Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Παραμυθένια ζώα: η αθάνατη μέδουσα!


Αχ, πόσα και πόσα φίλτρα δεν προσπαθούσαν να φτιάξουν οι μάγισσες για να κερδίσουν την αθανασία. Ο Αχιλλέας ήταν αθάνατος καθώς τον είχε βουτήξει η Θέτιδα, η μητέρα του, στα νερά στης Στύγας. Ο Ηρακλής, ως γιος του Δία ειχε κληρονομήσει το χάρισμα! Γενικά όποιος είχε αυτό το χάρισμα θα έπρεπε να έχει και μεγάλες ... "άκρες"!  

Κι έρχεται τώρα αυτή εδώ η μέδουσα με ένα απλό (λέμε τώρα) κόλπο, να κερδίσει τον τίτλο της αθάνατης, με την έννοια ότι δεν μπορεί να πεθάνει λόγω γήρανσης. Έχει φυσικούς εχθρούς που μπορεί να την φάνε, οπότε και να την σκοτώσουν, ή μπορεί να αρρωστήσει και να πεθάνει, αλλά από μόνη της δεν πεθαίνει! Έχει την ικανότητα να αναγεννάει τα κύτταρά της καθιστώντας αδύνατη τη γήρανση και άρα την θνησιμότητα από αυτή την αιτία!
Το επιστημονικό όνομά της turritopsis nutricula και ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο το 1883, αλλά τη μοναδική ικανότητά της να αναγεννάται την ανακάλυψαν οι επιστήμονες πολύ αργότερα!


Κανένας δεν γνωρίζει πόσο χρονών είναι η πιο ηλικιωμένη μέδουσα ούτε υπάρχει τρόπος να το μάθουμε καθώς περνάει από την ώριμη στην ανώριμη κατάσταση (δηλαδή από ενήλικας ξαναγίνεται παιδί και στη συνέχεια ενήλικας και πάλι) για πάντα! Εφόσον τα κύτταρά της δεν γερνούν δεν υπάρχει τρόπος να υπολογιστεί και η ηλικία τους!





πηγή φώτο

Όταν λοιπόν αυτή μέδουσα, που είναι πολύ πολύ μικρή (4,5χιλιοστα περίπου) νιώσει ότι απειλείται, ή δεν έχει φαγητό, ή για κάποιο λόγω κινδυνέψει, τότε έχει την ικανότητα να συρρικνωθεί και να ξαναφυτευτεί στο έδαφος, να ξαναγίνει πολύποδας και να αρχίσει ο κύκλος της ζωής της από την αρχή και πάλι! Δείτε το επόμενο video για να μάθετε περισσότερα.



Αν θέλετε να μάθετε και για άλλα παραμυθένια ζώα, διαβάστε για τους ιπτάμενους δράκους, τον μονόκερο της θάλασσας και για το ζώο με τις σούπερ δυνάμεις!
 
Κεντρίστε τη φαντασία των παιδιών σας δείχνοντάς τους τις φώτος και μιλώντας τους για αυτά! Να δουν πόσο όμορφη και περίεργη είναι η φύση αλλά και πόσο δημιουργική!

Σας φιλώ γλυκά!

 


πηγές: wikipedia.com
thebiologist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου