα ένα βήμα πίσω για να αξιολογήσουμε την κατάσταση πριν βάλουμε ταμπέλες και βγάλουμε αποφάσεις βεβιασμένες.

Η παιδική αυτή ιστορία του Kenneth Grahame πρωτοκυκλοφόρησε το 1898, και δημοσιεύτηκε αρχικά ως κεφάλαιο στο βιβλίο του Dream Days. Είναι το πιο διάσημο διήγημα του Γκράχαμ, αναμφισβήτητα πιο γνωστό από το ίδιο το Dream Days ή τη σχετική συλλογή του 1895 The Golden Age.

Εικονογράφηση από το Dream Days (1902) από τον Maxfield Parrish


Αν λοιπόν κάτσουμε και σκεφτούμε ότι αυτό το κείμενο γράφτηκε το 1898 τότε καταλαβαίνουμε πόσο μπροστά από την εποχή του είναι. Ο δράκος που μέχρι εκείνη την εποχή ήταν ο κακός, όπως και ο λύκος, σε αυτή την ιστορία είναι εναλλακτικός, πιο κουλτουριάρης και φιλήσυχος.


Η εικονογράφηση από την Πετρούλα Κρίγκου, είναι υπέροχη! Παρόλο που στο εσωτερικό οι εικόνες είναι ασπρόμαυρες νιώθεις να μην σου λείπει το χρώμα, καθώς οι τόσες πολλές αποχρώσεις του άσπρου και του μαύρου που χρησιμοποιεί η εικονογράφος μοιάζουν να επισκιάζουν το κενό της πολυχρωμίας. Από τις σπάνιες φορές που δεν μου έλειψε λοιπόν το χρώμα, και αυτό αγαπημένοι happy learning seeders δείχνει το ταλέντο της Πετρούλας Κρίγκου!



Σε συνδυασμό με την πλούσια λεπτομέρεια που αποτυπώνεται η διαφορετική υφή κάθε πράγματος (πχ πανοπλία, δέρμα δράκου, φυλλωσιές, ψάθινα καλάθια κλπ) φαίνεται η αγάπη της εικονογράφου προς το αντικείμενό της, το πόσο απολαμβάνει τη "δουλειά" της αλλά και πόσο σέβεται τους αναγνώστες της!

Ένα βιβλίο φανταστικό που σας συστήνω ανεπιφύλακτα!!!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Σας φιλώ γλυκά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου