Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Από Μακριά, της Αγγελικής Δαρλάση!




Ένα όμορφο λούνα παρκ ήρθε στην πόλη μαζί με τους πλανόδιους.  Εντυπωσιακά παιχνίδια και πολύχρωμα λαμπιόνια στολίζουν την αλάνα στην οποία έχει στηθεί. Μαζί ήρθε και ένα μικρό κορίτσι, η Άλη, μόνη της και απόμακρη. Δεν κάνει παρέα με κανένα και μοιάζει διαφορετική. Τα παιδιά της γειτονιάς νιώθουν περίεργα κοντά της, και οι γονείς έχουν φροντίσει να τα προειδοποιήσουν με δυσοίωνες σκέψεις, ώστε να τα κρατήσουν μακριά της. ΄"Είναι μάγισσα, να την φοβάστε και να την αποφεύγετε". Στο μυαλό των μικρών παιδιών η Άλη γίνεται εχθρός. Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν ότι η Άλη όντως μπορεί να κάνει μάγια, μόνο που τα μάγια αυτά δεν έχουν καμία σχέση με όσα πιστεύουν...



Το βιβλίο αυτό της Αγγελικής Δαρλάση το είχα ξεχωρίσει από μια διαδικτυακή παρουσίαση κάποιους μήνες πιο πριν. Ήξερα πως θα ήταν άλλο ένα διαμαντάκι, που με περισσή τέχνη θα είχε διαμορφώσει με brilliant cut η αγαπημένη και ταλαντούχα συγγραφέα. Και όπως πάντα δεν με απογοήτευσε. Έχει την ικανότητα η κα Δαρλάση να μας αφηγείται ιστορίες που σε αγγίζουν, που τις ζεις και μένουν στο μυαλό σου για μέρες, και στην καρδιά σου για πάντα.

Η ιστορία της Άλης είναι η ιστορία του κοριτσιού που όλοι το φοβούνται. Σαν να προσγειώθηκε από το πουθενά, ουρανοκατέβατη, μόνη της, χωρίς οικογένεια ή φίλους. Μοιάζει αλλόκοτο πλάσμα, με τα ξεχωριστά ρούχα της, την θλίψη να την συντροφεύει, χωρίς να μιλά πολύ, και όταν μιλά οι λέξεις της να είναι ακαταλαβίστικες.

Η ιστορία της Άλη είναι η ιστορία των γονέων που έχουν συνηθισμένα παιδιά, τα οποία ταιριάζουν στις νόρμες και στα πλαίσια της κοινωνίας τους, γονέων που κάθε τι διαφορετικό το φοβούνται και το ξορκίζουν. Προσπαθώντας να προστατεύσουν τα βλαστάρια τους από το ξένο, τα "ποτίζουν" με δηλητηριασμένες σκέψεις ("Δεν είναι σας εσάς") και τα θωρακίζουν με φόβο.
"Θα κάνετε ό,τι λέμε. Δεν θα της μιλάτε. Δεν θα την πλησιάζετε. Και μάλιστα πρέπει να τη φοβάστε!"




Η ιστορία της Άλη όμως είναι και η ιστορία των παιδιών, που ως "συνηθισμένα" ξαφνιάζονται από το καινούριο κορίτσι. Των παιδιών που με την αθώα τους καρδιά και έχοντας πάντα εμπιστοσύνη στους γονείς τους, πιστεύουν στα λόγια τους και τα κάνουν δικά τους. Και σιγά σιγά καλλιεργείται ο φόβος, και ανθίζει το μοναδικό άνθος που βγαίνει από εκεί, το μίσος. Αρχίζει σιγά σιγά η αλλοίωση και η παραμόρφωση της παιδικότητας, βγαίνουν αρχέγονα ένστικτα επιβίωσης. "Είναι επικίνδυνη, κινδυνεύουμε εξαιτίας της, πρέπει να την διώξουμε από το μέρος μας!"

Όμως όπως πάντα, οι ιστορίες της κας Δαρλάση, έχουν αισιόδοξο μήνυμα. Όσο δύσκολη και να είναι η ιστορία, η αγαπημένη συγγραφέας την αποδίδει με τόση τρυφερότητα και καταφέρνει με μαεστρία να μην σου αφήσει πικρή γεύση. Έτσι κι εδώ βλέπουμε τα παιδιά να ανοίγουν τα μάτια της καρδιάς, γκρεμίζουν την στενομυαλιά και τις προκαταλήψεις και ανακαλύπτουν ότι η Άλη είναι ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα, αν και μπορεί με κάποιο τρόπο να κάνει μαγικά. Αλλά όχι από εκείνα τα τρομακτικά που σε μεταμορφώνουν και σε κάνουν να βγάλεις αυτιά γαϊδάρου και μύτη γουρουνιού. Μαγικά από τα άλλα, που χαίρεσαι να τα βλέπεις και προπαντός να τα ακούς, που γεμίζουν την ψυχή σου με ελπίδα και αγάπη.
Η ιστορία της Άλης τελειώνει με μαγικό τρόπο και αφήνει περιθώρια στο νου και την φαντασία των μικρών και των μεγάλων να δώσουν μια δική τους εξήγηση.


Τώρα, τι να πει κανείς για την εικονογράφηση! Λες και δεν είναι αρκετό αυτό το υπέροχο κείμενο, έρχονται και οι εικόνες από τον Βασίλη Κουτσογιάννη και ανεβάζουν κατηγορία το βιβλίο σε αριστούργημα! Ο Βασίλης Κουτσογιάννης, μαθαίνω πως είναι ένα νέο παιδί και κάθομαι και αναρωτιέμαι πόσο ταλέντο μπορεί να χωρέσει σε μια τόσο μικρή ηλικία! Σε σκούρο φόντο, καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται κυρίως το βράδυ, ο εικονογράφος παίζει με τα έντονα χρώματα από τα φώτα και τις σκιές που δημιουργούν. Δυστυχώς όπως και να το περιγράψω δεν θα καταφέρω στο ελάχιστο να μεταφέρω αυτό το συναίσθημα που σου βγάζουν όταν τις κοιτάς! Απόλυτα παραμυθένιο, απόλυτα μαγικό!

Στις τελευταίες σελίδες, η συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της Άλη, και μας μιλάει για το τραγούδι της και τη σημασία του. Μαθαίνουμε και για ένα "ξεχασμένο Ολοκαύτωμα", μια γενοκτονία άγνωστη σε εμάς με 500.000 Ρομά να θανατώνονται από του Ναζί. Μόλις το 1982 αναγνωρίστηκε από τη Δυτική Γερμανία η δίωξη των Ρομά από τους Ναζί ως φυλετικά υποκινούμενη.

Είναι ένα βιβλίο που θα το αγαπήσετε σε κάθε του σελίδα, μέσα από κάθε εικόνα! Αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας!
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου