Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Βιβλία για το 1821 από τη Μαρία Δασκαλάκη!

 

Δύο νέα βιβλία  για την επανάσταση του 1821 κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας και θα σας τα πούμε όλα αναλυτικά σήμερα!

Πρόκειται για τα βιβλία ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821 και ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ 1821, σε κείμενο από τη συγγραφέα Μαρία Δασκαλάκη και εικονογράφηση από τον Μιχάλη Κυλάκο.
Ας τα δούμε ένα ένα:




ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821

Πόσο καλά γνωρίζουμε τους αγωνιστές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε ένα από τα πιο σπουδαία γεγονότα της ιστορίας μας; Σίγουρα έχουμε ακούσει για τις μάχες που πήραν μέρος, αν νίκησαν ή έχασαν, αν πέθαναν πολεμώντας. Όμως λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την οικογένειά τους, για τα παιδικά τους χρόνια, αν ήταν πλούσιοι ή φτωχοί, τι έκαναν μέχρι να αρχίσουν να πολεμούν.



Οι ζωές δεκατριών Αγωνιστών - γυναικών και ανδρών- καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο και τους βλέπουμε πια σαν ανθρώπους που φοβήθηκαν, πληγώθηκαν, έκλαψαν, έκαναν τα λάθη τους και μετάνιωσαν. Μια πλευρά τους που τα βιβλία Ιστορίας δεν αναφέρουν, αλλά που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καθώς οι μικροί αναγνώστες αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν έχει μόνο γενναία κατορθώματα και επιτυχίες, αλλά ακόμα και οι σημαντικοί ήρωες και αγωνιστές αντιμετώπισαν δυσκολίες, είχαν αποτυχίες και χρειάστηκε να κοπιάσουν για να φτάσουν ως εκεί που έφτασαν.




ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ 1821

Σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης φωτίζονται με πολλές και σημαντικές πληροφορίες οι οποίες δεν δίνονται στα βιβλία της ιστορίας. Πώς ξεκίνησε η Μάχη της Αλαμάνας; Ποια γεγονότα οδήγησαν τη μάχη στο Κεφαλόβρυσο; Ποιοι οπλαρχηγοί αποφάσισαν πού θα ξεκινήσει η κάθε μάχη; Τι έφταιγε στην ήττα; Ποιοι κακοί υπολογισμοί οδηγούν στον όλεθρο και τι έκανε μια νίκη να καταλήξει σε νίκη παρά τις αντίξοες συνθήκες;
  




Δέκα από τις πιο κρίσιμες μάχες της ταραγμένης εκείνης περιόδου καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο και φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στην κατανόηση της ιστορίας μας.



Υπέροχα βιβλία με σημαντικές πληροφορίες που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στα μεγάλα γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας, συμπληρώνει τα κενά και τους ολοκληρώνει την εικόνα, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο κατανοητά στους μικρούς αναγνώστες. Θαύμασα τον πλούτο των πληροφοριών που συγκέντρωσε η συγγραφέας Μαρία Δασκαλάκη, και δεν μπορώ παρά να μην τονίσω την εκτενή έρευνα που έκανε και την μεγάλη βιβλιογραφία στην οποία θα χρειάστηκε να ανατρέξει και να συμβουλευτεί για να μας ετοιμάσει αυτά τα δύο σημαντικά βιβλία.

Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες που ανέβασα η εικονογράφηση των βιβλίων από τον Μιχάλη Κυλάκο είναι εξίσου καταπληκτική. Αποπνέει αυτό το αγωνιστικό πνεύμα της εποχής και μυρίζει μπαρούτι και ελπίδα.



Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες τους σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μίνωας.


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου