Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Ο αρκούδος, το πιάνο και η τελευταία συναυλία, του David Litchfiled!




Τo τρίτο βιβλίο με τον αρκούδο και το πιάνο του, κυκλοφόρησε από τη Μικρή Σελήνη και είμαστε κατενθουσιασμένοι. Εδώ συναντάμε τον αρκούδο σε αρκετά πιο μεγάλη ηλικία, κουρασμένο και απογοητευμένο που το κοινό του όλο μειώνεται. Έτσι αποφασίζει να τα παρατήσει. Η μικρή αρκουδίτσα που έρχεται στη ζωή του τον κάνει πολύ ευτυχισμένο και προς το παρόν ξεχνάει το πόσο του λείπει το πιάνο και οι συναυλίες. Όλα θα αλλάξουν όμως όταν η μικρή αρκουδίτσα καταλάβει τι είναι αυτό που κατά βάθος στενοχωρεί τον μπαμπά της. 






Ένα πανέμορφο από πολλές απόψεις βιβλίο και πόσο ξεχωριστή η ιδέα να δούμε τι συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου όταν τα φώτα σβήνουν και ο αρκούδος πια έχει γεράσει αρκετά. Τι μένει; Άραγε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί όλη αυτή η εμπειρία και όλα αυτά που αποκόμισε ο αρκούδος; Χάνεται η αγάπη για τη μουσική; 

Ο συγγραφέας και εικονογράφος David Litchfield με πολύ ευρηματικό τρόπο μας δείχνει πως υπάρχει συνέχεια και ότι η αγάπη μεταδίδεται και πολλαπλασιάζεται. Για αρχή, μας παρουσιάζει το μέγεθος μέσα από όλους αυτούς τους χαρακτήρες που ενέπνευσε ο αρκούδος και που τους έκανε να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους μαζί του. Μας απεικονίζει με τον πιο βιωματικό τρόπο πώς το πάθος μας και η ενέργειά μας απλώνεται, παρασέρνει και ωθεί και άλλους να δημιουργήσουν. Φυσικά υπάρχει συνέχεια σε όλο αυτό μέσα από τη μικρή αρκουδίτσα ή οποία εμπνέεται και εκείνη με τη σειρά της και καλλιεργείται η αγάπη για τη μουσική μέσα από την αλληλεπίδραση με τον μπαμπά της!






Το πρώτο βιβλίο μας άρεσε γιατί ο αρκούδος ακολουθεί τα όνειρά του και πιστεύει στον εαυτό του. Το δεύτερο το αγαπήσαμε για το μήνυμα ότι μέσα από τις πράξεις μας μπορούμε να εμπνεύσουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Το τρίτο το λατρέψαμε για τη συνέχεια που δίνεται και το αισιόδοξο μήνυμα πως ακόμα και όταν τα φώτα σβήνουν και δεν μπορούμε να προσφέρουμε άλλο, οι σπόροι που καλλιεργήσαμε θα βλαστήσουν και θα εξαπλωθούν! Πόσο όμορφα ολοκληρώνεται αυτή η τριλογία!

Η εικονογράφηση φυσικά του Litchfield είναι μοναδική. Ο τρόπος που "παίζει" με το φως και τα χρώματα είναι μαγικός. Κάθε σελίδα και μια εικόνα φανταστική με πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορείς παρά να αφιερώνεις έξτρα χρόνο για να θαυμάσεις.



===================

Δραστηριότητες:

- Γεωγραφία! Σε ποια σημεία της Γης ζουν οι αρκούδες; Πιάνουμε το χάρτη και εντοπίζουμε όλα τα μέρη!
- Μαθαίνουμε για την αρκούδα! Πόσα είδη αρκούδας υπάρχουν; Τι τρώνε; Πόσα μικρά κάνουν;
- Φτιάχνουμε δικά μας μουσικά όργανα με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας! Αφήστε το παιδί να πειραματιστεί μόνο του και αργότερα ψάξτε για επιπλέον ιδέες στο internet.


- Προσπαθούμε να συνθέσουμε μια μελωδία με τα μουσικά όργανα που έχουμε φτιάξει! Μπορείτε να εμπνευστείτε από το youtube όπως το προηγούμενο video αλλά και στο επόμενο --->

- Οργανώνουμε μια συναυλία! Αφού έχουμε μουσικά όργανα και έχουμε κάνει τις πρόβες μας με τη μουσική που συνθέσαμε, ευκαιρία να κάνουμε και μια συναυλία. Φτιάχνουμε προσκλήσεις, ετοιμάζουμε σνακς, οργανώνουμε το χώρο, για να έρθουν οι φίλοι μας (ή απλά η οικογένειά μας) να μας ακούσουν!

===================


Αν δεν έχετε τα προηγούμενα βιβλία, είμαι σίγουρη πως τώρα μετά από όλα αυτά θα θέλετε να τα αποκτήσετε! Και έχετε κάθε δίκιο με το μέρος σας! ;)

Υπέροχο βιβλίο από κάθε άποψη που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας! Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Μικρή Σελήνη.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου