Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Η κατάσκοπος των βιβλίων, της Λίνας Μουσιώνη



Η Καλλιπάτειρα, ή Κάλλη όπως την λένε οι γονείς της, είναι ένα μικρό δραστήριο κορίτσι με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα. Αγαπάει τη μαμά της πάρα πολύ αλλά τον τελευταίο καιρό της λείπει αφάνταστα. Η μαμά της διαβάζει για το μεταπτυχιακό και έχει πέσει με τα μούτρα που λένε. Έτσι ψήνει λίγο παραπάνω το φαγητό, ευτυχώς που υπάρχει και η πιτσαρία των Τζίνο & Νίνο, και δεν αφιερώνει σχεδόν καθόλου χρόνο στην Κάλλη. Μια και δυο η Κάλλη αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και η περιπέτεια ξεκινά!



Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη, μας διηγείται την ιστορία της μικρής Κάλλη η οποία θέλοντας να περάσει περισσότερο χρόνο δίπλα στη μαμά της που διαβάζει, επιστρατεύεται όλη της τη φαντασία. Υπόσχεται λοιπόν πως δεν θα κάνει φασαρία αν της επιτρέψει η μητέρα της να είναι μέσα στο ίδιο δωμάτιο που εκείνη διαβάζει. Τα παιχνίδια και τα παζλ με τα οποία μπορεί να απασχοληθεί όμως τα έπαιξε και τα ολοκλήρωσε. Τι μπορεί να κάνει ένα μικρό κορίτσι για να περάσει την μέρα της όμορφα και ευχάριστα και προπαντός ήσυχα; Η παιδική φαντασία ποτέ δεν σταματάει να μας εκπλήσσει και η μικρή Κάλλη τη χρησιμοποιεί στο έπακρο. Δημιουργεί ένα εντελώς καινούριο παιχνίδι, δικός της, το οποίο ονόμασε "Η κατάσκοπος των βιβλίων" και αποφασίζει να παίξει με τα βιβλία που βρίσκονται στο δωμάτιο με το γραφείο της μαμάς. Διαλέγει ένα ράφι, λέει στην τύχη έναν αριθμό και πιάνει το βιβλίο που βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση. Το ανοίγει σε τυχαία σελίδα και το παιχνίδι ξεκινά!






Η συγγραφέας με αφορμή ένα έργο τέχνης κάθε φορά, ένα πίνακα, ένα γλυπτό, ένα τραγούδι ή ένα ποίημα,  μας εξιστορεί τις περιπέτειες την μικρής Κάλλη, οι οποίες με ένα μαγικό τρόπο συνδέονται με γεγονότα της καθημερινότητάς της. Μικρές ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι από τη δική μας ζωή, με συντροφιά τις σκέψεις την ηρωίδας, μας κάνουν να δούμε τις μικρές χαρές με άλλο μάτι, πιο ... καλλιτεχνικά! 


Δραστηριότητα:

Διαλέγουμε ένα καλλιτέχνη και κοιτώντας τα έργα του σκεφτόμαστε πώς συνδέεται με κάποιο γεγονός της δικής μας ζωής. Αν είναι πίνακας δίνουμε εμείς πρώτα τίτλο στο έργο και κατόπιν βλέπουμε το κανονικό τίτλο. Όμοια αν είναι ποίημα.
Αυτή η προσπάθεια σύνδεσης και συσχέτισης ενεργοποιεί τη μνήμη και "γυμνάζει" τη συνδυαστική αντίληψη.



Η εικονογράφηση είναι από τον Βασίλη Γρίβα, πάντα ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα, παίζει με το φως και τις σκιές και δημιουργεί τη ψευδαίσθηση ότι κάποια κομμάτια των εικόνων βρίσκονται έξω από το επίπεδο του βιβλίου!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου