Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Ήρεμος ύπνος, Ένας πολύτιμος οδηγός για ήρεμα μωρά, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας, της Σάρα Όκγουελ - Σμιθ!



Όταν ήρθε στη ζωή μου το πρώτο μου παιδάκι, αμέσως διαπίστωσα πως η μητρότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ειδυλλιακά μας παρουσιάζουν τα έντυπα και οι διαφημίσεις. Τα μωρά έχουν προσωπικότητα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι μόνο κακά και νάνι. Και ειδικά αυτό το τελευταίο το νάνι είναι το μεγαλύτερο θέμα για τις μητέρες! Πώς να αντέξεις στις καθημερινές προκλήσεις όταν δεν κοιμάσαι καλά; Πώς να καταφέρνεις να σκέφτεσαι καθαρά και να είσαι αποδοτική στη δουλειά σου αν έχεις ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ; Και το βράδυ πριν το προηγούμενο; Και το προ-προ-προηγούμενο βράδυ επίσης;


Οι "φρέσκες" μαμάδες αναζητούν συμβουλές από τις φίλες τους με μεγαλύτερα παιδάκια. Άλλες που αγαπούν τα βιβλία, αναζητούν λύσεις σε αυτά. Και πραγματικά κυκλοφορούν μπόλικα με κεντρικό θέμα τον ύπνο των παιδιών. Έχω διαβάσει αρκετά και  έχω απορρίψει, έχω προσαρμόσει, έχω υιοθετήσει αρκετά στοιχεία. Περισσότερο έμοιαζε να συλλέγω στοιχεία από το ένα και από το άλλο, και να συνθέτω. Δυστυχώς κανένα δεν φαινόταν να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου, κανένα δεν με κάλυψε και δεν περιέγραφε αυτό που ήθελα ή που φανταζόμουν για το πώς τα παιδιά μου θα κοιμούνται καλά, τι σημαίνει καλός ύπνος και αν τελικά έπρεπε να κάνω εγώ κάτι εγώ. Έμοιαζε περισσότερο σαν να ήταν λύσεις για να κοιμηθεί η μαμά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες των μωρών ειδικά στο εκάστοτε βιολογικό και νευροφυσιολογικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται.

Εδώ λοιπόν έρχεται αυτό το βιβλίο, το οποίο τολμώ να πω πως κάνει τη διαφορά. Διότι η συγγραφέας Σάρα Όκγουελ-Σμιθ, πιάνει το θέμα του ύπνου από όλες τις μεριές, ιστορικά, κοινωνιολογικά, ιατρικά, βιολογικά, αναπτυξιολογικά, ψυχολογικά κλπ και δίνει ιδιαίτερη βάση στο να εξηγήσει και να γίνει κατανοητό στον αναγνώστη ποιες είναι η αληθινές ανάγκες ύπνου των παιδιών. Μέσα από αυτή την ολοκληρωμένη προσέγγιση, γίνεται αντιληπτό τι πάει λάθος και ποιες πρακτικές τελικά βάζουν τρικλοποδιά τόσο σε εμάς όσο και στους θησαυρούς μας.

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου λοιπόν, δίνονται τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τον ύπνο των παιδιών ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται η ιστορία του ύπνου, το πώς άλλαξαν τα πρότυπα σχετικά με αυτόν, με το πέρασμα του χρόνου και πώς η σύγχρονη εποχή έχει επηρεάσει τον ύπνο μας. Το τρίτο κεφάλαιο πραγματεύεται την ανθρωπολογία του ύπνου, δηλαδή το πώς χειρίζονται το θέμα του ύπνου γονείς που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, πώς διαφέρουν οι προσδοκίες και οι λύσεις.
Στο τέταρτο κεφάλαιο μελετάται η επίδραση της διατροφής στον ύπνο των παιδιών, δηλαδή για παράδειγμα, αναλύονται οι διαφορές ανάμεσα στα παιδιά που θηλάζουν και αυτά που τρέφονται με γάλα εμπορίου, προβληματισμοί για το αν κάποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται ή να προτιμώνται κλπ.
Το πέμπτο κεφάλαιο εστιάζει τις τεχνικές που προτείνονται και χρησιμοποιούνται από τους γονείς και πώς αυτές μπορεί να τελικά όχι μόνο να μην βοηθήσουν, αλλά να εντείνουν το πρόβλημα και να δημιουργήσουν περαιτέρω θέματα. Τα σημεία που η συγγραφέας θεωρεί σημαντικά στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε το παιδί να κοιμάται πιο εύκολα δίνονται στο κεφάλαιο έξι. Στο επόμενο παρατίθενται πληροφορίες για τον ύπνο που αφορούν ειδικά σε κάθε ηλικιακό στάδιο από τη γέννηση μέχρι τα 5 του χρόνια και τέλος δίνονται τα εργαλεία για να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο βασισμένο στις ανάγκες του παιδιού σας.

Όπως θα παρατηρήσατε δεν είναι είναι ένα βιβλίο που σας δίνει μια-δυο τεχνικές που πρέπει να ακολουθήσετε κατά βήμα. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε το βιβλίο άκυρο αυτομάτως. Πώς μπορεί μια τεχνική να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο στο δικό μου παιδί όσο και στο δικό σου; Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι περισσότεροι, ούτε σε 2 αδέρφια δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ίδια τεχνική. Κάθε παιδί έχει δική του προσωπικότητα και δικές του ανάγκες. Και για να μπορεί να είναι ήρεμο και να νιώθει ασφάλεια θα πρέπει να νιώθει πως οι γονείς του σέβονται αυτές του τις ανάγκες και ανταποκρίνονται ανάλογα. Έτσι αν περιμένετε λύσεις μαγικές τότε λάθος βιβλίο έχετε στα χέρια σας. Αν πάλι θέλετε λύσεις ουσιαστικές που θα συμβάλλουν σε μια αρμονική σχέση και θα βασίζεται στον σεβασμό, που θα νιώθετε σίγουρες στα πατήματά σας, τότε εδώ είστε! Διαβάστε με προσοχή και φτιάξτε το δικό σας πλάνο, αυτό που θα σας οδηγήσει με επιτυχία σε ένα ήρεμο ύπνο, τόσο για τους θησαυρούς σας όσο και για εσάς.


Η κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι πως ο ύπνος δεν είναι μια μάχη που πρέπει να δώσετε. Αν το δείτε σαν μάχη τότε να θυμάστε πως κάποιος θα είναι νικητής και κάποιος ο χαμένος. Και αυτό δεν το θέλετε. Αυτό που επιθυμείτε είναι να είσαστε μικροί και μεγάλοι από την ίδια μεριά, αυτή του νικητή!

Ένα βιβλίο που καλό θα ήταν να διαβαστεί πριν τον ερχομό του μωρού, ώστε η νέα μαμά να γνωρίζει και να είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στο φλέγον ζήτημα του ύπνου. 
Ιδανικό δώρο για τη εγκυμονούσα φίλη σας! ;)
Ακόμα όμως και αν δεν είσαστε νέα μαμά, μην αποθαρρύνεστε. Σίγουρα θα σας δώσει τα στοιχεία που σας λείπουν ώστε να βελτιώσετε τις δυσκολίες που πιθανότατα υπάρχουν.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες, στο site των εκδόσεων Μίνωας.

Σας φιλώ!


1 σχόλιο: