Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Βασιλιάδες της Βαβούρας, του Γιάκoμπ Μ. Λεοναρντ







Γιούστους
Αναγκάζεται να μετακομίσει με τους γονείς του και να αλλάξει σχολείο. Όχι, δεν στενοχωριέται και ούτε αγχώνεται. Ξέρει να "ξεχωρίζει" και να "προσπερνάει" κάθε εμπόδιο. Επίσης ξέρει πώς να κάνει οποιοδήποτε καθηγητή να τραβάει τα μαλλιά του! Τώρα στο καινούριο του σχολείο, βλέπει πως δεν είναι πολύ καλοδεχούμενος, καθώς μια παρέα παιδιών και ιδιαίτερα ο αρχηγός τους ο Αμπντί, τον έχουν βάλει στο μάτι. Δεν φοβάται καθόλου και φαίνεται. Επιπλέον έχει ένα σχέδιο με βασικό στόχο να επιστρέψει στην παλιά του "βάση".

Αμπντί:
Είναι ο αρχηγός... χμ... όχι, η σωστή λέξη που τον χαρακτηρίζει είναι "Βασιλιάς"! Είναι ο Βασιλιάς του σχολείου, και προφανώς όλοι τον σέβονται και δεν του κάνουν μαγκιές. Μαζί με την παρέα του, τον Γκλεμπ, τον Γιάβιντ και τον Έιμεν, δεν ψαρώνουν με τίποτα και φυσικά είναι έτοιμοι για όλα. Ο Αμπντί, βέβαια έχει προϊστορία. Βλέπετε τα αδέρφια του πέρασαν από το ίδιο σχολείο και άφησαν το στίγμα τους, και είναι χρέος τώρα του Αμπντί να γράψει τη δική του ιστορία. Ο καινούριος όμως που εμφανίστηκε φαίνεται πως έχει κότσια και αυτό μπορεί να του κοστίσει. Όμως ο Αμπντί δεν αγχώνεται, ξέρει πώς θα τον κάνει του χεριού του και θα τον εκτοπίσει.


Και τα δύο παιδιά διεκδικούν την θέση του "Βασιλιά του Σχολείου". Ποιος θα καταφέρει να την κερδίσει; Ποιος θα κάνει τις καλύτερες φάρσες; Και ποιος τις πιο αστείες και χοντρές πλάκες στου καθηγητές;




Αστείο και διασκεδαστικό, ένα βιβλίο που θα απολαύσουν οι μικροί αναγνώστες μέχρι τελικής πτώσης...από τα γέλια.
Το κείμενο ρέει εύκολα και η ιστορία δένει όμορφα που είναι σχεδόν βέβαιο πως οι πρωταγωνιστές θα γίνουν σύντομα φίλοι που θα ήθελες να έχεις. Δεν είναι ένα βιβλίο που θα το διαλέξετε για την περίτεχνη λογοτεχνική γραφή, αλλά είναι σίγουρα ένα βιβλίο που ακόμα και οι δύσκολοι αναγνώστες θα διασκεδάσουν και θα το διαβάσουν μονορούφι.  

Τα σκίτσα
με μπλε χρώμα, μοιάζει σαν να έγιναν με στυλό, και καθώς είναι διάσπαρτα μέσα στο κείμενο, δίνουν την αίσθηση πως κρυφοδιαβάζουμε το σημειωματάριο των δύο παιδιών. Λάτρεψα την αφήγηση που εναλλάσσεται από κεφάλαιο σε κεφάλαιο ανάμεσα στους δύο κεντρικούς ήρωες και είναι σαν να διαβάζουμε τις σκέψεις και τα γεγονότα τόσο από την οπτική μεριά του Γιούστους, όσο και από αυτήν του Αμπντί.






Ξεκαρδιστικά γεγονότα, απίθανες πλάκες, ευφάνταστες καταστάσεις, ένας αγώνας για τον τίτλο, που για χάρη του τα 2 αγόρια κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Νικητής; Τελικά είναι δυσκολο να κερδίσει ένας, μια και οι 2 είναι αποφασισμένοι να μην μοιραστούν την πρωτιά!

Προτείνεται για παιδιά από 12χρονών και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Καστανιώτη.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου