Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... 100 φιλιά για καληνύχτα, του Μεκ βαν Χάκελντονκ


Ένα τρυφερό βιβλίο για μικρές ηλικίες για καληνύχτα και πολλά φιλάκια!

Το μικρό κοτοπουλάκι κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί πάει στα ζωάκια και τους δίνει από ένα φιλάκι για καληνύχτα! Στη ζέβρα, στο άλογο, στη γατούλα, στο καγκουρό, στο σκίουρο κλπ σε όλα τα ζώα μέσα και έξω από τη φάρμα!




Τρυφερό βιβλία, με κείμενο απλό και μικρό, 2-3 στιχάκια σε κάθε σελίδα, ώστε να είναι κατανοητό στο μικρό βιβλιοσκουληκάκι σας. Από την άλλη οι εικόνες είναι λιτές, με ξεκάθαρες γραμμές και με λίγα στοιχεία, ό,τι πρέπει για τις ηλικίες στις οποίες προτείνεται, ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν και να παρατηρήσουν τα ζωάκια.



Μην περιμένετε κανένα σπουδαίο μήνυμα, ή κείμενο που θα σας ταξιδέψει. Kαι είναι αλήθεια πως το μικρό κοτοπουλάκι ακούγεται μερικές φορές σαν μια μαμά:

"Τελείωσε το μπάνιο τώρα.
Για ύπνο ήρθε η ώρα"


Αν και λίγο μακροσκελές (σύνολο 58 σελίδες), νομίζω πως το βιβλίο εξυπηρετεί το σκοπό του που δεν είναι άλλος από το να εισάγει και να μυήσει τα μικρά μας στη φιλαναγνωσία και στην ανάγνωση βιβλίου πριν τον νυχτερινό ύπνο.




Αυτό το βιβλίο μπορεί να δώσει πολλές ιδέες στους γονείς για περαιτέρω αξιοποίησή του κατάλληλες για την ηλικία στην οποία απευθύνεται! Μερικές που σκεφτήκαμε εμείς:

1) Είναι μια όμορφη ευκαιρία να παρουσιάσουμε στα πολύ μικρά παιδιά, διάφορα ζώα. Μαθαίνουν τις ονομασίες τους, καθώς επαναλαμβάνονται μερικές φορές στα ποιηματάκια!

2) Μπορούμε να μιλήσουμε για το περιβάλλον όπου ζουν, όπως φαίνονται στις εικόνες. Κάποια ζουν στο νερό, άλλα στο δέντρο, άλλα στο χώμα κλπ. Μια πρώτη μικρή και απλή κατηγοριοποίηση είναι μια εξάσκηση προμαθηματικών εννοιών κατάλληλη για αυτές τις ηλικίες.


3) Μέσα από το μικρό κείμενο μπορούμε να μιλήσουμε για μικρές αλλά βασικές πληροφορίες που μας δίνονται για το καθένα. Έτσι το σκιουράκι τρώει καρυδάκι, η μαϊμού κρέμεται στα δέντρα, το γουρουνάκι λατρεύει να τσαλαβουτά στις λάσπες, το καγκουρό πηδάει ψηλά κλπ.

4) Εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο. Δεν μένουμε μόνο στο κείμενο, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε και για άλλα σημεία στις εικόνες. "Κοίτα, το δέντρο", "Ένα φύλλο έπεσε" κλπ

5) Μαθαίνουμε τα χρώματα. Καθώς διαβάζουμε το βιβλίο, μπορούμε να μιλήσουμε για τα ζώα και τα χρώματα που έχουν. "Το καφέ σκιουράκι", "Το ροζ γουρουνάκι" κλπ

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα, αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μίνωας εδώ.


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου