Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Με ταχύτητα, με δύναμη, με πάθος, του Βασίλη Παπαθεοδώρου!




20 ιστορίες πάθους και δύναμης, ιστορίες που θα σας εμπνεύσουν και θα σας κάνουν να νιώσετε αισιόδοξα, περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο από τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, το οποίο διαβάσαμε απνευστί και θέλουμε να σας μιλήσουμε για αυτό!



Πολλά βιβλία έχουν κυκλοφορήσει που μιλούν για σπουδαίους ανθρώπους (καλλιτέχνες, αθλητές κλπ) με τη ζωή τους, τους ακολουθούμε συνήθως από την μικρή τους ηλικία μέχρι την κατάκτηση του στόχου τους, και μαθαίνουμε για το πώς τα κατάφεραν, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και έπρεπε να ξεπεράσουν. Σε αυτό το βιβλίο όμως, το βασικό τους γνώρισμα δεν είναι τόσο η κατάκτηση της νίκης και του στόχου, όσο ο αγώνας και οι μικρές ιστορίες που συμβαίνουν γύρω από αυτή και που εμπνέουν δύναμη και θάρρος, ελπίδα και χαρά. Γεγονότα κρυμμένα ίσως στους περισσότερους, μικρές κινήσεις ανθρωπιάς που έκαναν ο αντίπαλοι, στιγμές που σε κάνουν να νιώθεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και δεν κοιτούν μόνο το δικό τους όφελος.

Από τον Λουτζ Λονγκ στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, που οι Γερμανοί ήθελαν τόσο πολύ να κερδίσει για να αποδείξει την ανωτερότητα της άριας φυλής, αλλά εκείνος όταν είδε το συναθλητή του Τζέσε Όουενς να  αγχώνεται από την επιτηδευμένη φασαρία που έκαναν οι θεατές για να τον αποσυντονίσουν, τον πλησίασε και του έδωσε θάρρος και μια ουσιαστική και πρακτική συμβουλή για να καταφέρει να περάσει στον τελικό, και τελικά να καταφέρει να κερδίσει το Χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος! Τον Ερίκ Μουσαμπάνι που ξεκίνησε από την Ισημερινή Γουινέα χωρίς σωστές προπονήσεις σε κανονική πισίνα, αλλά είχε το θάρρος να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου στο Σίδνεϊ και να αγωνιστεί και ας μην είχε την πιθανότητα να κερδίσει. Την Λιζ Ζαρτέλ, που ενώ ήταν παράλυτη από τη μέση και κάτω, εκείνη αγωνίστηκε στο άθλημα της ιππασίας χωρίς κανένας να γνωρίζει, και στην απονομή ο χρυσός Ολυμπιονίκης την πήρε στα χέρια και την κουβάλησε στο βάθρο!
Ιστορίες ανθρώπων από το παρελθόν, που δεν είχε σημασία αν κέρδισαν μετάλλιο, που άλλοτε ήταν στην τελευταία θέση ή δεν τελείωναν καν τον αγώνα. Δεν είναι μόνο ιστορίες νικητών και βραβευμένων! Είναι πάνω από όλα ιστορίες ανθρώπων με εξαίσιες προσωπικότητες, πρωταθλητές ήθους, ολυμπιονίκες ανθρωπιάς!
"Με ταχύτητα, με δύναμη, με πάθος", όχι για τις επιδόσεις, αλλά για τα ιδανικά και τις υπερβάσεις!

Η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας, φαίνεται πως είναι μεγάλη και εις βάθος. Το κείμενο είναι πολύ ζωντανό ακριβώς γιατί ενώ έχει στηριχτεί πάνω σε αληθινά γεγονότα και ντοκουμέντα, είναι εμπλουτισμένο με στοιχεία μυθοπλασίας, τα οποία  όμως δεν δημιουργούν ουσιαστικές παραμορφώσεις στην ιστορία. Υπάρχει κάποιο φωτογραφικό υλικό, αλλά θα ήθελα είναι η αλήθεια περισσότερο. Αντιλαμβάνομαι πως τα πνευματικά δικαιώματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, οπότε μετατρέψαμε αυτή την ανάγκη μας σε δράση.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αναζητήστε στο διαδίκτυο φωτογραφίες, και βίντεο και δείτε τις προσωπικότητες αλλά και τις στιγμές
που αναφέρονται στο κείμενο.


Ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα
που πρέπει να είναι καθοδηγητές στη ζωή μας και να μας εμπνέουν, και που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά και οι έφηβοι, είτε κάνουν αθλητισμό είτε όχι. Διότι αυτά τα μηνύματα είναι πάνω από τον αθλητισμό, είναι πανανθρώπινα και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο.

Κάθε μια από τις 20 ιστορίες με συγκίνησαν και με γέμισαν αισιοδοξία!


ΙΔΕΑ: Αν και το κείμενο απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να το προσαρμόσετε και για μικρότερης ηλικίας. Οι ιστορίες είναι τόσο ενδιαφέρουσες που σίγουρα θα τα μαγέψουν και αυτά!!!!


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου