Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Περηφάνια και προκατάληψη, της Τζέιν Όστεν!

https://minoas.gr/HR/22437_HR.jpg


Η Ελίζαμπεθ Μπένετ, η 2η κατά σειρά κόρη της οικογένειας Μπένετ, είναι αποφασισμένη να παντρευτεί μόνο όταν θα ερωτευτεί και όχι με προξενιό. Η μητέρα τους έχει άλλα σχέδια για τις κόρες της. Τις φαντάζεται στο πλευρό πλούσιων νέων.
Σε ένα χορό όμως η Ελίζαμπεθ θα γνωρίσει τον κο Ντάρσι για τον οποίο στην αρχή δεν σχηματίζει και τόσο καλή γνώμη. Τον θεωρεί ξιπασμένο και ψωροπερήφανο. Όμως όπως σύντομα θα αντιληφθεί, υπάρχουν πολλά περισσότερα να ανακαλύψει από την εικόνα που σχημάτισε με την πρώτη ματιά...




Μια σύγχρονη, φρέσκια και διασκεδαστική διασκευή τον κλασικού μυθιστορήματος της Τζέιν Όστεν, από την Κάθριν Γούντφαϊν, η οποία θα σας ενθουσιάσει. Παρόλο που δεν μου αρέσουν οι διασκευές, καθώς θεωρώ ότι το πρωτότυπο κείμενο χάνει πολύ, αυτό εδώ δεν με απογοήτευσε.
Σίγουρα δεν θα μπορέσει να μεταφέρει το λογοτεχνικό πλούτο του αρχικού κειμένου μια και για χάρη της ηλικιακής προσαρμογής θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, παρόλα αυτά είναι από τα κείμενα που σε αφήνουν γεμάτο λογοτεχνικά, και σε κάνουν να θες να αναζητήσεις το πρωτότυπο.

Η ιστορία πατάει καλά πάνω στο αρχικό κείμενο της Τζέιν Όστιν και ξεφεύγει τόσο μόνο, όσο χρειάζεται, μεταφέροντας μας όλη τη μαγεία. Ο αέρας της αγγλικής εξοχής, περήφανοι ευγενείς και κοπέλες τις καλής κοινωνίας, με τα πλουμιστά φορέματα, τα καπέλα τους και τα άλογά τους, μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές όπου τα "καλά" κορίτσια έμεναν στο σπίτι και ήλπιζαν σε ένα καλό και πλούσιο γάμο. Η Ελίζαμπεθ όμως δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονές της νεαρές κοπέλες. Μια ιστορία, αρκετά μπροστά από την εποχή στην οποία γράφτηκε με κεντρικό πρόσωπο, ένα κορίτσι δυναμικό, με άποψη, που πάει ενάντια στο κατεστημένο!






Το βιβλίο περιέχει ασπρόμαυρη εικονογράφηση από την Εγκλαντίν Κέλμανς, η οποία είναι όμορφη και παιχνιδιάρικη και προσθέτει μια έξτρα φρεσκάδα στο κείμενο. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχουν οικογενειακά δέντρα ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να ανατρέξει και να δει τις συγγενικές σχέσεις μεταξύ των ηρώων, αν κάποια στιγμή θέλει να ξεκαθαρίσει τα πρόσωπα.


Κυκλοφορεί
επίσης το βιβλίο της Τζέιν Όστεν "Εμμα", σε διασκευή για παιδιά και μπορείτε να βρείτε και τα δύο στο site των εκδόσεων Μίνωας. Νομίζω πως θα σας ξεσηκώσουν και εσάς και θα θελήσετε να βρείτε τα πρωτότυπα τα οποία επίσης κυκλοφορούν από τις ίδιες εκδόσεις.


Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου