Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Η μέρα που τελείωσε το παγωτό, του Αντώνη Ζαρίντα!


 
Πώς διαδίδονται οι ψεύτικες ειδήσεις; Πώς μπορούμε να εμποδίσουμε σε αυτή την διασπορά; Όταν ο παγωτατζής ανακοινώνει στο κοριτσάκι πως της δίνει το τελευταίο παγωτό, ξεκινά μια αλυσιδωτή διαδικασία μετάδοσης της τρομερής αυτής είδησης η οποία καταλήγει να ρίξει όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας!




Με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο, ο συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας μας δείχνει πώς μια απλή πληροφορία μπορεί, αν πέσει σε λάθος χέρια, να μετατραπεί σε ψευδής είδηση και να προκαλέσει πανικό σε ολόκληρη τη χώρα! Έτσι όταν το κοριτσάκι μαθαίνει ότι πρόκειται να φάει το τελευταίο παγωτό, το λέει κλαίγοντας στον μπαμπά της, ο οποίος στη συνέχεια μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνει τους φίλους του. Ένας επίδοξος και λίγο βιαστικός δημοσιογράφος, αρπάζει αμέσως την ευκαιρία για να γράψει ένα πομπώδες άρθρο προκαλώντας πανικό για την απώλεια της δροσερής γευστικής απόλαυσης αλλά και αγωνία για το μέλλον ... των πάρτι. Ολόκληρο το κοινωνικό και οικονομικό δίκτυο αρχίζει να καταρρέει καθώς ο ένας παγωτατζής μετά τον άλλο, αποφασίζουν να κλείσουν το κατάστημά τους και να αλλάξουν εγκαίρως δουλειά πριν υπερκαλυφθούν οι υπόλοιπες κενές θέσεις εργασίας. Και αρχίζει μια αλυσιδωτή αντίδραση με μεταβολές, κλεισίματα καταστημάτων, ουρές σε όσα είναι ανοικτά, ανατιμήσεις προϊόντων κλπ. Ευτυχώς, στην ιστορία μας ο πρόεδρος φαίνεται να είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την αλήθεια, και αρχίζει μια προσεκτική έρευνα για να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει.

Ένα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε βιβλίο, που όμως μένει διαχρονικό, γιατί μιλάει για ένα πρόβλημα που ειδικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει γιγαντωθεί, καθώς το μέγεθος της πληροφορίας στο οποίο έχουμε πρόσβαση καθημερινά είναι τεραστίων διαστάσεων και ένα μεγάλο ποσοστό αυτής μη έγκυρο. Ο συγγραφέας με πολύ εύστοχο τρόπο μας δίνει τη διάστασή του, μας δείχνει πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παρερμηνεύσει ένα γεγονός, πόσο γρήγορα αυτό μεταδίδεται, και πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει. Και το κάνει αυτό ο Αντώνης Ζαρίντας με τον πιο διασκεδαστικό, άμεσο και εύκολα κατανοητό τρόπο ώστε τα μικρά παιδιά να το αντιληφθούν και να το καταλάβουν.
Δίνεται βάση στην ουσία, δηλαδή, στο να είμαστε προσεκτικοί και να σκεφτόμαστε τι ακούμε και τι διαβάζουμε.



Η εικονογράφηση του Βασίλιου Γρίβα όπως πάντα εξαιρετική! Είναι μια ιδιαίτερη μίξη αληθοφάνειας και σκίτσου, με έντονα χρώματα και έμφαση στον χώρο, καθώς με φωτοσκιάσεις νιώθεις σαν να βλέπεις την εικόνα να ξεπετάγεται από τη σελίδα.


Το ξεχωριστό αυτό βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 6 χρόνων και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site της Ελληνοεκδοτικής.

Σας φιλώ γλυκά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου