Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Μικρόκοσμος, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη!


Στην πόλη των μυρμηγκιών δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα άλλο εκτός από τις δουλειές και τα καθήκοντα. Γι αυτό άλλωστε και τα μυρμήγκια χαρακτηρίζονται εργατικά. Δεν σταματούν να δουλεύουν ακατάπαυστα και να επιτελούν τις υποχρεώσεις τους ανεξάρτητα με το τι γίνεται δίπλα τους. Ο καθένας στο πόστο του είναι πολύ σημαντικός και έχει αφιερωθεί εξολοκλήρου σε αυτό. Έτσι και η Σβέλτα, το κορίτσι με τα 5 πόδια, που αν και κουτσό, είναι πολύ γρήγορη, εξ ου και το παρατσούκλι της. Όμως όλα θα αλλάξουν όταν παραλάβει με τις κεραίες της ένα μήνυμα που θα την αναταράξει συθέμελα. Ποιος της το στέλνει; Τι θέλει; Γιατί νιώθει αυτή τη γλυκιά και πρωτόγνωρη αναστάτωση εξαιτίας του; Κανονικά πρέπει να υπακούσει στις εντολές, να ξεχάσει αυτά που νιώθει και να συνεχίσει τη δουλειά της απερίσπαστη. Όμως όχι η Σβέλτα. Εκείνη θα επιλέξει να ανακαλύψει τον μυστηριώδη αποστολέα και θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, που θα την φέρει αντιμέτωπη με τα ήθη και τους κανόνες της κοινωνίας στην οποία ανήκει, με αποτέλεσμα να την κατατάξουν σε ταραχοποιό στοιχείο. Παρόλα τα εμπόδια το κορίτσι με τα 5 πόδια δεν θα τα παρατήσει.


Τον Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη ίσως τον γνωρίζετε από την πολύ επιτυχημένη σειρά βιβλίων "Η λέσχη των αλλόκοτων πλασμάτων". Πρέπει όμως σίγουρα να ρίξετε μια ματιά και σε αυτή την υπέροχη ιστορία της Σβέλτα. Ο συγγραφέας μας μιλάει με πολύ περιγραφικό και ζωντανό τρόπο για την κοινωνία των μυρμηγκιών. Η αφήγηση γίνεται από την οπτική γωνία τους, δηλαδή καθώς διαβάζουμε νιώθουμε πως έχουμε γίνει και εμείς μικροσκοπικοί και έχουμε μπει μέσα στην φωλιά τους, κάτω από το έδαφος. Παρακολουθούμε τους αγώνες τους, και τον τρόπο που είναι οργανωμένη η φυλή τους, και ανακαλύπτουμε πως μοιάζει πολύ με τον δικό μας κόσμο, μόνο που το ζούμε σε μεγαλύτερη διάσταση. Μέσα στην ιστορία δεν χρησιμοποιείται η λέξη "μυρμήγκι" και παρόλο που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για αυτά τα μικρά έντομα, ταυτίζεται με τους ήρωες, καθώς δεν απέχει η ζωή τους από της δική τους, μια και έχουν τις ίδιες ανάγκες με εκείνον, τις ίδιες αγωνίες, ονειρεύονται και πράττουν παρόμοια.

Ιδιαίτερα πρέπει να πούμε ότι λατρέψαμε το εξώφυλλο από την
Ελένη Χατζηπαπανικολάου, που το βρήκαμε διακριτικό και ξεχωριστό και σε βάζει αμέσως στην ιστορία.

Υπέροχο, διασκεδαστικό και με παιγνιώδες ύφος ακόμα και στις δύσκολες στιγμές της Σβέλτα, η οποία είναι ένας χαρακτήρας αληθινός, με τα κάτω της και τα πάνω της, γεμάτη αισιοδοξία, που μπορεί οι καταστάσεις και τα εμπόδια να την ρίχνουν ψυχολογικά κάποιες φορές, όμως καταφέρνει να πάρει δύναμη και να προχωρήσει ακούγοντας την καρδιά της. 



Ο "Μικρόκοσμος" κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011 από τις εκδόσεις Κέδρος και "είναι μια ιστορία αγάπης, που μπορεί να διαβαστεί και σαν μια πολιτική αλληγορία. Άλλωστε ο έρωτας είναι ένα είδος επανάστασης", λέει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης.



Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο White Ravens 2012, όπου η Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου συγκέντρωσε τα 250 καλύτερα βιβλία (εκδόσεις του 2011) από 40 χώρες.


Ένα τρυφερό βιβλίο, αστείο και με κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς, αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας!
Προτείνεται για παιδιά από 13χρ, αλλά μην χάσετε την ευκαιρία να το διαβάσετε και εσείς!
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Κέδρος.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου