Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Βοηθήματα για το σχολείο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!


Ξεκίνησε λοιπόν το σχολείο και όπως κάθε χρόνο μια μικρή ανησυχία, ανυπομονησία υπάρχει. Ποιος θα είναι ο καινούριος δάσκαλος; Ποιους καθηγητές θα έχει φέτος; Πώς θα είναι τα μαθήματα; Η μεγαλύτερη αγωνία που ακούω και από τις φίλες μαμάδες είναι αν θα καταφέρουν να στηρίξουν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους στις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσoυν εκπαιδευτικά. Αν θα χρειαστεί να ζητήσουν από κάποιο δάσκαλο, ή κάποιο καθηγητή να δώσει μια ώθηση στο παιδί τους από το σπίτι. 



Οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο προσπαθούν όσο μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα κενά των μαθητών τους, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες αρκετές φορές δεν τους αφήνουν. Και αν προσθέσουμε σε αυτό, τον όλο και αυξανόμενο αριθμό μαθητών στην τάξη (ήδη φέτος είχαμε πάλι αύξηση) καταλαβαίνετε πως όσο και να προσπαθούν οι άνθρωποι μερικές φορές είναι πρακτικά αδύνατο!
Μια πολύ καλή λύση λοιπόν, για τους γονείς είναι τα σχολικά βοηθήματα. Τις περισσότερες φορές είναι καλογραμμένα και αναλυτικά, δίνουν παραδείγματα αρκετά και "σπάνε" την ύλη σε μικρότερα κομμάτια, προσφέροντας έναν πιο "βατό" δρόμο προς την κατανόηση. Και λέω "τις περισσότερες φορές" γιατί υπάρχουν και αρκετά που κυκλοφορούν που προσφέρουν τα πολύ βασικά, δεν δίνουν αρκετά παραδείγματα, προκαλώντας τελικά μεγαλύτερη σύγχυση. Πρέπει να σας πω ότι ως εκπαιδευτικός και εγώ, έχω αρκετές απαιτήσεις από τα βιβλία και τα κρίνω αρκετά αυστηρά (όσο μπορώ βέβαια διότι οι γνώσεις μου είναι καλύτερες στα μαθηματικοφυσικοχημικά μαθήματα). 
Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσουμε για τα βοηθήματα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που τα βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα. Για ποιο λόγο;

Καταρχάς κοιτώντας από το ποιοι συνέγραψαν και ποιοι είναι υπεύθυνοι για το εκπαιδευτικό υλικό, παρατηρούμε ότι πρόκειται για καταξιωμένους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο και αρκετή εμπειρία με τη σχολική ύλη.
Συνεχίζοντας βλέπουμε ότι καλύπτουν πλήρως την ύλη του σχολικού βιβλίου, ακολουθούν τη σειρά τους, και επεξηγούν αναλυτικά και με παραδείγματα το θέμα κάθε ενότητας.
Δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα και στις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας, και προσφέρουν συμπληρωματικές ασκήσεις για καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση της εκπαιδευτικού φαινομένου.
Εξίσου σημαντικά τα κριτήρια αξιολόγησης στο τέλος κάθε ενότητας που βοηθούν στην αφομοίωση αλλά και στον εντοπισμό τυχόν δυσκολιών. Ειδικά αυτά τα κριτήρια τα βρίσκω εξαιρετικά στις περιπτώσεις που οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές στην τάξη ενημερώνουν τα παιδιά ότι θα κάνουν επαναληπτικό. Τότε, ανατρέχουμε σε αυτά γιατί μπορούμε να κάνουμε επανάληψη, αλλά και να δούμε ποια σημεία δυσκολεύουν ακόμα το μαθητή.

Ενδεικτικά σας έχουμε το βιβλίο της Γλώσσας Γ ' Δημοτικού που είναι για το Γιώργο μου και το βιβλίο των κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β Γυμνασίου που είναι για τη Χριστιάννα μου.


Και τα 2 καλύπτουν τις παραπάνω δικές μας "προδιαγραφές"!




Το βιβλίο της Β Δημοτικού, γραμμένο από την 'Αννα Μιχίδη, δασκάλα και συγγραφέας, που έχει μια ευαισθησία ως προς τα παιδιά, την οποία ξεχωρίσαμε από το εξαιρετικό βιβλίο της "Τι τρέχει με τον Μπαντού;" και τον Νικόλαο Δ. Παπαδόπουλο. Και οι δύο έχουν μεγάλη εμπειρία στη συγγραφή βοηθημάτων και το αποτέλεσμα το "φωνάζει" περίτρανα!






 Το βιβλίο των Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β γυμνασίου, είναι γραμμένο από την Αγαθή Γεωγιάδου και την Κική Δεμερτζή, έχουν τόσες γνώσεις και τόση εμπειρία που δεν μπορεί παρά να τους έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη (σας έχουμε τα λινκ των βιογραφικών τους πάνω στα ονόματά τους, για να διαβάσετε και να εντυπωσιαστείτε). Ο τρόπος που προσεγγίζεται η γνώση είναι σφαιρικός, βοηθώντας το μαθητή να κατανοήσει όχι μόνο το κείμενο καθαυτό, αλλά να έχει και μια πιο πλήρη εικόνα δίνοντας πληροφορίες για το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το εκάστοτε κείμενο, από ποιον συγγραφέα, με τι εμπειρίες και σε ποιες συνθήκες.



Τα σχολικά βοηθήματα μπορούν να αποτελέσουν σπουδαία εργαλεία για το μαθητή και τον γονέα, αλλά και τον εκπαιδευτικό καθώς ένα εξαιρετικό σχολικό βοήθημα μπορεί να δώσει άλλη ώθηση στη διδασκαλία του.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τα βοηθήματα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στο site τους.






Όσο για τον ντετέκτιβ Κλουζ που τον βλέπετε να φιγουράρει στις παραπάνω φώτος, είναι μια συνήθεια πλέον χρόνων, που τα παιδιά την αγάπησαν πολύ. Σχολικό ημερολόγιο με τους αγαπημένους ήρωες μας κρατάει συντροφιά καθ όλη τη χρονιά, με αστεία, παιχνίδια (σταυρόλεξα, λαβύρινθοι, κρυπτόλεξα, γρίφοι κλπ), ιδέες, χώρο για να σημειώσουν τα παιδιά πράγματα που τους ενδιαφέρουν (πχ τα πάρτι τους, αστείες ή ενδιαφέρουσες στιγμές από το σχολείο), αλλά και συμβουλές για ασφαλή οδήγηση με το ποδήλατο κλπ.






Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου