Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η πρώτη γνωριμία με μεγάλες μορφές της αρχαίας και της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. (μέρος 3ο)

 



Oλοκληρώνουμε το ταξίδι μας στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Στο 2ο αφιέρωμά μας, είχαμε μείνει κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα. Συνεχίζουμε προς το σήμερα, με προσωπικότητες σημαντικές από πολλές απόψεις. Λογοτέχνες που σίγουρα έχετε ακούσει, αλλά ίσως δεν έχετε διαβάσει. Όπως πάντα σας προτείνουμε να αναζητήσετε και δικά σας αναγνώσματα των παρακάτω σπουδαίων λογοτεχνών.
Φύγαμε λοιπόν...



Στρατής Μυριβήλης


Ο Στρατής Μυριβήλης, ένας από τους μεγάλους μας συγγραφείς -που όμως ζούσε κυρίως από τη δημοσιογραφία- εγκαινίασε τη σύγχρονη ελληνική αντιπολεμική λογοτεχνία με ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, τη Ζωή εν τάφω. Έχοντας πάρει εθελοντικά μέρος σε 3 πολέμους αποτυπώνει στην πεζογραφία του την αντιπολεμική του στάση. Σε μεταγενέστερο στάδιο στρέφεται στο παρελθόν και τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν μέσα από το παιδικό του μυθιστόρημα Ο Αργοναύτης.



Γρηγόριος Ξενόπουλος



Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος υπήρξε πολυγραφότατος μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας, κριτικός τέχνης και συγγραφέας για παιδιά. Έχοντας φτάσει στο τέλος των σπουδών του και λίγο πριν πάρει το πτυχίο του στις Φυσικές Επιστήμες, του έγινε πρόταση να αναλάβει αρχισυντάκτης του περιοδικού Εστία και έτσι επέλεξε, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, να αφήσει την επιστήμη και να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Το όνομα του Ξενόπουλου είναι πολύ συνδεδεμένο με το περιοδικό Η διάπλασις των Παίδων, το οποίο αποτελεί το πιο μακρόβιο περιοδικό στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του Ξενόπουλου στη διαπαιδαγώγηση και αισθητική καλλιέργεια της νεολαίας, με την οποία επικοινωνούσε μέσα από το περιοδικό. Τέλος, είναι ο πατέρας του ελληνικού αστικού μυθιστορήματος και του ελληνικού αστικού θεάτρου.

Πολλά παιδικά βιβλία, ενδεικτικά αναφέρουμε  Η κυρία Τρομάρα, Το σκαλιστήρι, Το θηριοτροφείο των παιδιών, Ο γύρος του κόσμου των παιδιών, κλπ τα οποία μπορείτε να τα βρείτε από τις εκδόσεις Βλάσση.
Για τους έφηβους προτείνουμε το "Ο κατήφορος", επίσης από τις εκδόσεις Βλάσση.



Ζαχαρίας Παπαντωνίου



Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου υπερασπίστηκε την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας και σημαντικό ρόλο σε αυτή του την προσπάθεια υπήρξε η συγγραφή του παιδικού μυθιστορήματος Τα ψηλά βουνά, το οποίο γράφτηκε στη δημοτική και χρησιμοποιήθηκε ως αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού από τις κυβερνήσεις Βενιζέλου. Ένα χρόνο μετά την έκδοση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, αυτοκτονεί ο αδερφός του, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η ποιητική συλλογή για παιδιά Τα χελιδόνια.

Αν και το έργο του είναι πλούσιο και εκτείνεται σε ποικίλα είδη του λόγου, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της παιδικής λογοτεχνίας, μαζί με τη Πηνελόπη Δέλτα και τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. 

Τα ψηλά βουνά, διασκευή για παιδιά από 4χρ - Μεταίχμιο 
Τα ψηλά βουνά, διασκευή για παιδιά 5-8, Μίνωας
Τα ψηλά βουνά, για παιδιά από 9χρ, Μίνωας

Τα χελιδόνια, εκδόσεις Πάσσαρη 
Τα χελιδόνια, ελεύθερο βιβλίο σε pdf





Πηνελόπη Δέλτα


Τα μυθιστορήματα της Πηνελόπης Δέλτα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως συνοπτικά μαθήματα ιστορίας, καθώς πέρα από τη λογοτεχνική τους αξία, αποτελούν και πλούσια πηγή ιστορικών γεγονότων, τα οποία σημάδεψαν την ιστορία του έθνους. Τα βιβλία της είναι άκρως διδακτικά με κύριο θέμα την αγάπη για την πατρίδα. Ίσως κάποιες φορές θα ήταν χρήσιμο διαβάζοντάς τα κανείς να ανατρέξει στα εκάστοτε ιστορικά γεγονότα για να εμπλουτίσει ταυτόχρονα και της γνώσεις και να κατανοήσει την πολιτικοκοινωνική και πνευματική ζωή της Ελλάδας στην αντίστοιχη περίοδο, χωρίς αυτό όμως να είναι πάντα απαραίτητο για την κατανόηση της πλοκής. Τα παρακάτω βιβλία προορίζονται για παιδιά και έφηβους και η επολογή μπορεί να γίνει ανάλογα με την διασκευή της έκδοσης.


Παραμύθι δίχως όνομα

Mεταίχμιο (από 4χρ)

Μίνωας (από 7χρ , e-book)

Μίνωας (από 7χρ)

Ψυχογιός (από 9χρ)

Παπαδόπουλος, (από 9χρ)

Μεταίχμιο (από 10χρ)


Στα μυστικά του βάλτου

Μίνωας, από (από 7χρ)

Παπαδόπουλος , από (9χρ)

Μεταίχμιο, (από 10χρ)


Η ζωή του Χριστού 
Μίνωας (από 7χρ)


Ο τρελαντώνης
Μίνωας (από 3χρ)

Μεταίχμιο, (από 4χρ)
Μίνωας (από 7χρ)

Μεταίχμιο, (από 8χρ)

Παπαδόπουλος, (από 9χρ)


Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου
Μεταίχμιο (από 10χρ)


Ο μάγκας

Μίνωας, (από 3χρ)

Μεταίχμιο, (από 4χρ)

Μίνωας, (από 7χρ)

Μεταίχμιο (από 8χρ)

Παπαδόπουλος (από 9χρ)
Εστία, (από 9χρ)

Άγκυρα, (από 9χρ)





Νίκος Καζαντζάκης




Ένας από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες έχει ασχοληθεί και με την παιδική λογοτεχνία τόσο μέσα από τις μεταφράσεις και τις διασκευές λογοτεχνικών έργων της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, όσο και μέσα από τα ιστορικά μυθιστορήματα του.

Μεγας Αλέξανδρος, (από 12χρ), εκδόσεις Καζαντζάκη

Στα παλάτια στης Κνωσσού, (από 12χρ), εκδόσεις Καζαντζάκη



Το ταξίδι μας κάπου εδώ έφτασε στο τέλος του. Ξεκινήσαμε από πολύ παλιά, από τις αρχές και τα πρώτα βήματα της "λογοτεχνίας", και προχωρήσαμε σιγά σιγά προς το σήμερα. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά το λάτρεψα αυτό το ταξίδι και για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εύα Σιγανού*, για την πολύτιμη βοήθειά της και τον χρόνο που διέθεσε για την έρευνα που απαιτούσε ένα τέτοιο project!  

Mέχρι την επόμενη φορά... να διαβάζετε πολύ και να χαίρεστε σαν παιδιά!

Σας φιλώ γλυκά!




* Εύα Σιγανού
φιλόλογος  (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, τμήμα Φιλολογίας στον Τομέα Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου