Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Και μετά... του Φιλίπ Ζαλμπέρ!

Tο μικρό κορίτσι είναι έτοιμο να πιάσει την πεταλούδα, αλλά η μαμά της την προειδοποιεί: "Αν τρομάξεις την πεταλούδα θα τινάξει απότομα τα φτερά της και θα κοπεί το πέταλο από το λουλούδι. Και μετά, θα πέσει πάνω στο σκαθάρι και θα του φύγει η μπάλα από κοπριά. Και μετά..." 
Μια αληλουχία καταστάσεων ξετυλίγεται σαν κουβάρι, και η μία πράξη οδηγεί στην επόμενη και ούτω καθεξής. Το μικρό κορίτσι αποφασίζει να μην τρομάξει την πεταλούδα, αλλά θα αποφύγει να συμβούν όλα αυτά που της είπε η μαμά της;






'Ενα διασκεδαστικό βιβλίο, υπέροχα γραμμένο για τις συνέπειες που εχουν οι πράξεις μας, ακόμα και οι πιο μικρές, στον κόσμο γύρω μας. Ένα όμορφο ερέθισμα για τα μικρά βιβλισκουληκάκια για το πώς ο καθένας μας επηρεάζει τον διπλανό του. Το κείμενο είναι απλό και μικρό, και η συνεχής επανάληψη της φράσης "και μετά..." μαζί με όλες τις ξεκαρδιστικές συνέπειες τις κάθε κίνησης, κάνουν το βιβλίο πολύ διασκεδαστικό.
Εξαιρετικό βρήκα το τέλος του, καθώς εμείς οι μεγάλοι τουλάχιστον μπορούμε να σκεφτούμε αν τελικά το να αλλάξουμε τις κινήσεις μας, αλλάζουν και τα γεγονότα, ή αν κάποια πράγματα είναι απλώς αναπόφευκτα.
Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, η εικονογράφηση είναι υπέροχη, με ζωντανά και έντονα χρώματα, χαρούμενη με μία δόση χιούμορ. 





Δραστηριότητες:
- Παίζουμε και εμεις το παιχνίδι του "Και μετά...". Επιλέγουμε να ξεκινήσοουμε με μία φράση πχ "Αν πας να κόψεις το λουλούδι..." ή "Αν δοκιμάσεις να ανέβεις στο δέντρο...", "Αν φας όλο το παγωτό... ", και εναλλάξ συμπληρώνουμε με αστείες φράσες προσπαθώντας να φτιάξουμε μια ιστορία.

- Μαθαίνουμε για τα σκαθάρια και τις μπάλες από κοπριά που σπρώχνουν. Βρείτε πληροφορίες εδώ και εδώ.

- Οι πράξεις μας έχουν αντίκτυπο γύρω μας και εκτός από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων το ίδιο συμβαίνει και με τις πράξεις μας εναντίον της φύσης. Μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητά μας "πληγώνουν " τον πλανήτη μας. Να εντοπίσουμε ποια σημεία πρέπει να αλλάξουμε, και να βρούμε νέες πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές.

- Όσοι μας παρακολουθείτε καιρό θα γνωρίζετε την αγάπη που έχουν τα παιδιά μου στα έντομα και και τα σκαθάρια. Έτσι λοιπόν, φτιάχνουμε έντομα και σκαθάρια από απλά υλικά! 

πηγή: www.handmadecharlotte.com

πηγή: hellowonderful


Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε ένα μέρος του, στο site των εκδόσεων Μίνωας εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου