Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Στο πάρκο με τις νεραντζιές, της Ιωάννας Αργυρού!




 Ο Έκτορας και η Λίζα είναι δύο δεκατετράχρονοι έφηβοι που δεν γνωρίζονται αλλά έχουν πολλά κοινά.

Παιδιά χωρισμένων γονιών και οι δύο, ζουν στην ίδια γειτονιά που έχει στο κέντρο της το πάρκο με τις νεραντζιές, αγαπούν τα σκυλιά και παλεύουν να αποκτήσουν τη δική τους φωνή, να διαμορφώσουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα. Οι ζωές τους θα ενωθούν καθώς η μητέρα του Έκτορα και ο πατέρας της Λίζας θα αγαπηθούν και θα θελήσουν να κάνουν σχέση. Πόσο εύκολο είναι για τους δύο εφήβους να διαχειριστούν αυτό το νέο δεδομένο; Ειδικά τώρα που σε αυτή την κρίσιμη ηλικία, παλεύουν με τα δικά τους προσωπικά προβλήματα και χρειάζονται μια ισορροπία και σταθερότητα, όλα φαίνεται να αλλάζουν! Πώς θα αντιδράσουν;


Η συγγραφέας Ιωάννα Αργυρού, ξεδιπλώνει μια ιστορία ενηλικίωσης γύρω από τη φιλία, την οικογένεια και τα όνειρα. Όνειρα εφηβικά, που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τα όνειρα που κάνουν οι μεγάλοι για το μέλλον των θησαυρών τους, όνειρα παιδικά που έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα και τα σχέδια των ενηλίκων.

Η Λίζα για παράδειγμα ονειρεύεται να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων, και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φύγει με υποτροφία στη Γαλλία για σπουδές στη μουσική, όπως ονειρεύεται για εκείνη η μητέρα της. Η Λίζα θα θελε να μην αλλάξει τίποτα από τη ζωή της, μια και μόλις κατάφερε να αποδεχτεί το γεγονός ότι οι γονείς της χώρισαν. Όμως πρέπει να δεχτεί ότι τόσο η μητέρα της όσο και ο πατέρας της κάνουν το επόμενο βήμα στην προσωπική τους ζωή και ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να βάλει και άλλα άτομα στην καθημερινότητά της.


Ο Έκτορας από την άλλη, πρέπει να αντιμετωπίσει τους δικούς του "δαίμονες". Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά το σπίτι του. Στο σχολείο δεν είναι από τα παιδιά που έχουν φίλους. Για την ακρίβεια δεν νιώθει ότι είναι αποδεκτός και ακόμα περισσότερο, αισθάνεται μειονεκτικά μπροστά στα άλλα παιδιά καθώς τα περισσότερα αγόρια είναι αθλητικοί τύποι και φυσικά όλα τα κορίτσια κάνουν ουρές γύρω τους. Ο Έκτορας είναι καλός στο φλάουτο, και μάλιστα δεν μπορεί να δείξει το ταλέντο του μια και μόλις εμφανιστεί μπροστά σε κόσμο, μοιάζει να ξεχνάει τα πάντα και κολλάει, τα χάνει οπότε νιώθει ντροπή και στενοχώρια που απογοήτευσε τόσο τη μητέρα του όσο και τον δάσκαλό του. Τουλάχιστον έτσι συνέβη την τελευταία φορά και αποφάσισε να μην το δοκιμάσει ξανά. Και μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να αποδεχτεί τον νέο σύντροφο της μητέρας του.


Η συγγραφέας ξεκινάει το βιβλίο πλάθοντας τις δύο ιστορίες με την αφήγηση να αλλάζει φωνή κεφάλαιο το κεφάλαιο και μοιάζει σαν να διαβάζουμε μία το ημερολόγιο της Λίζας και μία του Έκτορα. Αρχικά ασύνδετες, βλέπουμε να μπλέκονται αρμονικά και φυσικά, καθώς αλλάζουν οι σελίδες. Τα προβλήματα και οι αγωνίες που απασχολούν τα δύο αυτά παιδιά είναι παρόμοια. Όνειρα για το μέλλον, δυσκολίες με τις φιλικές σχέσεις, μαθήματα και κλίκες που τους αφήνουν απ έξω και τους κάνουν να νιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά, δοκιμασίες που πρέπει να ξεπεραστούν, απογοητεύσεις που πρέπει να τις γευτούν και να προχωρήσουν. Και μέσα από όλες αυτές τις δοκιμασίες, κατά τη διάρκεια της εφηβείας πραγματοποιείται η πιο όμορφη μεταμόρφωση. Το αγόρι σε πολλά υποσχόμενο νέο, το κορίτσι σε μια δυναμική κοπέλα, έτοιμοι και οι δύο να απολαύσουν τη ζωή που ανοίγεται μπροστά τους. Η δύναμη της προσπάθειας, της αλλαγής και της συμφιλίωσης με τον εαυτό μας είναι το πιο όμορφο δώρο της εφηβείας!


"Η μουσική από τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι ακούγεται διακριτικά. Και τότε σκέφτομαι ότι τελικά η ζωή μας, με τις χαρές και τις λύπες, τις απογοητεύσεις και τα επιτεύγματα, μοιάζει με τις τέσσερις εποχές! Όσο σκληρός και να είναι ο χειμώνας της ζωής μας έρχεται πάντα η άνοιξη!"



Το βιβλίο αγγίζει και το θέμα της μετανάστευσης μέσα από την ιστορία της φίλης της Λίζας, τη Τζασμίν. Η συγγραφέας κάνει αναφορά σε αυτό, τόσο όσο χρειάζεται για να μας δώσει τις δυσκολίες που ζει η Τζασμίν και η οικογένειά της, χωρίς να κουράζει και να ακολουθεί κλασικά μονοπάτια.

Ζωντανό κείμενο, με όμορφη ροή και υπέροχα ταξιδιάρικη γραφή. Νομίζω πως θα μιλήσει στις καρδιές των μικρών αναγνωστών οι οποίοι θα ταυτιστούν με τους ήρωες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα το καθένα!

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 10χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Καστανιώτη!


Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου