Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Αγιοβασιλέματα, της Μαριέττας Κόντου!


Η Ερμιόνη αποφάσισε πως φέτος θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα! Καθώς γράφει το γράμμα στο Άι Βασίλη του εξηγεί πως αυτές τις γιορτές δεν χρειάζεται να έρθει αυτός στο σπίτι της, μια και ετοιμάζεται να τον επισκεφθεί η ίδια! Έχει οργανώσει κάθε λεπτομέρεια: θα φτιάξει ένα σακίδιο και μέσα θα έχει σοκολάτα, χυμό και σνακ για το ταξίδι, την κούκλα της την Κουβαρίστρα, μια μικρή κουβερτούλα να μην κρυώνει, και φυσικά δώρα για τον Άγιο Βασίλη! Τι; Αυτός νομίζετε δεν χρειάζεται να παίρνει δώρα; Φυσικά θα ταξιδέψει με το πρώτο ποδήλατο που της είχε φέρει ο ίδιος δώρο! Όλα ήταν έτοιμα και ξάπλωσε το βράδυ να κοιμηθεί να πάρει δυνάμεις! Και το ταξίδι ξεκινάει!




Ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο παραμύθι από την Μαριέττα Κόντου, πασπαλισμένο με μυστήριο και αστραφτερά συναισθήματα! Η μικρή Ερμιόνη μας δείχνει το δρόμο της προσφοράς και της ενσυναίσθησης μέσα από την παιδικότητά της. Και πραγματικά, όποιος έχει παιδιά, ή ασχολείται με παιδιά ξέρει πολύ καλά, ότι είναι έμφυτο σε αυτά η αγάπη και η καλοσύνη, ας έχουν και μια δόση αυθάδειας η οποία όμως πηγάζει από την αφέλεια των χρόνων τους. Και ποιος είναι καλύτερος δάσκαλος για να διδάξει την δύναμη και την σημασία της προσφοράς, αν δεν είναι τα ίδια μας τα παιδιά που από τη στιγμή της γέννησής τους μας ανοίγουν την καρδιά μας και διευρύνουν της έννοια της αγάπης!

 

"Η Ερμιόνη πήρε τον δρόμο του γυρισμού, σίγουρη πως είχε στην τσάντα της ό,τι χρειαζόταν κι ας ήταν αδειανή."

Το βιβλίο μας δίνει πολλές αφορμές για συζήτηση με τα μικρά μας σε διαφορετικό επίπεδο. Διαβάζοντας το σημείο που γράφει:

"Αυτά που τα παιδιά ζητούσαν παλιά ήταν τόσο αλλιώτικα από αυτά που ζητούσαν τώρα, όμως όλα μα όλα τα παιδιά είχαν γράψει στον αγαπημένο της Άγιο που τόσο επίμονα έψαχνε."

Αλήθεια, τι ήθελαν για δώρο τα παλιά χρόνια τα παιδιά από τον Άι Βασίλη; Ζητήστε από τα παιδιά σας να μαντέψουν τι ήθελε η μαμά και ο μπαμπάς, η γιαγιά και ο παππούς, και θα εκπλαγείτε όταν ακούσετε πως θα σας πουν ότι πιθανότατα θα θέλατε ένα καινούριο κινητό ή τάμπλετ, καθώς κρίνουν από τις δικές τους εμπειρίες! Και θα εκπλαγούν και αυτά όταν τους πείτε πως στην εποχή των παππούδων και των γιαγιάδων δεν υπήρχαν ούτε κινητά ούτε ταμπλετ, ούτε καν υπολογιστές στα σπίτια τους!


Το βιβλίο καταλήγει σε μια ανακάλυψη της Ερμιόνης, και βοηθάει τους γονείς που θα θελαν να αποκαλύψουν την αλήθεια για τον Άι Βασίλη, να κάνουν τη μετάβαση πιο ομαλή. Συζητήστε λοιπόν με τους θησαυρούς σας, τι ήταν αυτό που κατάλαβε η Ερμιόνη; Πώς το κατάλαβε; Τι ήταν αυτό που την οδήγησε να βγάλει αυτό το συμπέρασμα;



Ξεχωριστή είναι και η εικονογράφηση από τον Βασίλη  Κουτσογιάννη. Με κυρίαρχα χρώματα το κόκκινο και τις αποχρώσεις του μαύρου, οι εικόνες άλλοτε καλύπτουν μεγάλο μέρος των σελίδων, άλλοτε μικρότερο, κάνοντας ένα παιχνίδι με το κείμενο δημιουργώντας μια ζωντάνια και μια φρεσκάδα στο γύρισμα κάθε σελίδας. Πρέπει να σας πω, ότι καθόλου δεν μου έλειψαν τα άλλα χρώματα καθώς ο εικονογράφος κατάφερε να μας συνεπάρει με τις εικόνες του και να μας κάνει το κλίμα ακόμα πιο χριστουγεννιάτικο!


Ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο βιβλίο για παιδιά από 7 χρόνων. Αν θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου