Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Το άτακτο καπέλο, της Χριστίνας Αποστολίδη!

 



Ένας μάγος στη σκηνή με το ψηλό μαύρο καπέλο κάνει τα μαγικά του. Ποτέ δεν μπερδευότανε, έλεγε τα λόγια του σωστά, έκανε τις κινήσεις του άψογα! Τι μπορεί να πάει λάθος; ΟΛΑ, αν έχεις αυτό το συγκεκριμένο καπέλο! Βλέπετε ήταν λιγάκι άτακτο!
Κουνέλι ήθελε να βγάλει ο μάγος, συντριβάνι του πετούσε το καπέλο!
Μαντίλια είχε σκοπό να εμφανίσει ο μάγος, φίδια φιλικά και παιχνιδιάρικα του έβγαζε το καπέλο!

Ο κόσμος μπορεί να περνούσε καλά, να γελούσε με την ψυχή του, αλλά αυτός είναι μάγος σοβαρός και όχι γελωτοποιός!
Ο μάγος το αποφάσισε! Θα πετάξει το άτακτο καπέλο και θα αγοράσει καινούριο πιο... φρόνιμο!
Και τότε οι περιπέτεια και τα μπερδέματα αρχίζουν!
Γιατί ο φούρναρης έχει κόκκινα μαλλιά;
Γιατί η δασκάλα έχει στο κεφάλι μια φωλιά;





Η Χριστίνα Αποστολίδη επανέρχεται με μία δεύτερη ιστορία, διασκεδαστική και ... άτακτη! Ο μάγος αυτός λοιπόν, έχει  μια ιδιαιτερότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους μάγους. Εξαιτίας του καπέλου του, αντί να προκαλεί το θαυμασμό με τα μαγικά του, προκαλεί το γέλιο με τα... ατυχήματά του. Παρόλα αυτά, ο κόσμος τον αγαπάει και κάθε βράδυ γεμίζει τον χώρο όπου δίνει παραστάσεις. Αυτός όμως δεν θέλει να ξεχωρίζει. Δεν θέλει να είναι διαφορετικός. Θέλει να είναι όπως οι υπόλοιποι σοβαροί μάγοι. Αποποιείται λοιπόν την διαφορετικότητά του, πετάει το καπέλο του και γίνεται ένας ... συνηθισμένος μάγος. Όμως παρόλο που εκτελεί τα νούμερά του με ακρίβεια, ο κόσμος πια δεν έρχεται να τον δει. Βαριούνται την παράστασή του, έχουν δει πολλές τέτοιες. Τότε ο ήρωας της ιστορίας μας αντιλαμβάνεται πως αυτό που τον ενοχλούσε, αυτό που είχε διαφορετικό, τον έκανε να είναι ξεχωριστός!

Μέσα από την ιστορία του μάγου, μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητά μας. Αποδεχόμαστε τα χαρακτηριστικά μας και τις αδυναμίες μας γιατί αυτό είμαστε εμείς! 




Ξεχωριστή και ιδιαίτερη η εικονογράφηση από τον Σεραφείμ Στρουμπή, μας εντυπωσίασε το πόσο διαφέρει σε ύφος από το προηγούμενο βιβλίο "Ο λύκος και η πεταλούδα". Τόσο εντελώς ξένα μεταξύ τους που σε καμία περίπτωση δεν θα σκεφτόμασταν ότι πρόκειται για τον ίδιο εικονογράφο. Και αυτή η ικανότητα να ελίσσεται μεταξύ διαφορετικών στυλ και να μην ακολουθεί την πεπατημένη προσωπικά με εξέπληξε ευχάριστα (σε καμία περίπτωση φυσικά δεν θεωρούμε ότι το να έχει ένας εικονογράφος συγκεκριμένο στυλ, υστερεί).



Δραστηριότητες

Φτιάχνουμε καπέλο και ραβδί μάγου!

Κάνουμε μαγικά!

Σκεφτόμαστε και άλλα αστεία που θα συνέβαιναν αν το άτακτο καπέλο ακόμα άλλαζε χέρια! Τι θα γινόταν αν το φορούσαμε εμείς; Ο μπαμπάς; Η μαμά;
Μιλάμε για τα συναισθήματα
. Πώς ένιωσε ο μάγος όταν το κόλπο του πήγαινε στραβά; Πώς όταν αποφάσισε να πετάξει το καπέλο; Πώς όταν έβλεπε ότι ο κόσμος πλέον δεν ερχόταν να τον δει; Και πώς όταν βρήκε ξανά το καπέλο του;


Αυτό που θα σας ενθουσιάσει είναι το τραγούδι που έχει ηχογραφηθεί για το παραμύθι και ο σύνδεσμος δίνεται μέσα από QRcode που συνοδεύει το βιβλίο!
Μπορείτε αν δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μίνωας.


Σας φιλώ γλυκά!

1 σχόλιο: