Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Ιστοριοναύτες: Περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα, της Φράνσις Ντέρκιν!



Ένα βιβλίο γνώσης για παιδιά, λίγο διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει και πολύ ξεχωριστό το οποίο μας ενθουσίασε. Πάμε ευθύς αμέσως να σας πούμε περισσότερα...

 

 


Οι Ιστοριοναύτες είναι μια σειρά βιβλίων της Δρ.Φράνσις Ντέρκιν που σκοπό έχει να καλλιεργήσει την αγάπη για την ιστορία στα παιδιά. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, οι 4 Ιστοριοναύτες (βασικά είναι 3 παιδιά και ένας γάτος) επισκέπτονται την χώρα μας. Η πλοκή ξεκινά σε ένα αρχαίο θέατρο όπου η Λούνα, η επιστήμονας της παρέας, βρίσκει ένα κομμάτι πέτρας, τουλάχιστον έτσι νομίζουν στην αρχή. Γιατί καθώς την πιάνουν στα χέρια τους μεταφέρονται χρονικά στην αρχαία Ελλάδα, πάνω στην ώρα για να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση για τον θεό Διόνυσο! Και η περιπέτεια ξεκινά!
Θα μάθουν για το αρχαίο θέατρο, για τις μάσκες που φορούσαν οι ηθοποιοί, για την αρχιτεκτονική των θεάτρων και πώς αυτή βοηθούσε στην ακουστική, για την αγορά της 
αρχαίας Αθήνας και ότι δεν ήταν μόνο πάγκοι με πραμάτειες και καταστήματα, για τις τέχνες, για τον αθλητισμό, για το πολίτευμα, για τα σπίτια και την οικογενειακή ζωή, για τη φιλοσοφία, για τους θεούς.

Καθώς οι ήρωες περιπλανιούνται στους δρόμους της Αθήνας, επισκέπτονται των Παρθενώνα και την Ακρόπολη, τρώνε με τους κατοίκους της περιοχής και μαζί με αυτούς ερχόμαστε σε επαφή με τον πολιτισμο της Αρχαίας Ελλάδας. Πόσο όμορφο είναι όταν η γνώση παρέχεται ευχάριστα και διασκεδαστικά. Πόσο εύκολο είναι να παρακολουθήσεις αλλά και να μάθεις όταν δεν μοιάζει με μάθημα αλλά είναι σαν περιπέτεια!


Και θα μου πείτε, εντάξει έχουμε δει και άλλα βιβλία με παρόμοιο θέμα, τι το ξεχωριστό έχει αυτό; Αυτό λοιπόν που με έκανε να το λατρέψω και να σας το παρουσιάσω είναι ότι η γνώση δεν παρέχεται μόνο σαν υποσημειώσεις, ή σε κατηγορίες όπως στα περισσότερα βιβλία, αλλά εντάσσεται στην ιστορία και στις περιπέτειες των ηρώων. Όμως η συγγραφέας Δρ. Φράνσις Ντέρκιν, το πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Μας προτείνει δραστηριότητες ανάλογα το σημείο της ιστορίας. Έτσι όσο είμαστε στο θέατρο μας προτείνει να φτιάξουμε μάσκες, μας δίνει ιδέα για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε και να διακοσμήσουμε ένα αγγείο, στο κομμάτι γαστρονομίας μας δίνει μια συνταγή για αρχαιοελληνική σούπα με φακές, ή ακόμα για να μας κάνει να καταλάβουμε πώς πλέκει ο αργαλειός μας δίνει ιδέα για φανταστική δραστηριότητα!!! Φυσικά υπάρχουν και τα κλασικά και αγαπημένα παιχνίδια: λαβύρινθος, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, εικόνες με διαφορές κλπ. Υπάρχει πλούσιο γλωσσάρι με επεξηγήσεις των λέξεων καθώς και ορολογία της εποχής.


Το ξέρατε ότι το μεσημεριανό το λέγανε "άριστον";



 Έχουν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό συνολικά 4 βιβλία (αρχαία Ελλάδα, αρχαία Ρώμη, Βίκινγκς, αρχαία Αίγυπτος) και η Περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα είναι το πιο πρόσφατο. Ευχόμαστε να δούμε και τα άλλα από κοντά!!!

Τα βιβλία αυτά ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια ως project με εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά, τα οποία θα υλοποιούσε η Φράνσις Ντέρκιν. Η ίδια από μικρό κορίτσι αγαπούσε την ιστορία και από νωρίς κατάλαβε ότι αυτό ήθελε να σπουδάσει. Πραγματικά, ολοκλήρωσε τις σπουδές και πήρε και το διδακτορικό της στην Μεσαιωνική ιστορία. Είναι πολύ φυσικό για κάποιον που αγαπάει ένα θέμα, να θέλει να μιλήσει για αυτό, να κάνει πράγματα, ώστε να καλλιεργήσει την αγάπη για το ίδιο θέμα και σε άλλους. Έτσι ξεκίνησε τις δράσεις της, ειδικά για παιδιά, και όταν γνώρισε την εικονογράφο Γκρέις Κουκ αποφάσισαν πως ήθελαν να το επεκτείνουν. Mαζί λοιπόν επισκέφθηκαν μουσεία, κοίταξαν βιβλία, και όπως τονίζει η Φράνσις Ντέρκιν, μαζί σαν ομάδα έφτιαξαν τις εικόνες! Εδεσαν όλα και έχουμε στα χέρια μας ένα φανταστικό αποτέλεσμα.

 
Για να με βλέπετε να "μιλάω" πολύ, καταλαβαίνετε... έχω ενθουσιαστεί!
Προτείνεται για παιδιά από 7 χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες, αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου