Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις, των Τρέισι Τέρνερ και Άντριου Ντόνκιν!




Η ιστορία της ανθρωπότητας γράφεται στις πόλεις. Εκεί γεννιούνται οι ιδέες, ανταλλάσσονται ιδέες, αναπτύσσονται πολιτισμοί. Στο συγκεκριμένο βιβλίο που θα σας παρουσιάσουμε, επισκεπτόμαστε 25 πόλεις και κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο αλλά και όλα τα σημεία της Γης. Ένα βιβλίο θησαυρός που γράφτηκε σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο!




Όλες οι πόλεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το μαγικό βιβλίο έχουν και μια ιστορία να μας διηγηθούν που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τη διαδρομή του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη μας. Ξεκινώντας από την Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα από την Ιεριχώ, μια από τις πρώτες πόλεις, περίπου στο 8.500 π.Χ. πατρίδα 2000 ανθρώπων. Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι κυνηγούσαν ζώα και συνέλεγαν το φαγητό τους.  Σιγά σιγά άρχισαν να καλλιεργούν, να εκτρέφουν ζώα και να αποθηκεύουν την τροφή. Έτσι ενισχύθηκε η συγκέντρωση των ανθρώπων σε ένα μέρος και να διαμορφώνονται οι μεγαλύτερες πόλεις.



Το ταξίδι συνεχίζεται με την Μέμφιδα, την Αθήνα, την Σιανγιάνγκ, τη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαγδάτη, το Γιορβικ, το Πεκίνο, τη Γρανάδα, τη Βενετία, την πόλη του Μπενίν, του Κουσκο, το Τονοχτιτλαν, το Δελχί, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, το Σίδνεϋ, το Μπανγκοκ, το Λονδίνο, την Αγία Πετρούπολη, την Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Σαν Φραντζίσκο για να καταλήξουμε στο πιο σύγχρονο Τόκιο,  και σε μία ανασκόπηση των πόλεων του σήμερα αλλά και με ιδέες και σκέψεις για τις πόλεις του αύριο!

Σε κάθε αφιέρωμα βρίσκουμε πρώτα ένα δισέλιδο χάρτη της πόλης
με συναρπαστικές πληροφορίες
και ακολουθεί ένα ακόμα δισέλιδο με περισσότερες λεπτομέρειες για την ζωή της εποχής, για τους κατοίκους, τον τρόπο δόμησης τον σπιτιών αλλά και της περιοχής ολόκληρης, στοιχεία πολιτισμικά και ιστορικά, σημεία ενδιαφέροντος μεγεθυμένα, σημαντικές προσωπικότητες που έβαλαν το λιθαράκι τους στην πορεία της ανθρωπότητας. 


Με ζωντανές, φανταστικές και γεμάτες λεπτομέρειες εικόνες για τις οποίες φαίνεται πως η εικονογράφος Λίμπι Βάντερπλουγκ έκανε πολλή έρευνα για να καταφέρεινα  αποδώσει όσο πιο σωστά μπορεί την κάθε περιοχή ανάλογα με την εποχή στην οποία γίνεται αναφορά. Έτσι μας βοηθάει να περιπλανηθούμε ακόμα και σε μέρη που πλέον δεν υπάρχουν, όπως η Αρχαία Αθήνα, το μεσσαιωνικό Βερολίνο, αλλά και την Σιανγιάνγκ την παλιά πρωτεύουσα της Κίνας η οποία έχει πλέον χαθεί και δεν την βρίσκουμε ούτε στους χάρτες! 


Ένα βιβλίο μαγικό που διαβάζεται ξανά και ξανά, αποτέλεσμα συνεργασίας των βραβευμένων συγγραφέων παιδικών βιβλίων Tracey Turner και Andrew Donkin με το Βρετανικό Μουσείο. Είναι από αυτά τα διαμαντάκια, όπως τα λέμε, που τα έχω πάντα στο κομοδίνο των παιδιών ώστε κάποια βράδια να ανοίγουμε τυχαία σε κάποια σελίδα και να κάνουμε ένα νοερό ταξίδι!


Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε μερικές σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο!!

Σας φιλώ γλυκά!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου