Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το graphic novel... Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου!


 

Ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του.  Η μεγάλη αδελφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της για να το θάψει.  Ο Πέτρος συλλογιέται να το χώσει στη χαραμάδα ενός δοκαριού.  Δεν πρόλαβε όμως.  Το άλλο πρωί τον ξύπνησε απότομα η μαμά του.  «Σήκω, να ‘σαι ντυμένος.  Έγινε πόλεμος!  Δεν ακούς τις σειρήνες;»  Ήταν 28 του Οκτώβρη του 1940.  Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία του.  Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες, τα ξίφη, οι νίκες.  Άραγε, έτσι να ‘ναι και στ’ αλήθεια;  Ο Πέτρος ζει τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση μαζί με τους γονείς του, την αδελφή του, τον παππού του και τη χελώνα του, το Θόδωρο.  Κι εμείς τον παρακολουθούμε στο μεγάλο του περίπατο μ’ όλες τις αληθινές του πια περιπέτειες, από τον Οκτώβρη του 1940 ως τον Οκτώβρη του 1944 που η Ελλάδα ελευθερώθηκε.


 

Ένα από τα πιο σπουδαία παιδικά βιβλία, ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου, της Αλκης Ζέης κυκλοφόρησε πρόσφατα σε graphic novel από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Άλκη Ζέη έγραψε αυτό το καταπληκτικό έργο όσο ζούσε αυτοεξόριστη με την οικογένειά της στο Παρίσι κατά τα χρόνια της Δικτατορίας. Εκδόθηκε στην Αθήνα το 1971 και από τότε και μέχρι σήμερα πάντα συγκινεί όποιον το διαβάζει καθώς μεταφέρει στο αναγνώστη εικόνες και συναισθήματα από τον κόσμο και δη από ένα μικρό παιδί που έζησε τον πόλεμο του '40 και την Αθήνα υπό την κατοχή των Γερμανών.

Έχει κυκλοφορήσει σε 15 εκδόσεις και έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες! Μάλιστα η αγγλική έκδοση τιμήθηκε με το βραβείο Mildred L. Batchelder του αμερικανικού οργανισμού Association for Library Service to Children (ALSC) το 1974.

Είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζεται το κείμενο με διαφορετικό τρόπο και από την ημέρα που ενημερωθήκαμε για αυτή την έκδοση είχαμε πολλή περιέργεια και ανυπομονούσαμε να τη δούμε!

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορείς να αποδόσεις ένα τέτοιο, δυνατό κείμενο σε graphic novel και εύκολα μπορώ να φανταστώ την αγωνία και τις τυχόν αναστολές που μπορεί να είχαν οι δύο δημιουργοί Αγγελική Δαρλάση και Δημήτρης Μαστώρος. Το έργο που είχαν να φέρουν εις πέρας είχε μεγάλο βάρος, όσο μεγάλη και αν ήταν η χαρά και η τιμή που ένιωθαν και οι δυο τους!




Σίγουρα ένα graphic novel δεν μπορεί να αποδώσει το λογοτεχνικό πλούτο του κειμένου και τη δυναμική του αφηγηματικού λόγου. Παρόλα αυτά οι δύο δημιουργοί κατάφεραν να δομήσουν την ιστορία περίφημα και να μετατρέψουν σε πλεονέκτημα αυτό που αρχικά φαινόταν μειονέκτημα και να κερδίσουν το στοίχημα! Δίνοντας βάση στο κεντρικό εργαλείο λοιπόν, την εικόνα, πέτυχαν να αποδώσουν υπέροχα την ατμόσφαιρα του κειμένου, και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα. Κρατώντας τα κύρια σημεία της ιστορίας και μεταφέροντας την κοσμοθεωρία της σε εικόνα δίνουν τη δική τους ερμηνεία, τη δική τους ματιά, σελίδα τη σελίδα κάνουν το βιβλίο "δικό" τους.

Η Άλκης Ζέη, γνώριζε για αυτή την προσπάθεια, δηλαδή να δημιουργηθεί μια έκδοση graphic novel βασισμένη στο βιβλίο της και ήταν σύμφωνη με κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά γνωρίζοντας τις δυσκολίες συνεχώς επαναλάμβανε στην δημιουργό Αγγελική Δαρλάση το πόσο τη λυπάται, χαριτολογώντας για το επίπονο έργο που έχει μπροστά της.

Η Άλκης Ζέη δεν κατάφερε να δει ολοκληρωμένο το έργο παρά μόνο μέχρι κάποιο σημείο, αλλά είχε ενθουσιαστεί τόσο με τον τρόπο προσέγγισης από την Αγγελική Δαρλάση όσο και από τον τρόπο που σχεδίασε ο Δημήτρης Μαστώρος το μικρό Πέτρο αλλά και από το σύνολο του κόσμου του μυθιστορήματος. Από όσο διαβάζουμε δεν ήταν απαιτητική ούτε παρεμβατική, μόνο ένα πράγμα είχε ζητήσει: να μην είναι πολύχρωμη η εικονογράφησή του. Και φυσικά οι δύο δημιουργοί το σεβάστηκαν και το ακολούθησαν.


Μεγάλο τόλμημα, επίπονη διαδικασία που όμως έχει ένα θαυμαστό αποτέλεσμα, από αυτά που θεωρούμε διαμαντάκι για τη βιβλιοθήκη σας και αν δεν έχετε διαβάσει το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το graphic novel θα σας κάνει να αναζητήσετε και την πρωτότυπη μορφή του κειμένου.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.


Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου