Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Κλεμμένα αυτιά, του Φώτη Δούσου!



 
Η μέρα ξεκινάει και τίποτα δεν προμηνύει τα φοβερά γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μέχρι που ο λαγός νιώθει μια ... ανάλαφρη αίσθηση στο κεφάλι του. Σαν κάποια έγνοια να έχει φύγει από πάνω του. Μόνο που δεν είναι έγνοια! Είναι τα αυτιά του!!! Γίνεται λαγός χωρίς αυτιά; Και μάλιστα όταν η δουλειά αυτού του λαγού είναι κριτικός μουσικής αντιλαμβάνεστε πως έχει έρθει η καταστροφή! Στο νοσοκομείο τον ενημερώνουν πως έχει μόλις 12 ώρες να βρει τα αυτιά του και να τα κολλήσουν στη θέση τους. Αν αργήσει έστω και ένα δευτερόλεπτο παραπάνω δεν θα μπορει να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση!



Στο δρόμο της επιστροφής και της απελπισίας, τον σταματάει ο Χαμ, ένας χαμαιλέοντας ντετέκτιβ, οοποίος μόλις άκουσε για την υπόθεση του λαγού και αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να την αναλάβει και να την φέρει εις πέρας τάχιστα. Ο λαγός εναποθέτει όλες τους τις ελπίδες στον Χαμ και ο Χαμ πιάνει αμέσως δουλειά! Πρώτοι ύποπτοι: αυτοί που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν θιχτεί από τον λαγό, αυτοί που τον εχθρεύονται. Όταν όμως, ένας ένας, αποδεικνύεται πως έχουν ισχυρά άλλοθι και βγαίνουν από τη λίστα των υπόπτων τότε ο Χαμ θα πρέπει να ψάξει αλλού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η λύση βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό που έχει στο μυαλό του και θα πρέπει να αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να προλάβει το χρονικό περιθώριο που έχει!

===============================================================
Πληροφορία!
Τα αυτιά δεν μας βοηθούν μόνο να ακούμε,
αλλά ειναι σημαντικά για να διατηρήσουμε την ισορροπία μας
και τον προσανατολισμό μας!
===============================================================


Πρέπει εδώ να σας πω από τις πρώτες σελίδες χαχανίζαμε με τον Γιώργο μου. Μας τράβηξε το ενδιαφέρον από τις πρώτες γραμμές, μας καθήλωσε και μας ξενύχτησε! Είναι από τα βιβλία για τα οποία θες να πας το βράδυ νωρίς στο κρεβάτι για να το διαβάσεις και συνάμα από αυτά που δεν σε αφήνουν να κλείσεις μάτι, τύπου "Άλλη μια σελίδα ακόμα"! Ο Φώτης Δούσος μας έχει ετοιμάσει μια αστυνομική περιπέτεια, με συναρπαστική πλοκή, και απίστευτες ανατροπές, γεμάτη χιούμορ και καταπληκτική χρήση του λόγου. Εδώ θα σταθώ λιγάκι, γιατί εκτιμώ απίστευτα τα παιδικά βιβλία τα οποία χωρίς να το κάνουν επιδεικτικά και χωρίς να προσθέτουν δυσκολία, βάζουν ένα λιθαράκι την ανάπτυξη του λόγου και την διεύρυνση του λεξιλογίου, τόσο όσο χρειάζεται. Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να σας πω ότι με εντυπωσίασε, είναι η κινηματογραφική περιγραφή και ροή της ιστορίας, ο τρόπος που στήθηκε η αστυνομική περιπέτεια, τόσο στην πλοκή όσο και στη λύση του μυστηρίου, η οποία δεν χάνει από πουθενά και συνάμα προχωράει αβίαστα και με λογική, χωρίς κενά. 

Δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε την εξαιρετική εικονογράφηση από την Στέλλα Στεργίου. Με σπουδές στην αρχιτεκτονική, φαίνεται πως την κέρδισε η εικονογράφηση και πραγματικά βλέποντας την δουλειά της σε διάφορα βιβλία χαιρόμαστε πολύ! Ιδιαίτερη και αρκετά διαφορετική από αυτά που συνηθίζουμε να βλέπουμε, κάθε σελίδα του συγκεκριμένου βιβλίου είναι και μια υπέροχη εικαστική έκπληξη. Για να μην σας τα πολυλογώ, είχαμε δυο λόγους για να γυρίζουμε τις σελίδες: να μάθουμε τη συναρπαστική συνέχεια της ιστορίας που μας αφηγείται ο Φώτης Δούσος αλλά και να δούμε τι εικαστικά ξεχωριστό μας έχει ετοιμάσει η Στέλλα Στεργίου!




Ιδέες για δραστηριότητες:

1) Μαθαίνουμε για το σύστημα ακοής των ανθρώπων!

2) Ψάχνουμε να βρούμε τα διαφορετικά είδη αυτιών που υπάρχουν στα ζώα!
Το ξέρετε πως τα έντομα, όπως η ακρίδα και ο γρύλος έχουν αυτιά στα γόνατα ή πως τα δελφίνια έχουν ένα σύστημα κάτω από το σιαγόνι τους για να αναλύουν τους υποβρύχιους ήχους;

3) Πραγματικά τα έντομα και οι σαύρες δεν έχουν αυτια σαν τα δικά μας: Μαθαίνουμε για το σύστημα ακοής των εντόμων και των ερπετών!

4) Οι νυχτερίδες δεν βλέπουν στο σκοτάδι, αλλά χρησιμοποιούν το σύστημα της ακοής για να φτιάξουν μια εικόνα και να προσανατολιστούν κατά την διάρκεια της πτήσης!





Απολαυστικό βιβλίο όπως και να το δεις! Από αυτά που πιστεύω πως αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σας!

Προτείνεται για παιδιά από 7χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Μικρή Σελήνη!

Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου