Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε τα βιβλία από τη σειρά... "Σκέψου όπως...", των Κάρλο Καρτζάν και Σόνια Σκάλκο!




Δύο βιβλία μοναδικά τα οποία ξεχωρίσαμε και θέλουμε οπωσδήποτε να σας μιλήσουμε για αυτά. Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο "Σκέψου όπως...ο Αλμπερτ Αϊνστάιν" και "Σκέψου όπως... ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι",  είναι από αυτά που σε εμπνέουν!
Ας τα δούμε ένα ένα ξεχωριστά και σίγουρα θα καταλάβετε τι εννοούμε!


ΣΚΕΨΟΥ ΟΠΩΣ... Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ



Ζωγράφος, μαθηματικός, εφευρέτης, μουσικός, μηχανικός, φυσικός, αρχιτέκτονας, γνωστός για τα θεατρικά έργα που έγραψε, αλλά και τα κοστούμια που σχεδίαζε, ένας άνθρωπος με τόσες πολλές ικανότητες που αγαπούσε να μαθαίνει και δεν σταματούσε ποτέ να αναζητά τη γνώση. Μια πραγματική ιδιοφυΐα, που οι συγγραφείς καταφέρνουν να μας παρουσιάσουν σε όλες τις εκφάνσεις της.


Ακολουθούμε τον Λεονάρντο από τη γέννησή του, καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ταξιδεύουμε μαζί του σε όλα τα μέρη που επισκέφθηκε και πειραματιζόμαστε κι εμείς με όλα όσα καταπιάστηκε ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης και επιστήμονας. Γεμάτος πάθος για μάθηση, ο πολυπράγμων Λεονάρντο, ασχολήθηκε με πολλά διαφορετικά πράγματα, τα οποία τα μελέτησε σε βάθος και σήμερα δεν μπορούμε παρά να μένουμε έκθαμβοι για όλα όσα κατέγραψε και μας πρόσφερε.
Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε μια επίσκεψη στο μουσείο Ντα Βίντσι στην Αθήνα, μια γιατρός φίλη μας είπε πως τα σκίτσα του Λεονάρντο πάνω στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στα ακαδημαϊκά βιβλία εξαιτίας της ακρίβειας και της λεπτομέρειας τους! Και μιλάμε για σκίτσα του 15ου αιώνα!





ΣΚΕΨΟΥ ΟΠΩΣ... Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ



Η ζωή του βραβευμένου με Νόμπελ επιστήμονα δεν ήταν στρωμένη και εύκολη. Χρειάστηκε να παλέψει, αλλά και να χρησιμοποιήσει όλη την πίστη στον εαυτό του για να καταφέρει να ακολουθήσει αυτό που αγαπά και αυτό που τον έκανε να διασκεδάζει. Βλέπετε, οι καθηγητές του δεν πίστευαν στις ικανότητές του και φρόντιζαν να ενημερώνουν τους γονείς του για την αποτυχημένη πορεία που πίστευαν ότι θα είχε ο μικρός Άλμπερτ. Εκείνος δεν το έβαλε κάτω ποτέ και συνέχισε να ασχολείται και να κάνει αυτό που ήθελε: να ρωτά, να αναζητά τη γνώση, να πειραματίζεται, να διαβάζει και να μαθαίνει με τον τρόπο που εκείνος θέλει.

Το βιβλίο με άρτιο και εύστοχο τρόπο μας μεταφέρει λεπτομέρειες για την ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου αυτού επιστήμονα, και ακολουθούμε την πορεία του από τα πρώτα του βήματα μέχρι και το τέλος του. Προσωπικές στιγμές (όπως το γράμμα προς το γιο του), γρίφοι που ο ίδιος έφτιαχνε, δραστηριότητες μέσα από τις οποίες κατανοούμε τις θεωρίες του, μας φέρνουν κοντά σε αυτή τη τόσο σπουδαία προσωπικότητα.


Βιβλία που μας προκαλούν να εξερευνήσουμε το μυαλό των δύο αυτών μεγάλων προσωπικοτήτων και να καταλάβουμε από πού προήλθε η ιδιοφυΐας τους αλλά και πώς συνδυάζεται με το πάθος, τις τέχνες, τη φαντασία και τη διαίσθηση. Καλλιεργούν την αγάπη για μάθηση, καθώς μας δείχνουν ότι η γνώση δεν είναι αυτοσκοπός ή αγώνας, και πως η βασική ιδέα είναι η διασκέδαση και το παιχνίδι. Μια επαναστατική μέθοδος, για την οποία πρωτομίλησε ευρέως και μέσα από βιβλιογραφία η γνωστή Μαρία Μοντεσσόρι, και που στην χώρα μας μόνο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να ξεπηδούν κάποιες μικρές δράσεις διάσπαρτα εδώ κι εκεί.

Και τα δύο βιβλία πιστεύω θα αρέσουν και στους μεγάλους όσο και στους μικρούς.
Γεμάτα με δραστηριότητες, ξεχωριστές και προσεκτικά διαλεγμένες ώστε να μας δίνουν να κατανοήσουμε στο μέγιστο δυνατό τόσο τις θεωρίες των δύο αυτών προσωπικοτήτων αλλά και να αντιληφθούμε τον τρόπο σκέψης τους καθώς και την πορεία που είχε ο κάθε ένας.

Δίνουν ώθηση να μην τα παρατάς ποτέ, να μην σε σταματούν τα λάθη σου, μια και
όπως ο ίδιος ο Αϊνστάιν λέει "το άτομο που δεν έχει κάνει λάθος δεν έχει δοκιμάσει κάτι νέο". Σε σπρώχνουν να γίνεις πιο δημιουργικός αλλά και να αγαπήσεις ακόμα και την πιο μικρή και απλή για σένα κατασκευή σου. Να εκτιμήσεις τις ικανότητές σου και να μην αφήσεις τυχόν δυσκολίες να σε κρατήσουν μακριά από αυτό που αγαπάς και απολαμβάνεις να κάνεις.
Οι συγγραφείς καταφέρνουν μέσα από τις δραστηριότητες που προτείνουν, να διεγείρουν και να διευρύνουν το μυαλό μας.

Συνιστώ να τα διαβάζετε μαζί με τα παιδιά σας και να κάνετε ταυτόχρονα τις δραστηριότητες που προτείνονται! Θα μάθετε και θα διασκεδάσετε παρέα και θα ε
κπαιδεύσετε με μοναδικό και διασκεδαστικό τρόπο τον εγκέφαλό σας για έρευνα, λογική, επιστήμη, πάθος και κίνητρα.

πηγή φωτο

Δραστηριότητες δεν σας προτείνω μια και τα δύο είναι πλούσια σε όλων των ειδών δραστηριότητες και εξασκούν όλα τα είδη νοημοσύνης!

Μπορώ να μιλάω για πολλή ώρα ακόμα για τα δύο αυτά βιβλία αλλά νομίζω πως ήδη σας κούρασα. Σας συνιστώ στην επόμενη βόλτα σας στο βιβλιοπωλείο να μην αμελήσετε να τα κοιτάξετε οπωσδήποτε.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες, αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες τους επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου