Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Μια μέρα με τον Μπετόβεν, του Μηνά Βιντιάδη!


 

"Αχ, και να παρουσιαζόταν μπροστά μου ο Μπετόβεν και να  μου έπαιζε στο πιάνο την εισαγωγή από την αγαπημένη μου Ενάτη"... ευχήθηκε ο μικρός Ορέστης, και η ευχή του πραγματοποιήθηκε!





Ο Μπετόβεν ζωντάνεψε μπροστά του και μέσα από τα έργα του του μίλησε για την τέχνη του και τη ζωή του. Ποια ήταν η οικογένειά του  και πόσο τον επηρέασε στη ζωή του. Ποιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα βήματά του και τι αγαπούσε πολύ. Πώς κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της απώλειας της ακοής του και πώς έγραψε τα κορυφαία του έργα!
Του μίλησε για τον Μότσαρντ και τον Χάυντ, οι οποίοι τον δίδαξαν τα μυστικά της τέχνης της μουσικής.

To ξέρετε ότι...
Ένα κομμάτι της 9η συμφωνίας του Μπετόβεν και συγκεκριμένα η "Ωδή στη Χαρά", στην ορχηστρική διασκευή του μεγάλου μαέστρου Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, είναι ο επίσημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!


Ένα καταπληκτικό βιβλίο που με βιωματικό τρόπο μας βάζει στη ζωή του μεγάλου συνθέτη και μαθαίνουμε όχι μόνο για τη μουσική του, αλλά και τι άνθρωπος ήταν, τι τον έκανε χαρούμενο και τι τον άγχωνε,  πώς του άρεσε να περνάει τον ελεύθερό του χρόνο, και γιατί παρόλο που δεν ήθελε να κάνει οικογένεια τελικά έκανε δικό του ένα αγοράκι, τον Καρλ. Μαθαίνουμε πτυχές της προσωπικότητας και άλλων σπουδαίων μουσικών αλλά και ποιητών της εποχής εκείνης, που τον ενέπνευσαν και που θαύμαζαν τον ίδιο.

"Θέλω με τη μουσική μου να είστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, Ήλιοι που δεσπόζουν στους ουρανούς! Παλέψτε για το δικό σας όραμα, να γίνετε μικροί ήρωες σ' έναν μεγάλο κόσμο!"





Ο συγγραφέας του βιβλίου, Μηνάς Βιντιάδης, έχει επιλέξει πολύ έξυπνα να ενσωματώσει στην ιστορία τον ίδιο τον Μπετόβεν, ο οποίος μέσα σε όνειρο ζωντανεύει και συνομιλεί με τον μικρό ήρωα της ιστορίας, κάτι που δίνει ζωντάνια στο κείμενο και φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στον μεγάλο δημιουργό. Η επιλογη των γεγονότων της ζωής του φαίνεται πως έγινε πολύ προσεκτικά ώστε ναι μεν να νιώσουμε σαν πραγματικά να τον γνωρίσαμε από κοντά, αλλά και να μην μας φορτώσει με περιττές λεπτομέρειες που δεν θα θυμόμαστε αργότερα, αλλά και που πολύ πιθανό να έκανε τον μικρό αναγνώστη να βαρεθεί. Ένα "τόσο όσο" πολύ καλά ζυγιασμένο!

Πολύ όμορφη και η εικονογράφηση από την Ράνια Ηλιάδου, μας μεταφέρει σκηνές από τη ζωή του διάσημου μουσικού, και μας ταξιδεύει χρονικά πότε στο παρελθόν και πότε επανρχόμαστε στο στο παρόν μέσα από τις ζωγραφιές της.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 8χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό στη σελίδα των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική!

Σας φιλώ γλυκά!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου