Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Μυστική αποστολή-Το νερό της λησμονιάς, της Μαρίας Δασκαλάκη!


 

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Δανάη και η οικογένειά της έχουν μετακομίσει στην Ινδία. Οι γονείς της, γιατροί εθελοντές, έφτασαν στη χώρα με σκοπό να φροντίσουν τους Ινδούς στις παραγκούπολεις στο Νταράβι αλλά τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα.

Η Δανάη μπορεί να μην νιώθει πατρίδα της ακόμα την Ινδία, αλλά αυτή η χώρα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της. Όχι μόνο γιατί εκεί ζει εκεί από την τρυφερή ηλικία των 10χρ, αλλά γιατί εκεί άρχισε να ανθίζει σε μια όμορφη έφηβη και σε αυτό το μέρος ένιωσε τα πρώτα σκιρτήματα της αγάπης. Ο Αρούν, το αγόρι που της άγγιξε την καρδιά, θα είναι αυτό που θα της δείξει της ομορφιές και τα κρυφά σημάδια του Γάγγη, τα χρώματα και τις μυρωδιές του, αλλά η Δανάη δεν μπορεί να βάλει τα χέρια μέσα στο ποτάμι καθώς δεν της επιτρέπεται! Όμως ο Αρούν όσο και να την αγαπάει έχει κρατήσει κάποια μυστικά για τη ζωή του.

Οι γονείς της Δανάης από την άλλη έχουν πάρει τη σημαντική απόφαση να αλλάξουν για δεύτερη φορά τη ζωή τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μια απόφαση η οποία αναστατώνει αρχικά το κορίτσι καθώς θα πρέπει για άλλη μια φορά να αφήσει τους φίλους της και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Στην Άνδρο λοιπόν, το νησί της μαμάς της, η Δανάη έρχεται κοντά με την γιαγιά της η οποία της δίνει ένα μενταγιόν. Ποιος είναι όμως αυτός ο άντρας στη φωτογραφία που κρύβει το μενταγιόν; Τι σχέση έχει με την οικογένειά της;

Η Μαρία Δασκαλάκη, είναι μια συγγραφέας από αυτές που ξεχωρίζουμε τόσο για την ποιότητα της γραφής της όσο και για τις υπέροχα πλασμένες ιστορίες της, για τις οποίες μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα συνεπάρουν τους μικρούς αναγνώστες. Κάτι ακόμα που μας αρέσει είναι ότι μέσα από τα κείμενά της γνωρίζουμε τους τόπους στους οποίους διαδραματίζεται η κάθε ιστορία. Η συγγραφέας δεν μένει απλώς στο να δανειστεί το όνομα μιας περιοχής και να τοποθετήσει εκεί την πλοκή του μυστηρίου.  Μας φέρνει κοντά με την κουλτούρα της, μας βάζει μέσα στην κάθε μικρή κοινωνία, γνωρίζουμε συνήθειες και γλωσσικούς ιδιωματισμούς, και ολοκληρώνοντας το βιβλίο νιώθεις ότι εσύ ταξίδεψες ως εκεί, σαν να επισκέφθηκες το μέρος ο ίδιος, λες και πραγματικά ήρθες σε επαφή με τους ντόπιους. Τόσο ζωντανή η αφήγηση, τόσο ζωντανές εικόνες! Και εκεί που λες "Εντάξει το τερμάτισε με αυτό το βιβλίο", σε λίγο καιρό τσουπ! να σου και το νέο, που διαβάζοντάς το ανακαλύπτεις πως είναι ακόμα καλύτερο από το προηγούμενο. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της Μαρίας Δασκαλάκη. Βλέπεις την εξέλιξη στη γραφή της, παρατηρείς ότι υπάρχει μια διαδικασία συνεχής, μέσα από την οποία ωριμάζει και ομορφαίνει.

Μια περιπέτεια που κυλάει αβίαστα, σε βάζει μέσα την πλοκή και δεν θέλεις να την αφήσεις. Ιδανικό για παιδιά από 9χρ.

Αν θέλετε να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες και να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μίνωας.

Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου