Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Δεν σε θέλω δίπλα μου, της Έλενας Χ. Στανιού!


 

Ο Πέτρος δεν θέλει κανέναν άλλο δίπλα του παρά μόνο τον καλύτερό του φίλο το Δημητράκη. Όταν η δασκάλα στο σχολείο, τον βάζει δίπλα στη Μαρία εκείνος της ρίχνει μια σπρωξιά και της κάνει ξεκάθαρο ότι δεν την θέλει δίπλα του. Έτσι κάνει και σε όποιον άλλο χρειαστεί, γιατί είπαμε, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ! Τι θα γίνει όμως όταν θα χρειαστεί να πιαστεί χεράκι με κάποιον από τους συμμαθητές του για  να πάνε εκδρομή; Ποιος θα έρθει δίπλα του;



Ένα βιβλίο για τη σημασία της ευγενικής κοινωνικής συμπεριφοράς, της αποδοχής, της εμπιστοσύνης και της υπομονής, γραμμένο τρυφερά από την Έλενα Χ. Στανιού. Μπορεί να  μοιάζει ότι το κεντρικό θέμα είναι η δύσκολη συμπεριφορά του μικρού Πέτρου, αλλά αυτό που τελικά κερδίζει στην ιστορία είναι η έμφαση στη συμπεριφορά των γύρω του, και είναι αυτή που μας δείχνει και μας μαθαίνει πολλά. Έτσι η άσχημες κινήσεις και οι στενάχωρες λέξεις του Πέτρου τον οδηγούν στην απομόνωση και σύντομα αντιλαμβάνεται τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Όμως η συμπεριφορά της Μαρίας αλλά και της δασκάλας, με υπομονή και αγάπη κάνουν τον Πέτρο να καταλάβει πολλά περισσότερα.


Η εικονογράφηση από τον Γιώργο Σγουρό, είναι σε στυλ σκίτσων, με απλές γραμμές και σε έντονα χρώματα για το κυρίως θέμα της εικόνας, και κρατά μονοχρωμία, για την ακρίβεια μπλε περιγράμματα για να το πίσω μέρος της, θέλοντας έτσι να μην μας αποσπάσει την προσοχή με τίποτα "περιττό". Και αυτό είναι μια πολύ έξυπνη τεχνική καθώς στις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το βιβλίο, θέλουμε οι εικόνες να είναι σχετικά απλές και όχι "φασαριόζικες". Από την άλλη μας αρέσουν οι ολοκληρωμένες εικόνες, όπου οι ήρωες εντάσσονται σε ένα "κόσμο". Με το να κρατά ο εικονογράφος το φόντο σε απαλή μονοχρωμία έχουμε και ένα γεμάτο κόσμο και την προσοχή μας να μην φεύγει έξω από την ιστορία. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι λάθος να έχουμε γεμάτες και πλούσιες εικόνες και σε αυτές τις ηλικίες. Η τεχνική και η επιλογή έχει περισσότερο να κάνει με το τι θέλουν οι δημιουργοί να τονίσουν.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 3χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα, στο site των εκδόσεων Ψυχογιός.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου