Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Τι είναι αγάπη; της Λίνας Σωτηροπούλου!

 



Μα πώς επιτέλους μπορείς να την πεις την αγάπη;
Μπορείς να τη ζωγραφίσεις; Έχει σχήμα;
Έχει χρώμα; Μυρίζει; Φαίνεται;
Μπορούν να τη δουν όλοι;
Τελειώνει η αγάπη;
Τεράστια και ατελείωτα ερωτήματα,
όπως ακριβώς και η αγάπη...


Μα τι είναι αυτή η αγάπη για την οποία όλοι μιλούν; Τι χρώμα έχει; Μυρίζει και πώς; Φαίνεται και τι σχήμα είναι; Μέσα από απλά ερωτήματα που γεννιόνται στο ανήσυχο μυαλουδάκι των παιδιών, η συγγραφέας Λίνα Σωτηροπούλου επιχειρεί να μας δώσει μια ιδέα για το σχήμα της, τη μυρωδιά της, το μέγεθός της, το χρώμα της. Αφήνει την καρδιά να φανταστεί και τη φαντασία να νιώσει, και μέσα από όλο αυτό είναι εμφανές πως η σημασία της και το μέγεθός της δεν έχουν όρια!




Η εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη, γεμίζει τις σελίδες με χρώματα, πρόσωπα τρυφερά, μάτια γεμάτα λατρεία, χέρια και αγκαλιές ζεστές, εικόνες που σελίδα τη σελίδα ξεχειλίζουν από αγάπη! Μέσα από την επιλογή διαφορετικών "ζευγαριών", πότε μια μαμά με το παιδί της, πότε ένας παππούς με το εγγόνι, πότε 2 ηλικιωμένοι αγκαλιά, και τη χρήση διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφαίνεται περίτρανα η πολυποίκιλη μορφή της αγάπης και τονίζεται ακόμα περισσότερο το μέγεθός της και η σημασία της! Γιατί η αγάπη είναι η αρχή των πάντων, βρίσκεται μέσα σε όλους μας και όλοι μας την έχουμε ανάγκη. Ανεξάρτητα από την ηλικία μας και το χρώμα μας.



Δραστηριότητα:

Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση ζητήστε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν την αγάπη. Πώς θα ήταν; Τι χρώμα θα χρησιμοποιούσαν; Τι μυρωδιά θα είχε; Προσπαθήστε να απαντήσετε πρώτα εσείς τα ερωτήματα που θέτονται στο βιβλίο!





Οι δυο δημιουργοί αυτού του βιβλίου, η κάθε μια από τη δική της θέση, καταφέρνουν να μας δώσουν με τον τρόπο τους την πολυπλοκότητα  και το εύρος της αγάπης, όμως ο συνδυασμός τους αλληλοσυμπληρώνεται και μας προσφέρει ένα μαγικό αποτέλεσμα.


Μπορείτε να δείτε περισσότερα, αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου