Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Η πρώτη γνωριμία με μεγάλες μορφές της αρχαίας και της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. (μέρος 1ο)




Διαβάζουμε πολλά βιβλία και συνήθως καθημερινά σας μιλάμε για νέες κυκλοφορίες. Όμως υπάρχουν σημαντικά κείμενα αλλά και σπουδαίοι Έλληνες συγγραφείς των οποίων το έργο θα πρέπει να γνωρίζουμε. Κείμενα που κυκλοφορούν χρόνια πολλά και δεν είναι της ... μόδας, αλλά με κάποιο τρόπο έχουν συμβάλει στον πολιτισμό μας. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να συγκεντρώσω μερικές βιβλιοπροτάσεις ώστε να ενημερώσω τη βιβλιοθήκη μας αλλά και να παροτρύνω τα παιδιά μου να διαβάσουν. Καθώς δεν γνωρίζω όλους του σημαντικούς δημιουργούς ζήτησα τη βοήθεια της Εύας Σιγανού, η οποία είναι φιλόλογος  (
Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, τμήμα Φιλολογίας στον Τομέα Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών) που αγαπάει τα βιβλία και τη λογοτεχνία γενικότερα! 

Έτσι λοιπόν με τη βοήθειά της θα ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι στο χρόνο, ξεκινώντας από τον 8ο αιώνα π.Χ. και σιγά σιγά θα φτάσουμε στο σήμερα!

Έτοιμοι; Φύγαμεεεεεεε..... 


Αρχή της λογοτεχνίας του δυτικού κόσμου 

 

Όμηρος (8ος αιώνας πΧ)

 

Ιλιάδα 

 


 
Η Ιλιάδα, είναι ένα από τα Ομηρικά έπη που σώζονται ολόκληρα μέχρι σήμερα. Η σύνθεσή του έγινε από τον Όμηρο και περιγράφει τα γεγονότα του 10ου και τελευταίου χρόνου της πολιορκίας της Τροίας από τους Έλληνες.
Τα ομηρικά έπη είναι τα παλαιότερα διασωθέντα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και χρησιμοποιούνταν ήδη στην αρχαία Ελλάδα στην εκπαίδευση!

Μεταίχμιο (4χρ)
Στεφανίδη (7χρ)
Παπαζήση (7χρ)



Οδύσσεια

Το δεύτερο ηρωικό έπος μετά την Ιλιάδα είναι η Οδύσσεια. Σε αυτή εξιστορούνται οι περιπέτειες του Οδυσσέα, στο ταξίδι του από την Τροία μέχρι την Ιθάκη. Αν και τα 2 έπη αποδίδονται στον Όμηρο, παρόλα αυτά οι μελετητές θεωρούν ότι κάποιος μαθητής του πρέπει να συνέθεσε την Οδύσσεια καθώς παρατηρούνται αρκετές διαφορές ανάμεσα στα δύο έπη.

Μεταίχμιο (4χρ)
Ψυχογιός (7χρ)
Μεταίχμιο (7χρ)



 Αρχαία Ελλάδα (5ος - 4ος αιώνας π.Χ.) 

 

Αισχύλος

Πέρσες (αρχαίος τίτλος Πέρσαι)


Θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία και είναι το αρχαιότερο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αποτελεί έναν ύμνο στην ειρήνη με διαχρονική αξία και είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα.
Εκδόσεις Κάκτος (7-12χρ)
Ελληνοεκδοτική (από 7χρ)




Προμηθέας δεσμώτης (αρχαίος τίτλος Προμηθεύς δεσμώτης)


Πραγματεύεται το θέμα του αδιάλειπτου αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας. Ο Προμηθέας προβάλλεται ως σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις.

'Αγκυρα (από 3χρ)

Παπαδόπουλος (από 4χρ)

Στεφανίδη (από 9χρ)

Χατζηλάκος (από 9χρ)

 

Σοφοκλής

 Αντιγόνη




Η Αντιγόνη αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της αντίστασης και της αξιοπρέπειας, μία γοητευτική προσωπικότητα που με τη γενναιότητα της υπερασπίζεται αξίες πανανθρώπινες: οι δεσμοί που δένουν τους ανθρώπους, η πίστη στις αξίες και το καθήκον, η αντίσταση στην εξουσία και η επιλογή ανάμεσα στους γραπτούς και τους άγραφους νόμους.
Στρατίκης
Μάλλιαρης (14+)
Πατάκης (8χρ)


Οιδίπους τύραννος

 


 
Θεωρείται από πολλούς ως η κορυφαία τραγωδία που έχει γραφτεί ποτέ. Η θέση πως ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από το πεπρωμένο του είναι ο κεντρικός άξονας της τραγωδίας. Αυτό το αριστούργημα της κλασικής δημιουργίας χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ιστορία μυστηρίου παγκοσμίως και ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο υπαρξιακό έργο στην παγκόσμια δραματουργία, καθώς θέτει την ερώτηση: Ποιος είμαι;


Στρατίκης

Ζήτρος (15+)
Πατάκης (15+)
Σαββάλας (7+)





Αριστοφάνης:


Ο Αριστοφάνης ήταν Αθηναίος σατυρικός ποιητής του 5ου αιώνα πΧ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περιόδου της αρχαίας Αθηναϊκής κωμωδίας και είναι ο μοναδικός του οποίου σώζονται τα έργα του ολόκληρα (εκτός από τον Μένανδρο από τον οποίο έχουμε 1 έργο του ακέραιο).  Τα έργα του Αριστοφάνη είχαν σημαντική επίδραση στους μεταγενέστερους συγγραφείς ιδίως σε Άγγλους σατυρικούς του 17ου και του 18ου αιώνα!

 

Λυσιστράτη (411 π.Χ.)


Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και χαρακτηριστικότερα αντιπολεμικά έργα. Πρόκειται για την απεργία που κηρύσσουν οι γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης στους άντρες τους προσπαθώντας να τους πείσουν να σταματήσουν τον πόλεμο.

Πατάκης (4χρ)
Μιχάλης Σιδέρης
Διάπλαση

 


Όρνιθες (414 π.Χ.)


Ο Αριστοφάνης απογοητευμένος από την τροπή που πήρε ο Πελοποννησιακός πόλεμος, έγραψε αυτό το έργο για να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για τα νέα πολιτεύματα. Με αυτό το έργο κέρδισε το 2ο βραβείο στα Διονύσια το 414 πΧ.

Πατάκης
Διάπλαση

Καστανιώτης

Μεταίχμιο (συλλογή)

Μεταίχμιο

 

Ειρήνη (421 π.Χ.)

 Άλλο ένα βιβλίο που θεωρείται από τα πρώτα αντιπολεμικά. Ενάντια στον πελοποννησιακό πόλεμο που άφησε τις πόλεις να ερημώνουν και τους ανθρώπους να υποφέρουν, ο Αριστοφάνης για άλλη μια φορά μας στέλνει τα ειρηνικά του μηνύματα!



Πλούτος (388 π.Χ.)


Είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη η οποία και σηματοδοτεί το πέρασμα από την αρχαία στην Νέα Αττική Κωμωδία. Ο Πλούτος είναι τυφλός και γι αυτό πάει στου κακούς. Ένας πολίτης μαζί με τον δούλο του τον περιθάλπουν και ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του. Δίνει τότε τα πλούτη όλα στους αγαθούς και τους κακούς τους κάνει φτωχούς.

  • Πατάκης
  • Διάπλαση
  • Παπαδόπουλος
  • Μεταίχμιο  





    ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ



    Ο Ευριπίδης (480-406π.Χ.) ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής και ένας από τους τρεις μεγάλους διδασκάλους του αττικού δράματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο.
    Ιφιγένεια εν Αυλίδι: Ο Αγαμέμνονας αντιμετωπίζει ένα φρικτό δίλημμα: να επιλέξει μεταξύ της κόρης του και της πατρίδας του. Τελικά αποφασίζει να θυσιάσει την κόρη του, όμως πριν το τέλος γίνεται η ανατροπή.
    Ένα αντιπολεμικό έργο, ένα οικογενειακό και πολιτικό δράμα του Ευριπίδη, με το οποίο αμφισβητεί τις πολιτικές των συμπατριωτών του λίγο πριν την τελική ήττα στον Πελοποννησιακό πόλεμο και ταυτόχρονα με θέμα τη θυσία ενός αθώου κοριτσιού υπονομεύει την ηθική της Τρωικής εκστρατείας.
    Ιφιγένεια εν Ταύροις:  Η Ιφιγένεια εν Ταύροις εκτυλίσσεται στην Χώρα των Ταύρων. Η Θέα Άρτεμις αντικατέστησε την Ιφιγένεια με ένα ελάφι και την μετέφερε σε μια μακρινή χώρα, ενώ οι Έλληνες θεωρούν ότι θυσιάστηκε στην Αυλίδα.

    Στρατίκη
    Ζήτρος

    Κέδρος
    Παπαδόπουλος
    Δωρεάν e-book




    Οι προτάσεις των εκδόσεων είναι ενδεικτικές και είμαι σίγουρη πως θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία περισσότερες προτάσεις.

    Ελπίζουμε μέσα από αυτή τη σειρά των άρθρων να σας εμπνεύσουμε και να σας κινήσαμε το ενδιαφέρον ώστε να ψάξετε και να αναζητήσετε αυτά τα κείμενα που είναι άρρηκτα δεμένα με τον πολιτισμό μας, διαμάντια της ελληνικής λογοτεχνίας που νομίζω οφείλουμε να γνωρίζουν τόσο για τα παιδιά σας, όσο και εμείς!

    Η Εύα και εγώ σας στέλνουμε την αγάπη μας και τα φιλιά μας!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου