Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Μια πραγματικά Μικρή Ιστορία περί των πάντων (σχεδόν), του Bill Bryson





 

ΒΙΒΛΙΑΡΑ. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Νομίζω τα συνοψίζει όλα όσα πιστεύω για αυτό το βιβλίο. Χμ, δεν με πιστεύετε; Ε, πάμε να σας πω περισσότερα και είμαι σίγουρη πως δεν θα χρειαστεί να φτάσετε μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου για να αναφωνήσετε μαζί μου: ΒΙΒΛΙΑΡΑ!


Πριν κάααμποσα χρόνια είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης για ενηλίκους Μικρή Ιστορία περί των Πάντων (σχεδόν) τοτ Bill Bryson. Πρόκειται για το (όπως το χαρακτήρισαν) απόλυτο αποκαλυπτικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, που μας δείχνει τον κόσμο όπως οι περισσότεροι από εμάς δεν τον έχουν δει ποτέ πριν! Ένα βιβλίο που απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για τον πλανήτη μας, τη φύση, το σύμπαν, γενικότερα για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει διαβάσει, ρωτήσει, περιπλανηθεί μαζί με τους πιο μεγάλους αρχαιολόγους, μαθηματικούς, ανθρωπολόγος, αστροφυσικούς κλπ έχει πάει στα εργαστήρια τους, έχει βρεθεί στα camp εξερεύνησης μαζί τους. Όλα όσα έμαθε σε ένα ταξίδι αναζήτησης που κράτησε περίπου 50 χρόνια, τα κατέγραψε με τον πιο κατανοητό, τον πιο επεξηγηματικό, τον πιο έγκυρο αλλά και και τον πιο διασκεδαστικό τρόπο στο βιβλίο για τους ενήλικες.



Και τώρα ήρθε η σειρά αυτό το διαμαντάκι, να προσαρμοστεί και να μετατραπεί σε βιβλίο για τα παιδιά μας! Το μονο που αλλάζει σε αυτή την ειδική έκδοση είναι το μέγεθός του, προφανώς αρκετά μικρότερο απο το αρχικό , αλλά εξακολουθεί να περιλαμβάνει τα καλύτερα κομμάτια και έχει προστεθεί αυτή η καταπληκτική εικονογράφηση ώστε να μπορούν οι μικροί μας επιστήμονες να καταλάβουν ακριβώς από τι φτιάχτηκε το σύμπαν.


"Γράφοντας αυτό εδώ το βιβλίο κατάλαβα δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον δεν υπάρχει τίποτα - μα τίποτα - στην πλάση το οποίο να μην αποδεικνύεται εκπληκτικό και ενδιαφέρον, όταν μπει κανείς στον κόπο να το μελετήσει.... Το άλλο πράγμα που έμαθα είναι πως είμαστε απλά τρομακτικά τυχεροί που υπάρχουμε...." Bill Bryson


Πώς βρέθηκε ένας ήλιος στο κέντρο του πλανήτη μας;
Τι μας κάνει αυτό που είμαστε; Και γιατί η ζωή τελειώνει;
Πού βρισκόμαστε στο σύμπαν;
Πόσο μακριά μπορούμε να ταξιδέψουμε στο διάστημα;
Υπάρχει κάτι άλλο εκεί έξω, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα;
Τι κάνει ένας κυνηγός υπερκαινοφανούς;
Τι μέγεθος έχει η Γη και πώς το μετρήσαμε; Πόσο ζυγίζει;
Πώς δημιουργούνται τα απολιθώματα και πώς μετράμε τον χρόνο με αυτά;
Η επιστήμη χρησιμοποιείται μόνο για καλό σκοπό;
Πώς και γιατί μετακινούνται οι πλάκες της Γης;
Tι είναι το DNA; Τι ρόλο παίζει στις ζωές μας;
Πώς άλλαξε το σώμα μας στο πέρασμα των χρόνων;
2,5 εκατομμύρια χρόνια ανθρώπινης κατάληψης της Γης από τους ανθρώπους πέρασαν και πού βρισκόμαστε; Τι να περιμένουμε στο μέλλον;




Πανέξυπνα γραμμένο για να κρατάει τον μικρό αναγνώστη, εύστοχα στημένες οι σελίδες, φανταστικές εικόνες που ερεθίζουν το μάτι και διεγείρουν την περιέργεια, διασκεδαστικό και εύθυμο κείμενο και το πιο βασικό, ουσιαστικές και πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη έκδοση.
Ποτέ πιο πριν η ιστορία του πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, πώς εξελίχθηκε ο άνθρωπος, πώς ανακαλύψαμε αυτά που γνωρίζουμε για το διάστημα και τόσα πολλά άλλα που αξίζει μια θέση τη βιβλιοθήκη σας!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου