Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους, της Άντι Σέπερντ!

 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τόμας μαζί με τον παππού του αποφάσισαν να φυτέψουν στον κήπο σμεουριές για να μπορεί η γιαγιά να φτιάχνει τάρτες πιο συχνά! Άρχισαν λοιπόν να ξεχορταριάζουν τον κήπο και να αφαιρούν τα ζιζάνια, όταν ανακάλυψαν ένα παράξενο φυτό τόσο μεγάλο και αγκαθωτό που τους έκανε εντύπωση. Το πιο περίεργο όμως ήταν οι καρποί του που φωσφόριζαν. Μεγάλοι και κόκκινοι έμοιαζαν έτοιμοι να σκάσουν, όλοι όμως είχαν αγκαθωτά φύλλα. Ο Τόμας δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να κόψει ένα καρπό και να το κρατήσει κρυφά στο δωμάτιό του. Tι γίνεται όμως όταν μετά από μέρες αυτός ο καρπός σκάει και βγαίνει από μέσα ένας... δράκος; Πόσο εύκολο είναι να κρατήσεις κρυφό ένα δράκο;  



 
Μια πολύ όμορφη ιστορία, από την Άντι Σέπερντ η οποία λατρεύει πολύ τους δράκους η ίδια, έτσι σκέφτηκε πως θα ήταν ωραία ιδέα να μοιραστεί με τους μικρούς αναγνώστες κάποια μυστικά που γνωρίζει για αυτούς. Η αλήθεια είναι πως πολλά παιδιά θα ενθουσιάζονταν με την ιδέα να έχουν ένα τόσο μοναδικό κατοικίδιο, αλλά πόσο εύκολο θα είναι άραγε στην πράξη. Δηλαδή μικρές λεπτομέρειες όπως πού κάνουν τα κακά τους οι δράκοι, και πώς θα προστατέψετε τις εργασίες σας από τις φλογερές ανάσες τους. Το πιο σημαντικό: πώς να τους κρατήσετε κρυφούς από τους γείτονες οι οποίοι το πιο πιθανό είναι ότι μόλις μάθουν για το δράκο θα θέλουν να τον κάνουν δικό τους! 




Όμως, όπως μας λέει η συγγραφέας, έχει και τη μαγεία του. Είναι μοναδική η αίσθηση της ζεστής ανάσας τους στο αυτί σου, ο τρόπος που φεγγοβολάν τα ρομβοειδή σπινθηροβόλα μάτια τους και η δύναμη και η ασφάλεια που νιώθεις όταν κάθονται στον ώμο σου και τυλίγουν την ουρά τους στο στέρνο σου. Η Άντι Σέπερντ τα ξέρει αυτά γιατί.... σσσσσσσ.... έχει πολλούς δράκους! Και αυτό είναι μυστικό!
Μέσα από την ιστορία του Τόμας θα σας μάθει όλα τα μυστικά για τη φροντίδα τους μα και θα σας πει για το μαγικό φυτό που οι καρποί του δίνουν δράκους!
Αν δεν με πιστεύετε δείτε στο επόμενο βίντεο τι λέει η ίδια:



Όμορφη γραφή, ανάλαφρη, με αρκετή λογοτεχνική μαεστρία, όση χρειάζεται για αυτές τις ηλικίες, και με πολλή ενδιαφέρουσα πλοκή, που δεν σε αφήνει να το αφήσεις!

Και όπως πάντα η φαντασία μας καλπάζει και σκεφτόμαστε τόσες πολλές δραστηριότητες:


- Υπάρχουν άραγε αλήθεια τα ντράγκον φρουτς και πώς είναι?
To κανονικό του όνομα είναι Πιτάγια και η προέλευσή του είναι από την Νότια και Κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Πλέον είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ινδοκίνα
Το λέμε ντράγκον φρουτ ή δρακόγια και το φυτό πάνω στο οποίο μεγαλώνει ανήκει στην κατηγορία των κάκτων, του οποίου τα λουλούδια ανήγουν μόνο τη νύχτα.
Έχει ελάχιστες θερμίδες και είναι υπόγλυκο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίμη C και Ε. Πιστεύεται ότι βελτιώνει την όραση, αλλά ακόμα γίνονται μελέτες πάνω σε αυτό. Επίσης ότι έχει ευεργετική επίδραση στο άσθμα και στο βήχα!


- Δείχνοντας την παραπάνω εικόνα μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να μας ζωγραφίσουν το δικό τους δράκο που θα έβγαινε αν είχαν πάρει και αυτά ένα καρπό από το φυτό του Τόμας.

- Υπάρχουν και άλλα παράξενα φυτά ή φρούτα;
Βεβαίως και υπάρχουν και είναι πάρα πολλά τα περίεργα φρούτα! 

Όπως τα chom chom (ή Rambutan) που φυτρώνουν στη Μαλαισία και στις Φιλιππίνες. Τα Duria και τα Mangosteen και τόσα άλλα! Ψάξτε να τα βρείτε! Θα ενθουσιαστείτε!
 
chom chom
πηγή: (https://easyscienceforkids.com/)








durian
πηγη: https://en.wikipedia.org/wiki/Durian
Mangosteen
πηγη: https://en.wikipedia.org/wiki/Mangosteen

- Αφού είδαμε εξωτικά φρούτα ας ζωγραφίσουμε τα πλάσματα που θα έβγαιναν από αυτά. Πχ η Χριστιάννα σκέφτηκε πως από τα mangosteen θα έβγαινε μια μαγκούστα (λόγω ονόματος) και μετά ζωγράφισε πώς φαντάζεται τη μανγούστα που βγαίνει από αυτό το φυτό! Από το durian φαντάστηκαν ότι βγαίνει ένας περιέργος σκαντζόχοιρος....κλπ... και η φαντασία ξεφεύγει όπως καταλαβαίνετε!

- Κάτι που είπα στα παιδιά και τους φάνηκε περίεργο είναι ότι πολλά από τα φρούτα που τρώμε εμείς τώρα παλιότερα τα θεωρούσαν περίεργα και ξένα. Όπως το ακτινίδιο, το αβοκάντο και τη μπανάνα. Ευκαιρία να δούμε από πού ήρθαν και να αναζητήσουμε τα μέρη αυτά στο χάρτη.

Το βιβλίο σίγουρα θα το αγαπήσουν τα μικρά βιβλιοσκουλικάκια σας! Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα αν επισκεφτείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ! Και μην ξεχνάτε πως μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε την παραγγελία σας από το διαδίκτυο, διότι τα βιβλία είναι η καλύτερη συντροφιά αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου