Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Δύο στόματα, της Κατερίνας Δημόκα!


 
O Στέφαν είναι ένας έφηβος Γερμανός που ζει με την οικογένειά του μια φυσιολογική ζωή στο Βερολίνο. Μια ανταλλαγή μαθητών μεταξύ χωρών και ένα κρυφό ημερολόγιο θα είναι η αφορμή για ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από το οποίο ο Στέφαν θα ανακαλύψει μυστικά του παρελθόντος που ταλανίζουν ακόμα την οικογένειά του.


Όλα ξεκινούν με μια επίσκεψη στον παππού του. Ο Στεφαν, είναι πολύ χαρούμενος που είναι ένας από τους μαθητές που επελέγησαν για να κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα μαζί με κάποιους συμμαθητές του και η πρώτη του σκέψη ήταν να πει τα ευχάριστα νέα στον παππού του. Βλέπετε ο παππούς του φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, αγαπάει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και είναι μάλιστα αυτός που πληρώνει τα μαθήματα Ελληνικών και επιμένει πως είναι απαραίτητα για τα εγγόνια του. Η επίσκεψη όμως δεν πήγε πολύ καλά, και τα λόγια του ηλικιωμένου όσο και οι πράξεις του ταλανίζουν το Στέφαν. Μαθαίνει ότι υπάρχει ένα ημερολόγιο στο οποίο έγραφε ο παππούς του και πιστεύει πως μέσα εκεί θα κρύβεται η απάντηση στο τι έχει συμβεί. Το βρίσκει ακριβώς μια μέρα πριν φύγει για το ταξίδι του και αποφασίζει να το πάρει μαζί του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που θα ανακαλύψει θα είναι πέρα και από τα πιο τρελά του όνειρά. Πώς εμπλέκεται ο παππούς του στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και ποια η σχέση του με το Δίστομο, την περιοχή που ήρθε να επισκεφθεί ο Στεφάν με τη σχολική εκδρομή; Μια συγκυρία η οποία θα ενώσει το παρελθόν με το παρόν και θα απελευθερώσει το μέλλον.

Άραγε πόσο επικίνδυνο είναι το βάρος της κληρονομιάς, της ιστορίας, είτε ο λαός είναι από την πλευρά των θυτών είτε είναι από αυτή των θυμάτων. Πόσο υπεύθυνοι μπορεί να αισθάνονται οι Γερμανοί σήμερα για τα εγκλήματα που διαπράχθησαν δεκαετίες πριν από τους προγόνους τους; Είναι λογικό οι Έλληνες πχ στο Δίστομο να κοιτούν επιφυλακτικά ακόμα και σήμερα μαθητές Γερμανούς που επισκέπτονται την περιοχή; Πόσο βαθιές είναι οι πληγές; Απαλύνονται ποτέ;

Η συγγραφέας Κατερίνα Δημόκα, μπλεκει περίτεχνα ιστορικά στοιχεία με τη μυθοπλασία και μας δίνει μια άλλη διάσταση για τις συνέπειες του πολέμου. Αυτές που κρύβονται στις καρδιές των ανθρώπων που έζησαν, που έχασαν, που κέρδισαν. Αλήθεια, είναι ποτέ κάποιος κερδισμένος από ένα πόλεμο;
Δυνατό αφήγημα, λογοτεχνικά άρτιο, στο οποίο η Κατερίνα Δημόκα, πλάθει ευστοχα ήρωες ολοκληρωμένους, αληθινούς, κοντά σε αυτό που βρίσκουμε ανάμεσα στην νεολλαία, και με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί ο έφηβος αναγνώστης και να νιώσει οικεία.

Το υπέροχο εξώφυλλο είναι από τη Μυρτώ Δεληβοριά. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου